DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Devet vijesti o korona virusu koje će vam popraviti dan

Svakodnenvna lavina negativnih, potresnih i zastrašujućih vijesti o pandemiji korona virusa, koja hara svijetom, može izazvati tjeskobu, paniku, pa čak i beznađe. No s “fronta”, ipak, dolaze i neke dobre vijesti koje nam daju razloga za optimizam.

Redakcija-

N1 BH

Foto: Unsplash

 

6. Broj novih slučajeva pada u Južnoj Koreji

Južna Koreja je, uz Kinu, Iran i Italiju, dosad bila jedno od glavnih žarišta pandemije. Međutim, dok broj zaraženih i dalje snažno raste diljem Europe i u Americi, iz ove azijske zemlje dolaze dobre vijesti.

U utorak je tako zabilježila samo 74 nova slučaja, dok je na vrhuncu, 29. februara, imala čak 909 novih slučajeva u jednom danu.

Usto, Južna Koreja je prošli petak imala više puštenih iz bolnice (177) nego onih koji su umrli (110).

Štaviše, kako piše ugledni američki naučni časopis Science, Južna Koreja je ostvarila ovaj uspjeh bez stavljanja čitavih gradova u karantin i drugih drastičnih mjera kojima je Kina pribjegla kako bi suzbila epidemiju.

Ključ uspjeha Južne Koreje bio je, naprotiv, “najopsežniji i najbolje organizirani program testiranja na svijetu u kombinaciji s opsežnim naporima da se izolira zaražene ljude te pronađe i stavi u karantenu njihove kontakte”, piše Science.

refill of liquid on tubes

7. Vakcina se već razvija – u Njemačkoj, SAD-u, Rusiji, Izraelu…

Američki institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) objavio je u ponedjeljak da je prvo kliničko testiranje vakcine protiv Covida-19 počelo u Seattleu i uključiće učestvovanje 45 volontera.

Njemačka kompanija CureVac iz Tübingena takođe razvija vakcinu za korona virus te je dobila 8,3 milijarde dolara od globalne Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), čiji je supokretač fondacija Bill & Melinda Gates.

Europska komisija je takođe uplatila 80 miliоna dolara pomoći CureVacu kako bi ubrzala rad na vakcini, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi vakcina protiv koronavirusa na tržištu moglo biti već do jeseni.

CureVac se, doduše, našao usred skandala kad su njemačke novine Welt am Sontag u nedjelju objavile da je američki predsjednik Donald Trump na sastanku s predstavnikom ove kompanije ponudio milijardu dolara za ekskluzivna prava na vakcinu koju razvijaju.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier odgovorio je na to SAD-u da “Njemačka nije na prodaju”. CureVac je, međutim, demantovao da su dobili takvu ponudu.

I Rusija je objavila da je počela testirati vakcinu protiv korona virusa na životinjama i dodala kako se nada da će prve obećavajuće uzorke imati u junu.

“Već počinjemo testirati na laboratorijskim životinjama (…) kako bismo procijenili učinkovitost i sigurnost vakcine”, izjavio je u ponedjeljak Ilnaz Imametdinov, direktor Državnog istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju, poznatijeg pod nazivom Institut Vektor.

Najambiciozniji su ipak izraelski naučnici iz instituta MIGAL. Oni bi, prema izraelskom ministru nauke Ofiru Akonisu, mogli izraditi vakcinu već za nekoliko sedmica, a onda bi bila dostupna već za 90 dana, prenosi Jerusalem Post.

person holding round clear container

9. Japan iz krvne plazme razvija lijek za korona virus

Japanska farmaceutska kompanija Takeda Pharmaceutical objavila je početkom ovog mjeseca da razvija lijek za Covid-19, deriviran iz krvne plazme, dodajući da pregovara s vlastima u Europi, SAD-u i Aziji o saradnji na istraživanju.

Japanski proizvođač lijekova radi na lijeku dobijenom iz krvne plazme kojim bi se liječili oboljeli s visokim stepenom rizika.

Istraživanje zahtijeva pristup krvi rekonvalescenata od Covid-19 odnosno vakcinisanih osoba nakon što vakcina bude razvijena, dodali su u Takedi.

 

Preuzeto sa: N1 BH

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije