DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

SMIJU LI ZARAŽENI KORONOM UZIMATI IBUPROFEN Naš krizni štab o temi koju je otvorio francuski ministar zdravstva: ‘Za to nema naučnih dokaza’

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da to nije u potpunosti zdravstveno utemeljeno, ali da je to stvar struke.

Redakcija

jutarnj.hr

Foto: jutarnji.hr

Na konferenciji za medije Nacionalnog štaba civilne zaštite novinari su u nedelju ujutro postavili pitanje o korištenju ibuprofena u slučaju oboljenja koronavirusom, za koji je francuski ministar zdravstva Olivier Véran kazao da se ne daje oboljelima.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić je kazala kako za to nema podataka u dostupnoj literaturi.

– Čak kod SARS-a jedan lijek iz te skupine pokazuje neke antiupalne učinke. U svakom slučaju za to za sada nemam znanstvenih podataka, ali pratit ćemo situaciju. Većina naših bolesnika je dobila paracetamol. U slučaju visoke temperature onda se daje ibuprofen, kazala je Markotić.

Beroš je nadodao da se moramo čuvati parcijalnih izjava i uputa.

– Stvar je kompleksna. Moramo dati vjeru struci i zdravstvenim radnicima i oni će u svakom individualnom slučaju procijeniti što i kako prema znanstveno utemeljenim podacima. Struka mora imati predominantnu ulogu u savjetima – kazao je Beroš.

Preuzeto sa: jutarnji.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije