DogađajiKulturaMjestaPojaveRadoznala Lola

Ostani kod kuće i gledaj predstave!

Narodno pozorište Republike Srpske nastavlja sa prikazivanjem predstava na internetu i naredne sedmice.

Piše: Saša Leper

Foto: Facebook

U želji da ostanu uz svoju publiku i u ovo teško i neizvjesno vrijeme i da im pomognu na najbolji način na koji umiju, Narodno pozorište Republike Srpske se pridružilo globalnoj akciji objavljivanja snimaka predstava na svom kanalu na Jutjubu.

Narodno pozorište Republike Srpske se nada se da će ovaj sadržaj koji je istovremeno edukativan i zabavan uljepšati veče gledaocima, podsjetiti ljubitelje na neke od najboljih ostvarenja ove kuće te pružiti priliku da u nacionalnom teatru uživaju i oni koji iz bilo kojih razloga nisu ove predstave gledali uživo.

Akcija prikazivanja predstava je počela ove posljednje sedmice marta, a prikazuju se u terminu od 20 h tri puta sedmično – ponedjeljkom, srijedom i petkom. Važno je napomenuti i da sadržaj ostaje dostupan 7 dana nakon objavljivanja, što svim zainteresovanima pruža dodatnu mogućnost da uživaju u vrijeme koje im najviše odgovara.

Predstave koje se prikazuju u toku prve sedmice su:

– Ponedjeljak 23.3.2020. „Radnička hronika“ u režiji Ane Đorđević po tekstu Petra Mihajlovića

Svima već poznata surova priča o životu „običnog“ čovjeka – radnika – kroz prizmu posla, porodice i ličnih ambicija iz mladosti ispričana na (crno)humorističan način.

Image may contain: 7 people, people standing, night and indoor

– Srijeda 25.3. 2020. „Zoološka priča“ u režiji i adaptaciji Nikole Pejakovića po tekstu Edvarda Olbija

Priča o otuđenju ljudi u modernom svijetu i teškoćama ostvarivanja one prave, stvarne komunikacije i povezanosti sa drugim ljudima.

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor

– Petak 27.3.2020. „Četrnaesta“ autorke, dramaturškinje i rediteljke Ane Đorđević

Predstava rezervisana za Svjetski dan pozorišta jeste dokumentarna istorijska drama koja na prilično originalan način prati sam početak Prvog svjetskog rata, te nudi uvid u misli, između ostalih, i pripadnika Mlade Bosne i samog austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Image may contain: 4 people, people standing, wedding and indoor

 

Vijest koja je naročito obradovala sve ljubitelje teatra, ali i one koji su željeli dati (novu) šansu lijepoj umjetnosti jeste odluka Narodnog pozorišta da prikazivanje nastavi i naredne sedmice. Radujemo se što ćemo imati priliku (ponovo) pogledati sljedeća ostvarenja:

– Ponedjeljak 30.3.2020. „Divlje meso“ u režiji Larija Zapije po tekstu Gorana Stefanovskog

Veoma nagrađivana predstava koja metaforično govori o stranim tkivima u organizmu, onome što može da nas uguši i ubije. Sama priča se fokusira na jednu porodicu uoči Drugog svjetskog rata, koji služi samo kao atmosfera za različitu problematiku identiteta.

– Srijeda 1.4. 2020. „Staza divljači“ u režiji Filipa Grinvalda po tekstu Franca Ksavera Kreca

Priča koja u prvi plan stavlja „obične“ i vrijedne ljude koji se nađu u neobičnim okolnostima, njihovo snalaženje u situaciji i lična preispitivanja, različite vrste ljubavi i samoizražaja.

Staza divljači” na sceni “Petar Kočić”

– Petak 3.4.2020. „Porodične priče“ u režiji Jovice Pavića po tekstu Biljane Srbljanović

Izuzetno popularan tekst koji se izvodi širom svijeta, riječ je o univerzalnoj tragikomičnoj priči koja kroz igru četvoro djece pokazuje stanje kako u porodici tako i društvu. Dodatna specifičnost koju nudi baš ova predstava jeste da je iznosi prva generacija diplomanata sa banjalučke Akademije, a koji su sada višestruko nagrađivani prvaci teatra međunarodno priznatog talenta.

No photo description available.

Podsjećamo, snimci predstava se postavljaju direktno na Jutjub nalog Narodnog pozorišta Republike Srpske i vrijede sedam dana od dana postavljanja, a linkovi se objavljuju na njihovim profilima na Fejsbuku i Tviteru.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije