DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Pitali smo psihologa: Kako da preživimo paniku?

“Coronavirus.

Potencijalna prijetnja zdravlju.

Potencijalna, to podvlačim”.

Piše: Irena Spasojević Redakcija

Ali ono što je dominantno u ovoj priči jeste ideja o gubitku kontrole.

Čak ne ni realan gubitak kontrole, već ideja. Neizvjesnost. Strah. Nepoznato. Osjećaj bespomoćnosti. Kognitivna dezorganizacija. Smanjeno kritično mišljenje. Odsustvo plana samozaštite. Panika.

Sa koliko relevantnih informacija raspolažemo? Nedovoljno.

Epidemija je iznenadno povećanje slučajeva zarazne bolesti u ljudskoj populaciji u određenom prostoru, koje bitno prerasta očekivan broj slučajeva u istoj populaciji, povećanje od 20-30%. Da li imamo toliko povećanje u odnosu na gripu? Nemamo. Ali imamo paniku.

Strah, tuga i beznađe utiču na slabljenje imuniteta. Tako da je najlakši put za provociranje epidemije slabljenje duha i razvijanje straha, očaja i panike.

 

Za smanjenje panike na ličnom nivou trebamo sagledati činjenično stanje. Realnu potencijalnu ugroženost. Strah intenzivira ponašanje drugih država koji su nam parametri za opasnost i sigurnost.

Ali, i stanovnici tih država su emocionalna bića, i bez obzira na socio-ekonomski status, na nivou bića reakcije su nam iste. A strah dominira. U početku kod nekih, zatim kod mnogih. U ovom problemu je više strah na nivou epidemije.

Preporuka je da osobe sa rovitim zdravljem pripazimo i da omogućimo da se pripaze, da smanje izloženost. Kao što bismo se trebali zaštititi od gripe, jer rovit organizam se teže bori i izbori.

Ali imajmo na umu da negativne emocije narušavaju imunitet, pa se fokusirajmo na tople, prijatne i empatične emocije koje podižu imunitet. Emocije začinimo i kritičkim mišljenjem;

  • Odsustvom ideje “samo da nisam ja” i “daj meni sve”.
  • Razvijajmo brižnost, empatiju i ljubav. Uvijek ljubav. Vjeru.
  • U skladu s ovim želim da se emotivno ne inficirate. A mentalno… informacije propuštajte kroz racionalne filtere.

AnimaMea – psihološko savjetovalište

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije