AstrologijanajnovijeNaslovna vijest

Koronavirus i astrološki kontekst trenutnih dešavanja

Sjećate se svih tekstova sa kraja godine, a možda i ranije, mojih i svih ostalih astroloških i priču o „velikoj“ i „zeznutoj“ 2020. godini?

Jelena Puhalo

Foto: Unsplash

Trenutna dešavanja u svijetu upozoravaju nas da smo u veoma turbulentnim vremenima, koji prestaju da budu pojedinačan i lični problem.

Sada se čini da svi imamo bar jedan zajednički.

Nije lako osmisliti ovaj tekst, mada na ovu temu sada ima more videa, tekstova, pričica, pa i astroloških, ovo je definitivno najinteresantnija tema trenutno, ali postoji jedna zanimljivija stvar od korone, rekla bih: kontekst u kom se korona zadesila za sve nas.

Da idemo onim tehničkim putem korona je dijete Neptuna u Ribama, boga svih zaraznih boleština, a sama ona posebno uvod u prelazak u eru vazduha (zajedno uključujući veliki ciklus ere Vodolije i prelazak Saturna i Jupitera u znak Vodolije, a za nekoliko godina i Plutona, kao konačni transfer u polje vazduha). I sama je plućna, raspiratorna bolest, prenosi se vazduhom itd. To su sve nagovještaji vremena koji nam dolazi.

milky way on mountains

Ako se na varam, vijest o virusu je obavljena prvi put od strane Kineza u oči solarne eklipse u Jarcu, tamo pred sam kraj 2019. godine, dok je početak svjetskog širenja i unutarnja ekspanzija virusa objašnjena velikom egzaktnom konjunkcijom Saturna i Plutona u Jarcu uz pomoć lunarne eklipse u Raku. Tada je sve počelo…Mars je ušao u Strijelca, došao u kontakt kvadrata sa Neptunom i počeo avanturistički raznositi virus po bijelom svijetu.

Retrogradni Merkur u Ribama ukazao je na onemogućenu pravilnu zaštitu od virusa, na kolektivno potcjenjivanje i omalovažavanje snage ove bolesti i dezinformisanje javnosti. Otprilike sve je govorilo u korist širenja.

Posljednja kapija koja je polomljena da se shvati važnost trenutnog stanja je bio posljednji puni Mjesec u Djevici: Sunce u Ribama sa Neptunom i Mjesec u Djevici jedni naspram drugih. Kriza kriza kriza i to zdravstvena, pomama psihička i stvaranje potpune konfuzije u mjerama koje treba da se poduzmu. „Niko nije očekivao baš ovo“ standardna priča.

A ja ću da pitam šta ste očekivali?

Razumije se da ni ja nisam očekivala da će svo ovo ludilo 2020. početi jednom respiratornom infekcijom, ali teško bi bilo ne naslutiti da će neka očekivana reakcija na naše blago rečeno neodgovorno ponašanje od strane planete biti.

Trenutno idemo na konjunkciju Jupitera i Plutona koja predstavlja svašta nešto, ali u svjetlu trenutne situacije znači dvije stvari: jedna je globalno širenje nečega jakog, tamnog, mračnog i moćnog, jer Jupiter širi, a Pluton širi svoju snagu preko prenosnika, a druga je širenje paranoje, jer je Pluton ona prava esencijalna paranoja, strah i užas u svom originalnom stanju. Ne kažem da je opravdano, jer nije, ali samo usmjeravam energiju baš na ovu drugu stavku.

painting of man

Krajnje vrijeme je da naučimo razlikovati stvarnu prijetnju, od svog ličnog morbidnog straha i potrebe za dramom. Korona nije ovdje gdje je da nas pobije, niti je po svom sastavu bolest te snage i tipa. Da ne glumim infektologa jer nisam, neću pričati o prirodi bolesti jer se u to ne razumijem. Ali se prilično razumijem u drugu vrstu bolesti koja nam sada ozbiljno prijeti, a to je paranoja i širenje straha.

Da vam kažem niko ne zna šta će tačno sa ovim da se desi. Ni ja niti bilo ko drugi, to je bar jasno. Ali, ako možete sebi da pomognete na bilo koji način da smanjite unutrašnju tenziju i umirite paničara u sebi, čitajte pametne stvari, vodite razgovore sa normalnim i uravnoteženim ljudima, pridržavajte se pravila i usmjeravajte svoju energiju u neke pametne stvari.

Što se tiče astrologije sada je najvažnije pokušati shvatiti ciklus u kome se sve ovo dešava. Saturn prelazi u Vodoliju krajem marta. Saturn u Vodoliji mijenja kompletnu paradigmu međuljudskih odnosa, posmatranja društva i sistema u kom živimo. To je vazdušni znak budućnosti. Saturn sada ograničava suvišne kontakte, suvišna putovanja koja su uglavnom služila da pokažete svijetu na instragramu kuda ste otišli, a niste ništa ni vidjeli ni osjetili, da razmislite sa kim provodite vrijeme i ko vam putni glavu čime, da provedete na silu neko duže vrijeme sa svojim ukućanima i suočite se sa mnogim stvarima od kojih bježite, da naučimo da je čovjek važniji od boje kože, nacionalnosti, religije, statusa, stranke kojoj pripada, posla koji odrađuje…da širimo altruizam na račun sebičnog bogaćenja i zapostavljanja slabijih, starijih i siromašnijih. Da postanemo prosto čovjek. Ljudi. Ono što je simbol ovog najljudskijeg od svih znakova.

O ovome će priče biti još mnogo, godina je tek počela. U priči sa bliskom prijateljicom usaglasile smo se da je ovo možda prva godina u životu koja živi samu sebe brže nego što mi možemo postići. A ja se vraški trudim da se fleksibilno otvorim i pratim njen tempo. Razmislite i o tome ne smao kako živite mislim da je to sad malo prevaziđen termin…nego u kojoj mjeri vas život živi i kako ga pratite  u svakom mogućem smislu.

Sve se mijenja, moraćemo drugačije. Što sam vidjela kod jednog zanimljivog kolege fotkicu na kojoj piše: „Pred sam kraj 2019. pričali smo o letećim automobilima, a sad učimo ljude da peru ruke.“ I mislim da je ova rečenica potpuni i konačni opis svega u čemu smo trenutno. Simplicity bajo moj, ali onaj „izašao sam iz pećine“ stil jednostavnosti…i to jeste Saturn i to jeste 2020. Vraćanje na fabrička podešavanja, pa onda prebacivanje na sasvim novi model. Napredniji.

clear liquid pouring on person's hands

Onaj koji će prihvatati stvari oko sebe kao neminovnost i posljedicu svog nemara, preuzimati odgovornost, ali odmah planirati način da grešku ne ponovi i ispravi. Onaj koji će razmisliti preije nego ponovi od dede dedinog obrazac ponašanja koji više ničemu ne služi i samo degradira namjere evolucije, koji intuitivno osjeća šta je najbolje za njega i konektovano se upušta u tom smjeru bez drame i pretjeranog preispitivanja…

Ludilo korone će se završiti na ovaj ili onaj način. Što se tiče sad bliske budućnosti mislim da će ovaj kraj marta i početak aprila biti neki takozvani vrhunac, a onda bi snaga mogla opadati, naročito kod nas. Do sredine maja se očekuju razna dešavanja na tom planu…ljeto će sigurno umiriti ovu temu, ali sljedeća tema koja je, po mom mišljenju ozbiljnija, a sljeduje nakon smiraja situacije je ekonomska i društvena. Tu će biti svačega. Spremanje na recesije, rušenje sistema, demonstracije, sabiranje gubitaka, vidjećemo sva lica nesposobnosti na djelu…i kako će se ko suočavati sa tim to je već i lična tema. Ali čekaju nas ti kolektivni materijalni gubici nakon ovih fizičkih.

Za kraj ja bih citirala jednog doktora infektologa koji je poslao svoje pismo u svijet šireći sljedeću poruku:

„Pozivam vas sve!

Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvjesnosti edukacijom. Imamo priliku da naučimo mnogo o zdravstvenoj higijeni i ograničavanju širenja brojnih prenosivih bolesti u društvu. Hajde da se zajedno suočimo sa izazovom u najboljem duhu saosjećanja sa drugima, strpljenju, i iznad svega, nezaustavljivim traganjem za istinom, činjenicama i znanjem nasuprot pretpostavki, nagađanja i katastrofiranja.“

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije