DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Oni su preboljeli koronavirus

“Ovo trebaš proživjeti da bi stvarno i potpuno shvatio. U manje od dan i po našao sam se na intenzivnoj njezi…”

Redakcija

dnevnik.hr

Foto: unsplash.com

Veseli rast broja izliječenih. Ali, njihove priče i nisu tako “bajne”. Njihova iskustva s virusom su različita i samo dokazuju kako s ovim virusom – nema pravila.

Ohrabrujući primjeri stižu sa svih strana. 95-godišnju Švicarku virus je na sedam dana smjestio čak i na intenzivnu njegu, odbila je respirator ali se ipak uspjela oporaviti.

“Nadam se da ću vratiti snagu i da ću živjeti još malo. Imam unuke, praunuke i voljela bih da ih još mogu vidjeti i razgovarati s njima”, kazala je Gertrude Fatton.

Niko nije siguran

Ali i primjeri koji upozoravaju da nitko nije siguran. Italijanski advokat Andrea Napoli cijeli se život bavio sportom, zdravo je živio, nikada nije pušio. Virus ga je pokosio naglo. Dobio je visoku temperaturu, nije mogao disati, bio je toliko slab da nije mogao ni ustati iz kreveta.

Završio je na respiratoru. “Bio sam na kisiku devet dana. Zapravo osam dana, gotovo devet. Stalno, bez prestanka”, naveo je Andrea Napoli.

“Takve situacije trebaš proživjeti da bi ih stvarno i potpuno shvatio. Ovo svakako nije jedna obična gripa. Nikada se nisam našao u situaciji poput ove. Ja koji imam 33 godine, koji sam izvrsnog zdravlja našao sam se u manje od dan i po na intenzivnoj njezi”, dodao je.

Epidemiologinja opisala simptome

Na putu ozdravljenja je i splitska epidemiologinja Jasna Ninčević. “Prvi simptom koji sam ja osjetila je bilo nekakvo blago bockanje u vratu odnosno u ždrijelu”, opisala je Ninčević.

“Virus meni nije napao respiratorni trakt, ja nisam kašljala nikako, nisam imala niti kihavicu ni curenje nosa, meni su svi simptomi bili više usmjereni na probavni trakt, imala sam grčeve u stomaku i proljeve”, dodala je.

Liječi se kod kuće i trenutno od simptoma ima još samo temperaturu. “Konkretno ja nisam koristila apsolutno ništa osim kad mi je bila visoka temperatura paracetamol i pila sam jako, jako, jako puno tekućine”, kazala je Ninčević.

Izliječeno 64 oboljelih

Danas je u Hrvatskoj ozdravilo 12 ljudi, što je i više nego dobra vijest. “Jedna od osoba je imala prema težu kliničku sliku znači – ne znači da svaki teško oboljeli će završiti fatalno i na respiratoru, moguće su i reverzibilni simptomi, odnosno ozdravljenje”, kazala je direktorica pulske bolnice Irena Hrstić.

Do sad su ukupno ozdravila 64 bolesnika. To znači da su imali dva negativna testa u 48 sati. Kako broj oboljelih raste, takva procedura više se neće provoditi.

“Ono što se danas zna i vani, a i kod nas, negdje oko 23., 24. dana mogu biti pozitivni. Prema tome epidemiološki se rješava ta situacija da ne bismo sad ne znam svi morali sve ponovno testirati”, objasnila je epidemiologinja Alemka Markotić.

Oporavljenih je sve više, ali glavno je pitanje još bez odgovora. “O virusu se ne zna puno, je li se može dogoditi reinfekcija i to se ne zna”, kazala je epidemiologinja Jasna Ninčević. Bez obzira na to što su preboljeli zarazu, sva pravila i mjere, vrijede tako i za njih.

Preuzeto sa: dnevnik.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije