MedicinanajnovijePraktična Lola

Koja je veza između glavobolja i vida?

Ako patite od čestih glavobolja, sigurno je vrijeme i da uradite detaljan pregled oftalmologa.

Piše: dr Bojan Kozomara Redakcija

Za mnoge ljude glavobolja može da bude i prvis simptom slabog vida. Ipak, ne dešavaju se kod svih problema sa vidom, a nisu ni sve glavobolje izazvane problemima vida. Pošto postoji direktna veza, važno je ne zaboraviti važnost oftalmoloških pregleda kod pacijenata sa glovoboljama.

Efekti suhog oka

U eri modernih tehnologija mnog od nas se satima nalazimo ispred ekrana računara, tableta i mobilnih telefona. Koliko god ovi uređaji bili korisni, toliko mogu i negativno uticati na zdravlje naših očiju. Simtomi kao što su umorne oči, zamućen vid i česte glavobolje su prateći simptomi suhog oka.

Čak i ako ekrani nisu problem, opterećenje oka može da bude prisutno. Nekorigovane refrakcione anomalije kao što su astigmatizam, hipermetropija i presbiopija takođe mogu stvoriti probleme sa okom.

Kod astigmatizma i abnormalnog oblika rožnjače, često škiljenje može dovesti do pojave glavobolja. Hipermetropija ili dalekovidnost se javlja onda kada je aksijalna dužina oka kraća od normalne i svjetlosni zraci se fokusiraju iza retine.

Glavobolja u ovom slučaju, kao i u slučaju presbiopije, može da se javi kao posljedica napora koji se stvara da bi se pročitala sitna slova.

Ovi problemi nisu vezani samo za odrasle osobe

Ako se glavobolje javljaju u dječijoj dobi, nedijagnostikovani problemi sa vidom mogu da budu uzrok ovog stanja, iako djeca mogu da pročitaju slova sa optotipa.

Detaljni pregledi vida će otkriti da li postoje i drugi problemi sa vidom koji utiču na glavobolje ili probleme u školi, te se na osnovu toga mogu planirati daljnji koraci.

Foto: pexels

 Novi recept za naočale može da napravi veliku razliku

Za većinu nas problemi sa vidom mogu da budu toliko mali i beznačajni da često ostaju i neprimijećeni. Međutim, kada su glavobolje vezane za slabiji vid, jednostavno propisivanje novih, jačih dioptrija za naočale ili kontaktna sočiva može da bude rješenje problema.

Foto: unsplash

Glavobolje i stanja opasna po vid

Nažalost, nisu sve glavobolje vezane za probleme vida jednostavne i bezazlene. One mogu da budu uzrokovane i glaukomom, oboljenjem oka kod kojeg dolazi do porasta očnog pritiska, te oštećenja očnog živca i gubitka vida. I katarakta može da prouzrokuje glavobolje iako predstavljaju samo djelimično ili potpuno zamućenje očnog sočiva koje smanjuje vidnu oštrinu.

 

Piše: dr Bojan Kozomara

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije