LjudiMedicinanajnovijePojaveRadoznala Lola

Roditelji medicinari su razdvojeni od svoje djece kako bi se borili protiv koronavirusa

Doktori i medicinske sestre koji su na prvim linijama rata protiv koronavirusa svakog dana odlaze u bitku protiv smrtonosnog neprijatelja.

Prevela: Saša Leper

Kristina Maclsaac / Mother.ly

Foto: Pexels

Rizikuju sopstveno zdravlje kako bi liječili svoje pacijente i omogućili nama ostalima da budemo bezbjedni.

Mnogi od njih su prinuđeni da podnesu još jednu užasnu žrtvu – moraju održavati fizičku distancu od sopstvenih porodica kako ih virus ne bi zarazio i kako bi pomogli da se izravna kriva zaraze.

Neki od njih su podijelili svoju novu srceparajuću stvarnost na Tviteru.

Jedna doktorica majka je napisala: „Upravo ću se razdvojiti od svoje porodice u sopstvenom domu na ko zna koliko mjeseci. Da bih mogla da nastavim da vas liječim, dok istovremeno pokušavam održati sopstvenu porodicu bezbjednom. To boli. Ne mogu da zagrlim svoje djevojčice, svog partnera. Molim vas, fizički se udaljite SADA, kako bi moja žrtva bila vrijedna toga.“

Kao roditelji, svi znamo koliko je teško biti udaljen od svoje djece bilo koju količinu vremena – teško je zamisliti da se morate nositi sa tim da budete udaljeni od njih na nepoznato vrijeme, da ih ne možete zagrliti u sred tog straha i anksioznosti sa kojom se svi nosimo. A svi smo toliko zahvalni tim ljudima na prvoj liniji.

Objava dalje kaže: „Uradićemo to, jer je to naš posao. Bićemo umorni, anksiozni i, gotovo sigurno, i sami ćemo postati pacijenti u nekom trenutku…. Sada vas samo molimo za pomoć. Otkažite klub knjige, otkažite tu rođendansku žurku. Otkažite sastanke.. Pomozite nam da izravnamo krivu širenje zaraze.“

Druga doktorica čiji suprug je doktor u hitnoj službi je podijelila da i on poduzima ekstremne mjere.

Moj suprug je doktor na odjelu hitne službe i aktivno liječi pacijente od koronavirusa. Za muškarce i žene u ovakvim situacijama – koji se odriču prilike da gledaju svoje bebe kako odrastaju, da zagrle svoju djecu i poljube svoje partnere – to je ogromna žrtva.

Anonimni korisnik je na TikToku objavio video koji je postao planetarno popularan jer pokazuje žrtvu koju podnose roditelji medicinari u toku borbe protiv koronavirusa kao i korake koje žele da i poduzmemo. U videu medicinari nose opremu za ličnu zaštitu (zaštitna odjela, maske, rukavice i štitnike za oči) i  drže papire na kojima pišu poruke za javnost.

„I mi imamo porodice i ne možemo ostati kod kuće…“ piše na jednom papiru.

„Budite odgovorni, ostanite kod kuće, jer mi ne možemo“, kaže druga poruka.

„Pomozite nam! Vi pazite na mene, ja ću paziti na vas“, glasi treća poruka.

Autorka Brene Braun je objavila video na svom Instagram računu i napisala: „Za sve zdravstvene radnike i ljude koji ih vole – hvala vam što nas štitite. I mi ćemo uzvratiti. To je tako malo što možemo uraditi, prijatelji.“

A za sve one koji ovu prijetnju ne shvataju ozbiljno, ove priče bi trebalo da vas podsjete da svi treba da uradimo svoj dio da prebrodimo krizu. Fizičko održavanje udaljenosti je teško, ali ako to mogu uraditi ovi doktori onda možemo i mi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije