najnovijePraktična Lola

Da li se voda i sapun mogu koristiti za dezinfekciju mobilnog telefona?

Istraživanja su otkrila da novi korona virus, koji uzrokuje respiratornu bolest poznat kao COVID-19, može preživeti na nekim površinama i po nekoliko dana, a to uključuje i površinu vašeg mobilnog telefona.

Priredila: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay.com

Pranje ruku na ispravan način vam može pomoći da vi i vaši voljeni ne budete zaraženi virusom. Međutim, ta mera zaštite nije dovoljna. Pametne telefone stalno koristimo i dodirujemo rukama, a dobro je poznato da oni mogu da budu izvor bakterija, virusa i drugih klica. Istovremeno, često ih prislanjamo na lice, i na taj način rizikujemo da se inficiramo.

Dobra vest je da je dezinfekcija pametnog telefona vrlo jednostavna i brza, a lekari, kao i iskusni servisi za pametne telefone predlažu čišćenje telefona sapunom i vodom, kao najbolji način dezinfekcije. Evo i zašto.

Koliko dugo virus može da preživi na telefonu?

Stručnjaci ističu da neki virusi mogu da prežive veoma kratak period kada su van tela čoveka, kao što je, na primer, HIV virus, dok drugi mogu da opstanu znatno duže.

Dosadašnja istraživanja u vezi korona virusa pokazuju da on može da bude na različitim površinama prisutan i do 48 sati. Do četiri sata na bakru, do 24 sata na kartonu i čak 2-3 dana na plastici i nerđajućem čeliku. Dakle, dovoljno dugo da vas upozori da morate biti jako pažljivi i strogo voditi računa o higijeni.

Što se tiče mobilnih telefona, zaključak je vrlo jednostavan: ako to niste radili do sada, krajnje je vreme da počnete sa njihovim redovnim čišćenjem i dezinfekcijom!

Jedna ranija studija Londonske škole za higijenu i tropske bolesti pokazala je da je svaki šesti mobilni telefon koji su analizirani imao na sebi tragove stafilokoka, a naročito bakterije Ešerihija koli. Slično je i sa virusima.

Zbog toga pametni telefoni zahtevaju redovnu dezinfekciju, pošto se sa takvih površina lako mogu preneti virusi na naše čiste ruke,a preko ruku i na naše lice.

Metode čišćenja

Možete primeniti iste supstance koje koristite kada perete i dezinfikujete vaše ruke, ali neke od njih su pogodnije od drugih. Stručnjaci savetuju da je najbolji način za dezinfekciju mobilnog telefona da navlažite vodom krpicu koja ne ostavalja dlačice (možete koristiti krpicu za čišćenje naočara), da na nju dodate malo sapuna i prebrišite vaš telefon i futrolu.

Voda sama po sebi neće ubiti viruse, ali je u kombinaciji sa sapunom jako efikasnakaže za BBC doktor Lena Sirik (Londonski univerzitetski koledž). Sami virusi su sastavljeni od genetskog materijala, proteina i masti. Kada sapun dođe u kontakt sa virusima, supstance slične mastima sadržane u sapunu pobeđuju virusne lipide i na taj način uništavaju virus.

Sapun i voda su efikasniji i bezbedniji od antibakterisjkih gelova i maramica

Prednost se daje upotrebi sapuna i vode, ali ako to trenutno nije moguće alkoholni gel je najbolja alternativa. Dezinfekcione maramice na bazi alkohola su takođe bezbedne za upotrebu kada čistite ekran telefona.

Alkoholni gelovi i maramice sadrže veliku koncentraciju etanola, koji ubija viruse. Međutim, sapun i voda imaju prednost zato što, pod uslovom da se pravilno upotrebljavaju, ne postoji rizik od oštećenja uređaja.

Budite oprezni ako čistite telefon sredstvima na bazi alkohola!

Maramice i gelovi sa visokom koncentracijom alkohola mogu da oštete zaštitni oleofobni sloj, a osim toga na ekranu će biti vidljive masne mrlje od prstiju.

Svi proizvođači pametnih telefona takođe preporučuju da se izbegava čišćenja rastvorima koji sadrže izbeljivače ili abrazive, kao i upotrebu bilo kakve grube tkanine, zato što na taj način može doći do mikro oštećenja na staklu i površini telefona.

Dakle, cilj je da telefon očistimo i dezinfikujemo, a ne da ga oštetimo!

UV sanitajzeri za dezinfekciju telefona

Za dezinfekciju vašeg pametnog telefona u pomoć možete prizvati i modernu visoku tehnologiju. Gadžeti poput PhoneSoap i Homedics uz pomoć UV zračenja dezinfikuju čitavu površinu telefona (360 stepeni) za 10 minuta. Ovi uređaji izgledaju kao mali solarijumi za telefone, ispuštaju ultraljubičaste zrake i ubijaju bakterije i viruse koji se nalaze na telefonu.

Sunčeva svetlost zaustavlja delovanje i širenje virusa, i odatle potiče koncept UV seta za čišćenje i dezinfekciju telefona. Međutim, imajte na umu da će ovakav pristup samo usporiti delovanje virusa, dok će običan sapun i dezinfekciona alkoholna sredstva uništiti virus momentalno.

Na stranim tržištima postoje i razni drugi proizvodi za koje proizvođači tvrde da ubijaju viruse (pa i korona virus), ali je svakako jeftinije i lakše da se držite starih dobrih načina higijene – sapuna i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola. UV čistači telefona su mnogo skuplji, a osim toga na našem tržištu još uvek nisu ni dostupni.

Kako pravilno očistiti telefon vodom i sapunom?

Za početak, jedno upozorenje. Čak i u slučaju da su u pitanju vodootporni telefoni sa rejtingom IP68, koji su dizajnirani da izdrže uronjavanje u vodu na dubini od 1,5 m u trajanju od 30 minuta, savetujemo da uvek budete pažljivi sa vodom.

Naime, većini korisnika se verovatno desilo da im je bar jednom do sada ispao telefon. Usled tih padova moguće je da su oštećeni mali gumeni zaptivači koji sprečavaju da voda ili bilo koja druga tečnost dopre u unutrašnjost telefona. Tečnost takođe može proći kroz pukotine oštećenog zaštitnog stakla i napraviti problem na displeju telefona.

Pravilan postupak čišćenja i dezinfekcije mobilnog telefona vodom i sapunom, u šest jednostavnih koraka izgleda ovako:

  1. Pripremite posudicu sa vrućom (ali ne ključalom) vodom u kojoj ste rastvorili malo tečnog sapuna i krpicu od mekanog pamuka ili mikrofibera (najbolje istu onu koju koristite za čišćenje naočara). Ovakav rastvor možete sipati u bočicu sa raspršivačem, i njime poprskati krpicu za čišćenje. Nemojte koristiti bilo koje drugo higijensko sredstvo osim sapuna za pranje ruku, jer tako rizikujete da oštetite površinski sloj ekrana vašeg telefona.
  2. Pre nego što počnete da dezinfekcijom, isključite mobilni telefon i skinite futrolu.
  3. Uzmite krpicu i navlažite je sapunjavom vodom. Nežno pređite preko svih površina telefona, trudeći se da svaki deo dobro obrišete. Ako imate futrolu za telefon, to isto uradite i sa njom. Vodite računa da voda ne pokvasi bilo koje mesto na telefonu koje služi za priključke, kao što su utičnice za punjač ili za slušalice.
  4. Zatim ponovo prebrišite vaš telefon, ali ovoga puta čistom i suvom mikrofiber krpom.
  5. Ostavite telefon da se u potpunosti osuši pre nego ga ponovo uključite.
  6. Ponovite u toku dana ovaj postupak koliko god puta je to potrebno.

Umesto zaključka

Vaše ruke su glavni uzročnik zaprljanosti vašeg telefona. Ako su one čiste uvek kada koristite telefon, i telefon će biti čist. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje pranje ruku toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, pa ako se pridržavate ovog saveta i vaš telefon će biti čistiji i bezbedniji za upotrebu.

Ipak, čak iako stalno perete ruke i vreme provodite kod kuće, trebalo bi bar 2 puta dnevno da dezinfikujete vaš telefon. To ćete najlakše učiniti ako ponovite gore navedene korake za pravilno čišćenje telefona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije