najnovijePraktična LolaŽivot

Kako odabrati savršenu frizuru  prema dužini kose

Kosa je ogledalo našeg karaktera. Dugačka, kratka, uredno začešljana ili razbarušena i slobodna – nije teško odabrati savršenu frizuru za sebe kada znamo šta želimo.

Priredila: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay.com

Kratko uvek podseća na slobodu, urbano, opušteno, bezbrižno…. Čini se da se kratkom kosom jasnije izražava stav i jedinstvenost žene. Ima tu i doze prkosa i smelosti.

Sa druge strane, duga kosa može tako da doda na ženstvenosti, da nekim devojkama nije ni potrebno ništa sem uredne, puštene kose i širokog osmeha pa da naprave „bum“ svojom pojavom. Frizura je najupečatljiviji modni detalj.

Kada tražimo savete da li bi nam bolje stajala duga ili kratka kosa, obično ih dobijemo na osnovu oblika lica. Ima i onih savetnika koji čak razvijaju teorije na osnovu dužine lica u centrimentrima. Međutim, ne moramo biranje frizure prepustiti matematici.

Važnije je ispratiti temperament, energiju, harizmu koju u sebi osoba nosi. Šta želite svojom frizurom da poručite? Kakav utisak želite da ostavite? Ova pitanja čine se ključnim kada tražite savršenu frizuru za sebe.

Istraživanje frizura

Kada sami sebi odgovorite na ovo pitanje, bacite se na istraživanje! Pronađite sliku frizure koja takav utisak ostavlja na Vas.

Nepresušni izvor novih ideja je recimo Instagram. Ipak, nemojte se voditi samo fotografijama koje vidite na Instagramu ili koje ste pronašli u nekom časopisu. Prvo, one često mogu biti kompjuterski dorađene u toj meri da je nekad gotovo nemoguće dobiti takav izgled u stvarnosti.

Pored toga, morate uzeti u obzir i to da vi i model čija vas je trenutna frizura oduševila niste identični. To nikako ne znači da će vama identično stajati određena frizura.

Čak i da se tu sve poklopi i da pri izlasku iz salona dobijete baš ono što ste želeli, razmislite koliko ste u stanju da i sami održavate određenu frizuru. Ne želite da u danima kada ne možete da odete kod frizera izgledate potpuno neuredno i nezadovoljno.

Zato treba dobro poznavati svoju kosu i njen tip. Osim one najjasnije podele na ravnu, talasastu i kovrdžavu, treba obratiti pažnju na to da li je dlaka debela ili tanka, da li je kosa gusta ili retka. Da li imate zaliske ili neki drugi problem zbog koga vam frizura neće stajati kao sa slike koju ste pronašli.

Uzmite u obzir sve faktore koji bi mogli da utiču na to kako će vam određena frizura stajati.

Eksperimentišite. Probajte i neku od sve popularnijih aplikacija u kojima se možete igrati bojom, dužinom, oblikom. Budite kreativni i smeli. Možda ste celog života plavuša, a zapravo biste bili savršena brineta. Ako čeznete za bob frizurom, onda je definitivno vreme da odsečete kosu koja vam pada preko leđa. Sa druge strane, ako već dugo čekate da naraste, nadogradnja kose klipsama može napraviti čudesnu promenu. Lako postavljanje prirodnih umetaka izmeniće vaš lični opis i delovati osvežavajuće.

U svakom slučaju, bilo da se odlučite za kraću frizuru, onu srednje dužine ili pak za dugu kosu – imperativ mora biti zdrava kosa!

Šišanje kao spas za suvu kosu

Prvo, da se razumemo – kod već ispucalih krajeva pomažu samo makaze. Znam da ste više puta naišli na reklame koje obećavaju čuda u vezi sa tim, ali da li vam je ikada zaista uspelo da zalečite već rascvetale vrhove kose? Nije ni meni.

Pored ovog, postoje neki drugi „problemi“ sa kosom na koje već možete uticati.

Jedan od njih je suva kosa. Žene koje imaju problema sa ovom pojavom ne smeju sebi dopustiti luksuz da ne ulažu u proizvode za kosu. Čak i onda kada govorimo o veoma kratkoj kosi, bez dobrog šampona, maski i ostalih „čudesa“ za negovanje, na glavi ćete imati samo dobro poznati „slama“ efekat.

Šampon jeste bitan

Zaista je važno prilagoditi šampon svojoj kosi. Još bitnije, koži glave jer frizuru dodatno možete srediti dobrim regeratorom i maskom.

Veoma je bitno da šampon lepo očisti teme. Nakon što ste utvrdili da šampon odgovara vašem temenu, možete već preći na istraživanje kakav rezultat želite da postignete na vašoj kosi. Bilo da je to volumen, jačanje, kovrdžanje, hidriranje i slično vodite se svojim, samo svojim potrebama i merilima.

Bez maske i regeneratora ne perite kosu

Šampon je pre svega sredstvo koje treba kosu i kožu glave da učini čistom, a kad je u pitanju hranjenje i nega kose u priču obavezno ulaze regeneratori i maske.

Prva pomoć se, naravno, sastoji od regeneratora. Svaki put kada operemo kosu, regenerator je tu da je omekša, dozvoli češlju lako raščešljavanje, pripomogne daljem oblikovanju frizure.

Ne usuđujte se da operete kosu ako pri ruci nemate neko od ovih sredstava jer onda i najobičnije raščešljavanje kose postaje prava noćna mora. O pokušajima da se pritom dobije i neki odgovarajući oblik, da ne govorimo.

Međutim, kada je potrebno da se zaista popravi već postojeće stanje, onda džoker iz rukava može biti neka dobra prepoučena maska za suvu kosu. Najbolje je kada u sastavu ima neko prirodno ulje. To je recimo maska za kosu sa uljem makadamije, nakon koje kosa bukvalno “oživi”.

Posledice farbanja, stezanja šnalicama, izlaganja suncu umeju da budu toliko umanjene, da se nekad čini da i nisu bile tu. Kosa je nakon redovne upotrebe maski meka i laka za oblikovanje, a to je cilj gotovo svake žene.

Zdrava kosa je jaka kosa

Danas je mali broj onih žena koje se mogu pohvaliti blagoslovom zdrave i sjajne kose bez uloženog truda (i novca) u negu kose. Ako ste jedna od njih, čestitamo!

Odlučite samo koju poruku svojom frizurom želite da pošaljete, nađite dobrog frizera i već možete sigurnim korakom da nastavite.

Pažljivo sa češljanjem

Kada je nega kose u pitanju dosta se govori o preparatima ili sredstvima za oblikovanje kose, a malo ko se pozabavi onim osnovnim – češljanjem. Podjednako je važno odabrati pravi češalj ili četku, koliko i odabrati pravi šampon za negu kose.

Peporuka stilista su drveni češljevi i četke. Kad već govorimo o dužini kose – kratku kosu češljajte češljem, a za dugu koristite četku. Doduše, za ravnomerno nanošenje regeneratora i maske su najpogodniji češljevi sa širokim zupcima.

Sa češljanjem kose treba biti nežan i strpljiv. Uvek prvo raščešljati krajeve, pa onda ići prema korenu. Opet, ako vam je kosa zaista kratka, sigurno je da ćete odmah krenuti od korena.

I naravno, nema potrebe da kosu češljate svakih pola sata. Na taj način možete je samo dodatno umastiti i oštetiti.

Foto: Africa Studio/shutterstock.com

Vratimo se na pitanje s početka teksta: Duga kosa ili kratka kosa? Jasan odgovor je – zdrava i jaka kosa.

Ono što je takođe preporuka, pored svih saveta jeste da se konsultujete sa profesionalcem. Iako vam se nekada ne čini tako, mora postojati veliko znanje i iskustvo pa da neko proceni šta je to što najbolje može dobiti od vaše kose i lica.

Pravi profesionalac će u obzir uzeti vaše konture, ten, boju očiju, stanje kose, pa čak i vaš životni stil i navike i u dogovoru sa vama odabrati najbolje trenutno rešenje za vas.

Najvažnije je da se vi dobro osećate i da se dopadate sebi u ogledalu. Uzmite u obzir sve faktore, odaberite frizuru za sebe, negujte sebe i svoju kosu.

Savršena frizura je ona frizura sa kojom vi imate savršen osećaj da ste sa njom najbolja verzija sebe i koja izražava vas i vašu ličnost.

Nekada samo promena frizure može promeniti celokupnu vašu pojavu i enrgiju. Ako Vam je to potrebno, onda se usudiite i napravite taj korak.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije