LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojavePraktična Lola

Kako ojačati imunitet u vrijeme Corona virusa (10 SAVJETA NUTRICIONISTE)

Kada zavlada epidemija i pandemija u svijetu svaka osoba se zapita kako mogu spriječiti infekciju i kako ojačati imunitet.

Piše: dr Gordana Ljoljić Dolić Redakcija

Foto: pexels.com

Svakodevno dobijam pitanja od svojih pacijenata : “ Kako da se hranim u borbi protiv virusa?“ Tako sam se i odlučila da napišem tekst za sve vas koji želite da živite zdravo i da sačuvate svoje zdravlje.

Funkcija imunološkog sistema

Imunološki sistem vrši osnovnu funkciju odbrane čovjekovog tijela od potencijalnih napadača koji mogu uzrokovati bolest . Kao odbrambeni sistem organizma, imunološki sistem prepoznaje razne mikroorganizme ( bakterije, viruse , gljivice, parazite), otrove kao nepoznate i priprema odbranu tijela od tih  nepoznatnih “stranih agenasa”.

Kako ojačati imunitet – voda, san, ishrana i fizička aktivnost

Da bismo održali imunološki sistem jakim moramo živjeti u skladu sa prirodom i prije svega imati dovoljan unos kvalitetne vode i hrane, optimalan unos mikronutrijenata ( vitamina, minerala, antioksidanasa, probiotika…) , minimalno 8h kvalitetnog sna i redovnu fizičku aktivnost po mogućnosti u prirodi.

Napomenula bih da sa redovnom fizičkom aktivnošću povećavate protok krvi kroz organe tako da imune ćelije cirkulišu kroz tijelo. S druge strane uz fizičku aktivnost tijelo se regeneriše 8x brže . Voda koju pijemo gradi našu ćeliju , cirkuliše u međućelijskom prostoru i vrši razmjenu materija. Bez optimalnog unosa vode, koji zavisi i od godina života, ali i od tjelesne težine, nema dobre detoksikacije, a samim tim ni zdravlja.

Preporučuje se da prosječan unos vode bude 8-10 čaša ili oko 2litra. Naglasila bi da je bitan kvalitet vode i da je izvorska voda najbolja. Treba obratiti pažnju na vodu iz česme koja dolazi u naše stanove, tačnije kakve su cijevi u kojima ta voda protiče. Često voda iz cijevi u starim zgradama može imati povećanu količinu bakra ili povećanu količinu arsena koji loše utiču na ljudsko zdravlje.

Kvalitetna voda je jonizovana alkalna voda koja alkalizira tijelo i daje antioksidativne efekte. Najoptimalniji Ph vode koju trebamo piti je pH 8.5. Voda se pije sat vremena prije jela i 1h nakon jela. Ne treba piti vodu u toku jela jer ona razređuje probavne sokove, mijenja Ph u želucu i crijevima i dolazi do lošeg varenja i loše resorpcije što za posledicu može dovesti do opstipacije i loše probave.

Kako ojačati imunitet – 10 savjeta

Ovo su moje preporuke kada je u pitanju prehrana koja će pomoći u jačanju imuiteta:

 • Smanjiti ili izbaciti iz prehrane rafinisane šećere ( slatkiše, čokolade, torte….). Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenadit ćete se koliko često ćete naći u sastavu šećer na proizvodima za koje niste ni pomišljali da mogu imati šećer u svom sastavu.

 • Povećajte dnevni unos voća i povrća. Preporučuje se 3 porcije povrća ( 2 svježa obroka u salatama i 1 kuhano termički obrađeno povrće) i 2 porcije voća. Jedite zeleno povrće bar dva puta dnevno (špinat, blitvu, brokoli, prokelj, kupus, rukola, matovilac) jer zeleno povrće se ubraja u najdjelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta. Zeleno povrće je bogato vitaminim A, C, E i K , kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih. Redovno perite svo voće i povrće sodom bikarbonom kako bi ste smanjili unos pesticida i herbicida putem hrane u organizam.

Recept za uklanjanje pesticida i herbicida : 1 kašika soka od limuna, 2 kašike sode bikarbone ( bez aluminijuma) i 2 dl vode. Potopiti voće i/ili povrće da odstoji 30 minuta u ovom rastvoru, zatim isprati ih , osušiti i staviti u frižider.

 • Povećajte unos zdravih masti koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne sudove. Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće ( orah, badem , lješnjak…), laneno sjeme, avokado. Izbjegavajte trans masti iz margarina, čipsa, grickalica i ulja od soje, kukuruza koja stvaraju upalne procese u vašem tijelu.
 • Bujon od kostiju konzumirajte bar dva puta sedmično. Bujon predstavlja najbolji izvor kolagena , a kolagen je protein koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Kada se kolagen razloži formira se želatin koji je bitan u borbi protiv alergija i osjetljivosi crijevnog trakta na alergene. Želatin u bujonu sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiaging efekte i djeluju snažno na jačanje imunološkog sistema.
 • Kada jedete hranu bitno je da dovoljan broj puta sažvaćete svaki zalogaj hrane kako bi se ta hrana što bolje svarila u gastrointestinalnom traktu. Preporuka je svaki zalogaj sažvakati bar 30 puta. Na taj način se hrana natopi sa dovoljno digestivnih enzima koji olakšavaju varenje i nema nadutosti u stomaku.

 • Pijte zeleni čaj, čaj od nane ili kantariona. Zeleni čaj pomaže brže sagorijevanju masti i bogat je antiksidantima koji jačaju imunološki sistem i poboljšavaju varenje.
 • Jedite bijeli luk jer u bijelom luku imate preko 80 aktivnih supstanci koje jačaju munitet i brane ga od neprijatelja. Jedna od tih supsatnci je alicin, koji pomaže u borbi protiv virusa. Bijeli luk djeluje protiv gljivičnih infekcija i važi za prirodan antibiotik u borbi protiv bakterija.
 • Jedite redovno i ne preskačite obroke. Najbitnije je da imate 3 glavna obroka. Prilikom pripremanja obroka koristite biljke kao što su majčina dušica, ruzmarin , origano, korijander, nana, a od začina kurkumu, cimet, kari, biber, đumbir, kim i dr.
 • Koristite hranu bogatu PROBIOTICIMA. Sve najnovije Svjetske studije govore o ulozi naše crijevne flore u odbrani našeg tijela. Najbolji izvor probiotika je fermentisano povrće kao što je kiseli kupus i ostale vrste turšija, kefir, koziji jogurt…
 • Unesite optimalno vitamin D u vaše tijelo. Da li ste znali da 80% populacije na našem prostoru ima deficit vitamina D? To je jedini vitamin u našem tijelu koji sam sebe stvara i uz sve to je i hormon. Vitamin D je bitan za preko 400 procesa koji se dešavaju u našem tijelu. Deficit vitamina D nalazimo kod metaboličkog sindroma, oboljenja štitne žlijezde, autoimunih bolesti, reumatoloških bolesti Namirnice koje su bogate vitaminom D su riba, jaja, pečurke, žitarice, džigerica, sirevi i riblje ulje. Neophodno je sunčanje bar 30 minuta dnevno ( lice, dekolte, ruke i noge) kako bi ste aktivirali dovoljnu količinu vitamina D u vašem tijelu. Naravno sunčanje je moguće ljeti, ali zato u zimskom periodu je opravdan unos suplemenata vitamina D. Optimalna dnevna doza vitamina D zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja osobe.

Kako ojačati imunitet – dodatni i jako važan savjet:

 • Izbjegavajte stres jer stres utiče na naš hormonski sistem koji diktira rad našeg imunološkog sistema. Radite pilates, jogu, meditaciju, jer ove tehnike oslobađaju naše tjelo od stresa.

Autorica teksta dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar – nutricionista, odgovara besplatno na sva vaša pitanja koja imate u vezi jačanja imuniteta i savjeta o zdravoj prehrani. Kontaktirajte je na broj telefona: 066/942-620

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije