DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Italijanka (102) se oporavila od virusa korona!

A čak je dobila i poseban nadimak od svojih doktora.

Prevela: Saša Leper

Jackie Salo / New York Post

Nakon dvadeset dana boravka u bolnici u Đenoi, gradu na sjeveru Italije, 102-ogodišnjakinјa je uspjela da se mirakularno oporavi.

Italika Grondona je obolila od ovog opasnog virusa i početkom marta je primljena je u bolnicu u San Marinu sa blažim zatajenjem srca.

„Imala je samo blaže simptome virusa korona, a test je pokazao da je pozitivna. Mi smo uradili prilično malo, oporavila se sama“, izjavila je njena doktorica Vera Sikbaldi.

Doktori su bili toliko impresionirani oporavkom Grondonove od virusa koji je već odnio toliko života starijih osoba da su joj dali novi nadimak.

„Nazvali smo je Gorštak – besmrtnica“ , rekla je Сikbaldijeva.

Sikbaldijeva je rekla da je, uzevši u obzir poodmakle godine Grondonоve, moguće da je ona bila jedna od rijetkih pacijenata koji su preživjeli i špansku groznicu 1918. godine.

„Uzeli smo serološke uzorke, a ona je prva pacijentkinja za koju znamo da je mogla preživjeti špansku gripu jer je rođena 1917. godine“, rekla je doktorica.

Njen nećak Renato Vila Grondona je rekao da je i njen način života možda igrao ulogu u činjenici da je pobijedila virus. Ona obožava muziku i ples, a jedan od omiljenih joj je pjevač grupi Kvin – Fredi Merkjuri.

„Ne znam u čemu je njena tajna, ali znam da je ona jedna slobodna i nezavisna žena“, rekao je njen nećak.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije