DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Devet vijesti o korona virusu koje će vam popraviti dan

Svakodnenvna lavina negativnih, potresnih i zastrašujućih vijesti o pandemiji korona virusa, koja hara svijetom, može izazvati tjeskobu, paniku, pa čak i beznađe. No s “fronta”, ipak, dolaze i neke dobre vijesti koje nam daju razloga za optimizam.

Redakcija-

N1 BH

Foto: Unsplash

1. Wuhan zatvorio posljednju specijaliziranu bolnicu za korona virus, nema pacijenata

U Wuhanu je još prošli tjedan zatvorena i posljednja od čak 16 privremenih bolnica koje su izgrađene i/ili otvorene nakon izbijanja epidemije, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Podsjetimo, upravo je u ovom kineskom velegradu od 11 miliona stanovnika izbio Covid-19, a odatle se proširio prvo po Kini, a onda i širom svijeta.

A kako je broj oboljelih počeo eksponencijalno rasti i preplavio kapacitete lokalnog zdravstvenog sistema, kineske vlasti su naložite da se izgrade ili od skladišta, sportskih centara i sličnih objekata preuredi 16 novih bolnica isključivo za liječenje od korona virusa. Čitav svijet je bio impresioniran brzinom kojom je izgrađena nova bolnica s 1.000 kreveta – za samo deset dana.

Medicinsko osoblje iz ove bolnice u Wuhanu snimilo je video u kojem se pozdravljaju od bolnice i slave njeno zatvaranje, budući da je broj oboljelih pao na tako nizak broj da njen rad više nije bio potreban.

Inače, od 3.241 umrla u Kini (bez Hong Konga), čak 3.122 su umrla u provinciji Hubei, čiji glavni grad je Wuhan.

grayscale photography of nursing bed

2. Indijski doktori izliječili troje starijih Talijana lijekovima za HIV, svinjsku gripu i malariju

Indijski doktori uspješno su izliječili troje od četvoro italijanskih turista koji su oboljeli od korona virusa uz pomoć nove, eksperimentalne terapije. Pacijente su, naime, liječili kombinacijom lijekova za HIV, svinjsku gripu i malariju, javljaju indijske novine na engleskom jeziku Economic Times.

“Imali su simptome poput onih od gripe, pa smo im prvo dali lijekove za malariju i gripu. Svo to vrijeme naši doktori su bili u kontaktu s Indijskim vijećem za medicinsko istraživanje i Općom agencijom za kontrolu lijekova. Pošto je struktura koronavirusa slična HIV-u do određene mjere, pokušali su kombinaciju dva anti-HIV lijeka”, izjavioje indijski glavni sekretar za zdravlje Rohit Kumar Singh.

Čini se da je (kombinacija lijekova) djelovala jer se troje pacijenata oporavilo. Dobra stvar je i što je sve troje pacijenata starije dobi i uspješan efekat lijekova na pacijente takve dobi je velika stvar”, dodao je Singh. Štoviše, 69-godišnji Italijan imao je prethodno plućnu bolest, a on i njegova supruga razvili su teške respiratorne probleme, ali nakon dvije sedmice terapije uspješno su izliječeni.

people in white shirt holding clear drinking glasses

3. 103-godišnja Kineskinja preboljela korona virus

103-godišnja Kineskinja postala je prošle sedmie najstarija osoba koja je izliječena od korona virusa, nakon samo šest dana u bolnici u Wuhanu.
Zhang Guangfen se, kako je kazao njen doktor Zeng Yulan, vjerojatno tako brzo oporavila jer nije imala drugih zdravstvenih problema, osim blagog hroničnog bronhitisa.

Prije nje su izliječeni 101-godišnjak i, nevjerojatno, 100-godišnjak s Alzheimerovom bolesti, hipertenzijom i zatajenjem srca, takođe u Wuhanu.

4. Holandski naučnici +tvrde da su pronašli antitijelo protiv korona virusa

Naučni tim iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu i Univerziteta u Utrechtu izjavili su prošle sedmice da su prvi na svijetu pronašli antitijelo sposobno “neutralizovati” infekciju koronavirusa SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, prenosi holandski NL Times.

Njihov naučni članak u kojem izlažu rezultate svog istraživanja upravo prolazi kroz proces recenzije (peer review) na online platformi za biološka istraživanja BioRxiv, a istraživači se nadaju da će otkriće dovesti do razvoja antiviralnog lijeka za novi koronavirus. Ono što daje posebni razlog za optimizam je činjenica da je antiviralni lijek moguće razviti puno brže nego vakcinu. Ipak, i za plasiranje lijeka na tržište prvo je potrebno nekoliko mjeseci testiranja, a lijek je u pravilu i mnogo skuplji od vakcine.

Njihov članak “Ljudsko monoklonsko antitijelo koje blokira infekciju SARS-CoV-2” trebao bi nakon recenzije biti objavljen u vodećem naučnom časopisu Nature.

“Prestar sam da bih skočio na sto (od sreće)”, rekao je voditelj istraživanja, biolog Frak Grosveld. “Sada pokušavamo dogovoriti saradnju s farmaceutskom kompanijom – što izgleda obećavajuće – kako bismo masovno proizveli antitijelo kao lijek”, dodao je.

Apple logo in front of a building

5. Apple je ponovo otvorio sve 42 prodavnice u Kini

Apple je prošle sedmice potvrdio da će ponovo otvoriti sve 42 trgovine u Kini koje su početkom februara zatvorene zbog epidemije.

A kako je direktor Applea Tim Cook rekao još krajem veljače, mnogi dobavljači Applea također su ponovo otvorili svoje tvornice u Kini, uključujući kineski Foxconn koji je najveći proizvođač iPhonea. Tada je dao do znanja i da je “vrlo optimističan” oko stavljanja epidemije pod kontrolu u Kini.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije