Lole iz komšilukanajnovijeO životu

Kad brineš za roditelje kao za decu

Brinete o roditeljima i deci. Budite spremni na to da ćete biti stalno u konfliktu sa samim sobom.

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay.com

Briga za roditelje na Balkanu deluje kao nešto prirodno, zar ne? Čak i kad zasnujemo svoje porodice, neretko ostajemo da živimo u roditeljskoj kući. Bez obzira na život u takvoj zajednici ili ne, u nekom trenutku shvatimo da nam roditelji stare i da im je sve više potrebna naša pomoć.

Nabavka namirnica, zajednički odlazak lekaru, poneki posao u kući ili dvorištu, spisak polako postaje sve duži. Međutim, nijedna obaveza ne čini se teškom kao ona kad moramo ubediti svoje roditelje da se malo više brinu o svom zdravlju.

U svetlu novonastale situacije u regionu i svetu, ovo deluje posebno teško. Ukoliko se tome doda svakodnevna briga za decu, onda ne treba da iznenadi što se mnogi od nas pronalaze u terminu „sendvič generacija“.

Šta je to sendvič-generacija?

Bez obzira na to koliko godina imate, ako u istom trenutku brinete o svojoj deci predškolskog ili školskog uzrasta i o svojim 60+ roditeljima, vi pripadate sendvič-generaciji. Odlazak na posao, domaći zadaci, unošenje drva za ogrev mami, kuvanje ručka, pa u krug. Ukoliko uz to morate posebno da se pripremate za razgovor o odlasku lekaru, stvari ne postaju nimalo lakše. Ko je bar jednom vodio raspravu sa „neposlušnim roditeljem“ zna da je lakše ubediti dete da ode zubaru, nego roditelja da da krv na analizu.

Kako vi ubeđujete svoje starije da budu oprezniji (da ne kažem poslušniji) kada je zdravlje u pitanju?

Zdravlje je prioritet i tačka

Foto: @cam / Shutterstock.com

Umor, vrtoglavice, glavobolje, slabost, neregulisan krvni pritisak ili nivo šećera u krvi, na koje god simptome da vam se požale roditelji, ne smete ih zanemariti.

– Ma, dobro sam, samo onako ti kažem da me nešto boli glava.

– Sve je u redu, šta ću kod lekara!

– Skoro sam išla da mi vade krv. (prošlo je više od šest meseci)

Sa kakvim god izgovorom se suočili, morate naći način da ga prevaziđete. Sasvim je sigurno da se neki simptomi poput slabosti i umora mogu pripisati starosti. Međutim, neregulisana hipertenzija, dijabetes, vrtoglavice ili česte glavobolje nisu nešto što treba ignorisati.

Ponekad pregled kod izabranog lekara opšte prakse i anamneza nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze. U tom slučaju laboratorijskim analizama i dopler dijagnostikom se može utvrditi problem.

Ukoliko u telu postoji bilo kakvo žarište infekcije, laboratorijski nalaz krvi će to jasno osvetliti. Krvna slika je odličan pokazatelj opšteg stanja u organizmu. Na sličan način, snimanje krvnih sudova vrata, na primer, može upozoriti na eventualna začepljenja ili suženja koja su karakteristična nakon moždanog udara ili u slučaju nekih neuroloških oboljenja.

Potražite lekara u kog imate poverenja i u kog će, što je možda još bitnije, vaši roditelji imati poverenja. Ponekad „neposlušni“ roditelj ipak posluša savet lekara, jer veruje u njegov autoritet i znanje.

Kome je potrebnija veća podrška: roditeljima ili deci?

Čak i kad najneposlušnijem roditelju na svetu postane jasno da mora da se čuva, dilema oko toga kome ste potrebniji neće nestati. Kada balansirate između obaveza koje imate oko dece i brige o svojim starijima, neminovno je da se suočite sa nekim teškim izborima. Školska priredba mlađeg deteta s jedne i povišen krvni pritisak vašeg oca sa druge strane? Budite spremni na to da ćete biti stalno u konfliktu sa samim sobom.

Moraćete stalno da premeravate situaciju u kojoj se nalazite i da prema tome krojite ostale svoje obaveze. Zaboravićete na slobodan dan, ali i na to šta su vam prioriteti u životu. Bićete stalno umorni. Kako da to promenite?

Uskladite svoje prioritete: Posao, deca i roditelji

Foto: Halfpoint / Shutterstock.com

Posao sa punim radnim vremenom, dečje bolesti ili školske i vanškolske obaveze, sve slabiji roditelji i njihovi zdravstveni problemi, a onda zadaci koje svakodnevno moraju da se urade na poslu – imaćete osećaj da neprestano žonglirate. Ubrzo, shvatićete kako uzimate dane odmora da biste odveli dete pedijatru, majku u hitnu pomoć jer je pala ili pak pratili svog oca na različitim lekarskim pregledima. Vreme za odmor od profesionalnog opterećenja postaće vreme za negu.

Kvalitetni trenuci sa porodicom postaće nešto što neretko (i nerado) žrtvujete i obavljate usput. Dragoceno vreme koje imate sa roditeljima provodićete brinući o tome kako se snalaze vaša deca (čak i ako su u istoj kući na drugom spratu). Kad ste sa decom ili roditeljima mislićete na posao koji tek treba da obavite. Dok ste na poslu – mislićete na potrebe svojih najmilijih. Nije potrebno reći kako će ta rastrzanost uticati na vašu koncentraciju i rezultate, ali i na vaše zdravlje.

Prihvatite svaku pomoć

Dobro je znati da se u ovakvim situacijama možete osloniti na profesionalnu pomoć. Kućna nega starih lica, briga o nepokretnim, dementim osobama ili jednostavno podrška i pomoć pri oporavku od neke povrede ili bolesti u velikoj meri će uticati na kvalitet života svih članova vaše porodice. Ukoliko niste sigurni šta sve podrazumeva kućna nega ili nega bolesnika, pogledajte ovde.

Kada obezbedite stručnu medicinsku negu za oca koji se oporavlja od moždanog udara ili jednostavno osobu koja će se pobrinuti za terapiju vaše majke kada ste vi na poslu, onda ćete malo mirnije obavljati svoje profesionalne obaveze.

Podrška umanjuje stres i zabrinutost, pa na izvestan način osigurava i vaše i zdravlje vaših roditelja.

Život ne može da se stavi na pauzu

Briga o roditeljima, briga o deci, zahtevan posao, kućne obaveze – ukoliko vam se čini da se nalazite u nekom vrtlogu i da vam je potrebna pauza od svega, napravite je. Veoma je važno da priuštite sebi makar kratak odmor ili predah. Da, potreban vam je posao da biste mogli da preživite, platite sve račune i troškove. Da, volite svoju decu i roditelje najviše na svetu. Ali pravo pitanje ovde jeste: da li bar upola od toga volite sebe?

Budite posvećeni, a ne žrtva. Brinite i o sebi.

Ne možete staviti život na pauzu dok nešto ne prođe. Dok vam roditelji ne ozdrave, dok deca porastu, dok prođe bitan projekat u firmi. Jednostavno, život ne može i ne treba da funkcioniše tako.

Ne ustručavajte ste da potražite pomoć. Uključite svoju braću i sestre ako ih imate u brigu o roditeljima. Potražite stručnu medicinsku negu. Čitajte o načinima na koje možete oplemeniti njihove živote u starosti. Ne zaboravite da uživate u njihovom prisustvu. Zemaljski dani teku, a život svakako prolazi. Neka to bude najbolje moguće provedeno vreme.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije