najnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaZabavna LolaŽivot

10 kreativnih igara za predškolce – sve što vam je potrebno imate kod kuće, a igra će podstaći razvoj kod djece, učenje, koncentraciju…

Logopedica Iva i predškolska vaspitačica Sara autorice su “Razvojnih igara za predškolsku djecu”. Ovo je njihovih deset prijedloga, odaberite neku od ovih igara.

Redakcija

zivim.gloria.hr

Vašem je djetetu već postalo dosadno kod kuće? Igračke su izokrenuli već hiljadu  puta, a i gledanje tv-a ih više toliko ne zabavlja? Uz nekoliko jednostavnih i mirnih igara i dom može postati svijet istrage.

Iva Radošić, mag. log., i Sara Kozjak Dragičević, mag. praesc. educ. donose prijedlog deset igara kojih se možete igrati s djetetom u kući. Sve što vam je potrebno već ionako imate kod kuće, a igra će podstaći razvoj kod djece, učenje, koncentraciju, koordinaciju i, ono najvažnije, zabavi će dijete i naučiti ga da je za igru dovoljno samo malo mašte.

Logopedica Iva i predškolska vaspitačica Sara autorice su “Razvojnih igara za predškolsku djecu”. Ovo je njihovih deset prijedloga, odaberite neku od ovih igara:

1. Detektiv

● Šta vam je potrebno: plastična boca, riža, sitni predmeti i fotografije ili crteži predmeta

● Postupak: Prikupite sitne predmete poput figurica, novčića, dugmića, spajalica, šiljila, pompona i sl. te ih fotografišite ili nacrtajte na jedan papir. Ako dijete već zna čitati, možete umjesto slika jednostavno napraviti spisak predmeta.

Predmete stavite u plastičnu bocu, a potom je napunite rižom gotovo do kraja i dobro zatvorite. Djetetu dajte slike ili spisak predmeta, olovku i bocu. Objasnite mu da je ono detektiv koji treba pronaći skrivene predmete. Dijete treba okretati i tresti bocu kako bi u riži pronašlo predmete sa slika, čime razvija koncentraciju i upornost. Kada ugleda predmet, može ga prekrižiti sa liste.

2. Saobraćajna igra

● Šta vam je potrebno: korice sveske ili karton, flomasteri, autići

● Postupak: Uzmite korice stare sveske ili veći komad kartona. Kako biste napravili podlogu za ovu igru, na karton nacrtajte cestu, pješačke prelaze, saobraćajne znakove, semafore, raskrsnice, zgrade, parkirng mjesta…

Nikad nije prerano za usvajanje pravila ponašanja u saobraćaju, a igrom možemo pridonijeti sigurnosti djeteta kao učesnika u saobraćaju. Dijete koje mora mirovati sada na krilu može raširiti podlogu za igru i po njoj voziti autiće. Može i samo dodavati poznate objekte na cestu kao što su, na primjer, vaš dom, vrtić ili trgovina.

3. Lančići od slamki

● Šta vam je potrebno: plastične slamke, špaga, vrećica

● Postupak: Uzmite šarene plastične slamke i narežite ih na komadiće duge jedan centimetar. Jednu perlicu od slamke provucite i zavežite za kraj špage. Ostatak perlica stavite u vrećicu. Dijete uzima jednu po jednu perlicu iz vrećice i niže ih na špagu.

Možete mu zadati da slijedi određeni uzorak, tj. nastavlja niz ili da se prepusti mašti i samo osmisli svoju kreaciju. Ova je igra odlična za vježbanje koncentracije te potiče rad mišića šake i prstiju nužnih za pravilno držanje olovke. Vježbe koordinacije očiju i ruke važne su za ukupni dječji rast i razvoj.

Foto: pexels

4. Zagonetna kutija

● Što vam je potrebno: kartonska kutija, makaze, različiti predmeti

● Postupak: S obe bočne strane kartonske kutije izrežite okruglu rupu, dovoljno široku da dijete kroz nju može gurnuti ruku. Po kući prikupite različite predmete koji stanu u kutiju, ali nemojte ih djetetu pokazati.

Probajte prikupiti što različitije predmete, npr. majicu, zdjelicu, ključ, spužvu, bananu… Dok dijete žmiri, u kutiju stavljajte jedan po jedan predmet. Dijete, ne gledajući u kutiju, stavlja obe ruke kroz rupe. Taktilnim podražajem prima informacije o predmetima, a njegov mozak ih registruje i obrađuje.

Opipava predmete i pokušava odgonetnuti o kojem se predmetu radi. Ovo može biti i zgodna vježba za širenje vokabulara ako zamolite dijete da opiše predmet.

5. Senzorna kutija – obojena riža

● Šta vam je potrebno: plastična posuda, riža dugog zrna, jestiva boja ili boja za jaja, ocat, različite posudice, lopatice, dječji kuhinjski pribor, plastične figurice…

● Postupak: U plastičnu posudu dodajte rižu, jestivu boju i kašiku octa. Miješajte dok se sva riža ne oboji. Potom je presipajte u plitku, širu posudu i igra može početi. Dijete na ovaj način može istraživati količinu, težinu, vježba finu motoriku igrajući se sa kašikama i presipavanjem, a možete se igrati i zakopavanja i traženja predmeta.

6. Makaze – nastavi niz

● Šta vam je potrebno: kolaž, makaze, ljepilo, papir

● Postupak: Izrežite od kolaža različite oblike (trokut, krug, šesterougao…) i nalijepite ih na vrh papira jedan do drugoga. Djetetov zadatak je nastaviti niz, odnosno stupac. Izrezati i zalijepiti oblike jedan ispod drugog.

Rezanje makazica jedna je od vještina koje bi dijete trebalo usvojiti do polaska u školu, a djeci je uvijek zanimljiva. Korištenje makazica je odlična vježba za razvoj bilateralne koordinacije. Uključuje istovremeno korištenje obe strane tijela dok svaka ruka izvodi različite zadatke.

Na primjer, da bi izrezalo kvadrat, dijete mora držati papir jednom rukom i okrenuti je, dok druga ruka ne samo da otvara i zatvara makaze nego se i kreće duž linije.

7. Matematička igra s čepovima

● Šta vam je potrebno: papir, bojice, čepovi, igraća kocka

● Postupak: Vi ili dijete nacrtajte praznu zelenu livadu, more, oblak ili stablo. Svaki crtež na zaseban papir. Čepove možete zamijeniti i drugim sitnicama kao što su kovanice, dugmići…

● Igra: Dijete baci kockicu i dobije npr. broj 4. Zavisi o crtežu s kojim se igra, dodaje četiri čepa na crtež. Odnosno dodaje “cvjetove na livadu”, “bisere u more”, “kapljice kiše ispod oblaka”, “jabuke na stablo”… Kroz ovu igru vaše dijete usvaja brojeve i njihovu veličinu.

8. Slova i “neslova”

● Šta vam je potrebno: papir i olovka

● Postupak: Na papiriće napišite velika štamana slova i različite znakove (crte, tačkice, ljestve…) i raširite ih po stolu. Dijete treba pronaći “neslova” i zgužvati ih.

Možete se igrati i tako da slova i “neslova” napišete na jednom velikom papiru pa dijete mora zaokružiti samo slova ili povezati olovkom parove. Razlikovanje onoga šta je slovo od onoga što nije jedna je od vještina koje prethode svladavanju čitanja i pisanja.

9. Slano tijesto

● Šta vam je potrebno: 2 šoljice brašna, 1 šoljica soli, ¾ šoljice vode, začini po želji

● Igra: Igranje sa slanim tijestom dobar je podsticaj razvoju mikromotorike. Osim toga odličan je način podsticanja senzoričkog razvoja, pogotovo ako dijete uključite u pripremu tijesta pa vlastitim rukama isproba različite teksture sipkog brašna, grube soli, vode, ljepljivog mokrog tijesta i na kraju glatkog tijesta. Ako slanom tijestu dodamo i neki začin, tada ova igra uključuje sva osjetila.

10. Slikamo prstima

● Šta vam je potrebno: ½ šoljice kukuruznog škroba, 4 kašikice šećera, 2 šoljice vode, malo soli, jestive boje. Pomiješajte sve sastojke osim boja i zagrijavajte otprilike 10 minuta na laganoj vatri. Smjesa je gotova kad postane glatka i gusta.

● Postupak: Podijelite smjesu u onoliko čašica koliko boja želite, dodajte boje i promiješajte! Likovna aktivnost u kombinaciji s radom rukama smirujuća je i opuštajuća. A, uostalom, djeca vole malo nereda.

Preuzeto sa: zivim.gloria.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije