cup-of-tea-mama
Lole iz komšilukanajnovijeO ljudima

Cup of tea mama: Vjerujem da se sa svakim rođenjem bebe rodi i jedna emotivna mama

Lola je pila čaj sa Ivanom Karmišević.

Razgovarala: Srbijanka Stanković

Foto: Cup of tea mama

Ivana Karmišević je divna Cup of tea mama. Ona je mama koja mašta o životu na selu, živi u kući bez zavesa, jer tako ima osećaj da živi van, kraj drveća pred kućom. Piše na jednostavan način o najvažnijim i kompleksnim stvarima – o životu, majčinstvu i pronalaženju sebe i svoje suštine.

Njena Pisma Juliji su oda svim majkama i ćerkama, a projekat Yoga&ja praktična himna istoj toj vezi. Pročitajte kako joga i meditacija pomažu jednoj mami da stigne do sebe i otkrijte zbog čega ceo region voli da pije čaj sa Cup of tea mamom.

Lola: Tvrdiš da je vođenje bloga vraćanje sebi, iako deluješ kao da nikad nisi od sebe odlazila. Opiši nam to putovanje?

Ivana: Ovo je za mene predivan kompliment i zato ti hvala. Odlazila sam od sebe puno puta i nisam uvijek pronašla put nazad. Ponekad sam se samo htjela izgubiti i nikada ne vratiti, ali znaš što? Shvatila sam da je to kukavički potez i da mi je darovan ovaj jedan život što tako brzo prolazi.

cup-of-tea-mama

Foto: Ivana Karmišević, Cup of tea mama

Blog i pisanje dođu mi kao neka vrsta terapije jer se natjeram da sjednem sama sa sobom, u tišini i kopam po mislima što me zaokupljaju danima, a neke i godinama. Ponekad napišem tekst i nikada ga ne objavim jer mi je dovoljno što sam došla do neke spoznaje o sebi. Pisanje zbilja pomaže i preporučam ga svima kao oblik opuštanja, otpuštanja, meditacije ili terapije.

Na blogu se nalaze i 23 pisma Juliji. Koje je bilo najlakše napisati? Koje je bilo nazahtevnije?

Ivana: Pisma Juliji počela sam pisati ubrzo nakon što sam rodila. Bila sam sama s njom po cijele dane i htjela podijeliti s nekim svaki njezin novi pokret, reakciju ili pogled, a nisam imala s kim. Izgubila sam previše najbližih i sada sve što imam su snimke pa sam s tom mišlju svaki dan snimala njezino razbuđivanje, mrmljanje, cicanje, igranje,… Ali nigdje u danu nisam posvetila sebi i svojim mislima malo vremena. Tako sam krenula pisati joj pisma kako bi i ona možda jednoga dana čitajući ih znala da nije sama u svemu tome, sve što osjeća je sasvim normalno.

cup-of-tea.mama

Foto: Ivana Karmišević, Cup of tea mama

Najzahtjevnije pismo je bilo Letter no.3 jer sam tu shvatila da imam bebu koja po danu neće spavati duže od pola sata, a noćima duže od sat vremena. Sjećam se kako sam je dojila i s drugom rukom tipkala tekst dok sam plakala. Taj put sam sam se pomirila s tim da je moj svaki dan, od sada pa dok god će trebati, potpuno posvećen njoj.

Najlakše mi je bilo napisati ono odmah iza – Letter no.4 koje je zapravo zahvala mojoj kćeri. Sjećam se kako su se riječi pisale same od sebe.

Lola: Tvoja okrenutost prirodi očitava se u svim segmentima tvog života. U prirodi tražiš rešenja za domaćinstvo, zdravlje i negu svoje porodice. Da li postoji neki preloman trenutak kad si shvatila da ćeš uvek radije birati ono što je prirodno?

Ivana: Makar nisam odrasla na selu, oduvijek sam imala jedan poseban odnos s prirodom. Grane su mi mahale, sunce me grijalo, a ljeti mi more šaputalo. Najteže trenutke u životu lakše sam proživjela s bosim nogama u travi i blatom pod noktima.

cup-of-tea-mama

Foto: Ivana Karmišević, Cup of tea mama

Kada sam ostala trudna postala sam svjesna da sve što radim, radim i toj maloj bebi koju nosim u sebi. Izgubila sam želju za hranom i proizvodima koji bi i meni i njoj mogli štetiti. Pravi smo sretnici jer imamo uvijek svježeg voća i povrća iz bakine bašće i mesa i mlijeka s lokalne farme i to je nešto što je od tada postao standard u našoj prehrani. Kada se Julia rodila, sve je postalo jasno – želim da je sve oko nas prirodno, neiskvareno i nježno, baš kao i ona. I nakon dvije i pol godine s njom sada je ta okrenutost prirodi jednostavno naš stil života. Slijedeći korak je odlazak iz grada na selo što nas jako, jako veseli.

cup-of-tea-mama

Foto: Ivana Karmišević, Cup of tea mama

Lola: Nedavno si pokrenula novi projekat „Yoga&Ja“. Kaži nam nešto više o tome.

Ivana: Ideja za Yoga&Ja set nastala je dok sam vježbala yogu, a pored mene na prostirci oponašala me moja šestomjesečna kći Julia. Shvatila sam da ovo može postati naša zajednička igra u kojoj ćemo se kretati, istezati i zabavljati. Poze u yogi imaju svoja imena, često su nazvane po životinjama i baš sam zato pomislila kako bi ovo mogao biti zanimljiv projekt posvećen djeci i njihovu zdravlju.

cup-of-tea-mama

Foto: Ivana Karmišević, Cup of tea mama

Set sadrži Yoga&Ja priručnik s pisanim i ilustriranim uputama o izvođenju sedam poza koje se nalaze na sedam zasebnih kartica. U kreiranju niza idealnih poza za djecu sudjelovala je učiteljica yoge Korana Kolec koja je i sama majka dvoje djece. Ilustracije su osmislile i oživile Hana Vrca (kartice) i Veronika Kovač (priručnik).

Priručnik i kartice tiskani su na čvrstom pamučnom papiru i to netoksičnim bojama koje se ne prelijevaju, a set je pakiran u ručno rađene pamučne vrećice koje izrađuje domaći brend Love, Eko. Mogu s ponosom reći da je ovo 100% hrvatski proizvod nastao u suradnji s nasim mladim obrtnicima i poduzetnicima.

cup-of-tea-mama

Foto: Ivana Karmišević, Cup of tea mama

Lola: Zašto je joga dobra za mame? Zašto je dobra za tebe?

Ivana: Yoga pomaže da se nosimo sa svakodnevicom, a pogotovo ako je ona kaotična kao svakodnevica mama. Bilo kakva tjelesna aktivnost pomaže našem tijelu da bude zdravije i u boljem sveukupnom stanju jer mi ljudi nismo napravljeni da stojimo, već da se krećemo. Yoga koristi određene poze/asane i svaka ima neku svoju funkciju.

Prije poroda yoga mi je pomogla kod pripreme zdjelice i kukova za porod. Naučila sam pravilno i svjesno disati i to mi je pomoglo na porodu jer sam unaprijed “uvježbala” kako disati, koje mišiće koristiti i što nikako ne raditi kada se nađem u strahu. Sjećam se kako sam se dosta dugo osjećala slabo nakon poroda i nisam mislila da ću moći išta drugo raditi osim šetati. Zamolila sam za pomoć učiteljicu yoge da mi snimi video i da me vodi kroz vježbe jer je i ona sama majka dvoje djece.

cup-of-tea-mama

Foto: Ivana Karmišević, Cup of tea mama

Problemi koje sam imala su: ukočena ramena od nošenja i dojenja, bolna leđa od previjanja, kupanja, saginjanja i svega ostalog što svaka mama radi uglavnom po cijele dane. Određene poze i istezanja su toliko pomagali da sam ih i premorena izvodila jer sam znala da ću drugi dan lakše ustati iz kreveta. Našla sam se i u novoj situaciji zvanoj dojenje gdje sam po sat ili dva sjedila u fotelji u neizbježnoj pozi. Kako bi se rješila grča u ramenima i rukama, počela sam svjesno disati duboko kroz trbuh pa prsa i tako i izdisati. Primjetila sam kako su mi se sa svakim izdisajem opuštali svi zgrčeni mišići, a meni je poza bila ugodnija. Također sam primjetila kako je Julia smirenija kada sam ja opuštena. Dokazano je da mamama raste tlak i otkucaji srca kada čuju kako im beba plače i baš zato je potrebno svjesno i duboko disati kako bi se smirili i na taj način smirili i bebu.

Morate se pobrinuti za sebe kako bi mogli brinuti i o drugima.

Lola: Jedan svoj blog započinješ rečenicom: „Ja sam mama koja ima previše misli i previše osjećaja.“ Da li po tvom mišljenju postoje drugačije mame ili sve jednako patimo od tog sentimentalizma?

Ivana: Sjećam se koliko sam ga puna emocija pisala. Vjerujem da se sa svakim rođenjem bebe rodi i jedna emotivna mama. Nebrojeno puta sam vidjela taj sjaj u očima koji svaka mama ima i ona najčvršća. Mislim da je to nešto najljepše na svijetu – biti otvoreno ranjiv.

cup-of-tea-mama

Foto: Ivana Karmišević, Cup of tea mama

Lola: Radiš, studiraš, brineš o svojoj porodici. Kada je u toj magičnoj računici pravo vreme za čaj?

Ivana: Uvijek je pravo vrijeme za čaj. 🙂
Ujutro me razbudi i hidrira, a navečer uspava. Iako imam poprilično velik broj čajeva u kolekciji, nekako se uvijek vraćam svojoj kamilici, menti, matičnjaku i kombinacijama s njima. Najdraže mi je kada u toku užurbanog dana otvorim termosicu pa me miris kamilice u sekundi vrati u neke bezbrižne i lagane dane. Takvi trenuci mi preokrenu cijeli dan.

Lola: Zbog čega je Cup of tea mama Lola?

Ivana: Hmmm… Zato jer je neustrašiva i hrabra, ali nježna i plaha. Spoj fizičke muške energije i intuitivne ženske. Niti na nebu, niti na zemlji. Blizanac, u podznaku vaga. Mjeri i važe na dvije strane, a onda još toliko. Negdje između.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije