DogađajiLjudiLjudski odnosiMjestanajnovijeNaslovna vijestŽivot

O usamljenosti u doba korone: kako biti sam i sretan?

Samoizolacija nikome ne pada lako. Ipak, znajte da vam je lakše ako niste i fizički potpuno sami nego ste uz partnera, cimera ili porodicu.

Kako se nositi sa samoćom i usamljenosti u doba korone?

Redakcija

gloriaglam.hr / Ines Madunić

Biti sam i biti usamljen dvije su različite stvari. Ako ste to dosad već naučili, žao mi je – to znači da ste se susreli s obe situacije, oba osjećaja.

I dok jedan – onaj fizičke samoće – ne mora biti negativan, onaj drugi, dakle usamljenost, ne samo da je negativan, nego može imati pogubne učinke.

Studija američkih psihologa iz 2010. pokazala je da je usamljenost opasnija za zdravlje od pretilosti te povećava rizik za kardiovaskularne i bolesti mentalnog zdravlja, dok britansko istraživanje pokazuje da je štetnija za nas nego 15 cigareta dnevno.

Ujedinjeno Kraljevstvo je zbog ovog problema 2017. uvelo i povjerenicu za usamljenost pri Ministarstvu za sport i civilno društvo.

S obzirom na okolnosti u kojima svi danas živimo, očito je da će se problem samo produbljivati. Da, svi smo izolovani od društva, kafe su se preselile na Skype i Houseparty, neki su zatvoreni u kući s partnerom, djecom, kućnim ljubimcima i sve ih to izluđuje.

Ali, neki od nas su potpuno sami. Bez partnera kojeg bismo mogli nazvati, bez kućnog ljubimca koji bi nas utješio barem na trenutak, bez cimera, roditelja – sami.

To nije lako ni u normalno vrijeme ili, da se preciznije izrazimo, u vremenu prije koronavirusa i izolacije. Nije lako vraćati se u prazan stan, buditi se u njemu, ne mogu vam ni krenuti opisivati koliko je teško skuhati porciju bilo čega za jednu osobu. I oni najjači među nama ponekad se osjećaju usamljeno u tim trenucima.

Zato izađemo van, pojedemo i popijemo nešto s dragim nam ljudima, požalimo se, kažemo da smo usamljeni, možda se malo našalimo na svoj račun. Možda odemo na seansu psihoterapije ili držimo sve u sebi, nadajući se da će biti bolje. U svakom slučaju, vanjski nam svijet barem nakratko može pomoći da na svoju samoću zaboravimo.

Nije lako biti sam ni u “normalno” vrijeme, prije koronavirusa, ali sad su nam tek opcije liječenja usamljenosti vrlo ograničene

Sad su nam te opcije ozbiljno ograničene, a da biste došli do toga da se osjećate dobro sami sa sobom stvarno treba vremena i aktivnog rada. I puno strpljenja za samoga sebe. Neki su dani bolji od drugih, jasno, i zbog toga se nemojte osuđivati. Ali postoje stvari koje možete napraviti da se osjećate bolje i sigurnije sami sa sobom.

Iskreni razgovor

Za početak, nemojte sakrivati kako se osjećate od svojih prijatelja i porodice. Održavajte kontakt s njima redovno, ali ne samo dopisivanjem. Telefonski razgovor već je velika razlika u odnosu na poruke, a uz današnju tehnologiju s gotovo svima možete imati i video pozive, koji su najbliže što trenutno možemo doći ljudskom kontaktu. Jako je važno vidjeti i čuti druge osobe, pa makar preko ekrana.

Probajte priznati, baš naglas reći da ste usamljeni. Možda se čini glupo i nepotrebno, ali ljudi vam ne mogu čitati misli, a svi smo ionako programirani da svoje osjećaje skrivamo, osim ako nisu oni najljepši i najbolji. Vjerujte, vaši prijatelji pruži će vam utjehu i podršku. Razgovarajte s njima vrlo otvoreno – šta imate za izgubiti?

Rutina

Jedna stvar koja će vam sigurno pomoći je održavanje rutine. Svima se životni ritam promijenio, vjerojatno radite od kuće, a to je nešto na što niste navikli.

Stvorite rutinu jer će vam ona dati osjećaj sigurnosti. Dan neka vam bude podijeljen kao i prije – vrijeme za posao i ono privatno.
Odgodite sve razgovore, spremanje, čišćenje i kuhanje za poslije posla. Budite se s alarmom, otprilike u isto vrijeme. Nemojte raditi po cijele dane, odmorite se kako treba.

Održavajte rutinu jer će vam ona pomoći da budete produktivniji, ali i da se osjećate sigurnije.

Dogovorite s roditeljima da se svaki dan čujete u isto vrijeme i slično. To će vam poboljšati koncentraciju i produktivnost, ali i ostaviti manje vremena za negativne misli koje će vas okupirati i paralizovati. Ako vas one uhvate, nazovite nekoga, nemojte odmah navaliti na čokoladu ili alkohol.

Zdrave navike

Možda se čini da je ovo savršeno vrijeme da jedete junk bez da vas iko osuđuje, ali vrlo je važno da ne podlegnete tim izazovima. Umjesto toga, probajte uvesti neke zdravije navike. Morate paziti na zdravlje i imunitet kako se ne biste razboljeli pa zašto ne biste umjesto grickalica kupili voća i povrća?

Sad konačno imate vremena za vježbanje, krenite s pet minuta razgibavanja na dan. Ne morate se ubijati vježbanjem niti postavljati ciljeve kao što su gubitak 10 kilograma i slično. Samo se razgibajte; napravite 10 čučnjeva, sklekova, držite plank što duže možete… Bilo šta. Ali, neka to postane samo vaša stvar i držite je se.

Vrijeme za sebe

Vrlo je važno imati vremena baš za sebe. I tu ne mislim na to da počnete učiti strani jezik ili upišete Ivy League kolegij. Ostavite mobilni telefon  okrenutog prema dole i napravite nešto za sebe. Odnosno, namjerno budite sami, bez komunikacije s bilo kime neko vrijeme, a onda radite nešto što vas ispunjava i u čemu uživate.

Zdrave navike i self care rutina vrlo su važni ne samo za fizičko, nego i za vaše psihičko zdravlje i dobrobit.

Skuhajte nešto, sjedite i razmišljajte, pišite dnevnik, plešite po stanu, stavite hranjivu masku na lice. Self care rutina pomoći će vam da se prizemljite. Naravno da je najlakše upaliti serije i ostati pred Netflixom do tri ujutro, ali od toga se vjerojatno nećete dugoročno osjećati bolje.

Izlogujte se

Uzmite  barem sat-dva dnevno bez društvenih mreža. Vjerojatno se osjećate bolje ako dobijete puno poruka i feedbacka na neki post, ali ta je komunikacija uglavnom površna i tek kratkoročno će vas ispuniti. Kvaliteta umjesto kvantitete pravilo je koje vrijedi i u komunikaciji i odnosima.

Umjesto stavljanja nove #tb fotke i šaljivog storyja, priuštite si vrući tuš ili lezite u kadu uz omiljenu muziku. Previše informacija i notifikacija takođe mogu stvoriti anksioznost. Izbrišite tu aplikaciju za potrese i aktivno se probajte opustiti.

Kvaliteta umjesto kvantitete pravilo je koje vrijedi i u komunikaciji i odnosima.

Planirajte budućnost

Možda je sad pravo vrijeme da si priznate šta zapravo želite sa svojim životom. Stavite sve to na listu. Vremena su nestabilna, niko ne može predvidjeti šta će se događati s tržištem u narednom periodu, ali to ne znači da je sve već unaprijed izgubljeno. Sasvim je normalno i razumljivo da imate snove – dozvolite si ih.

Možete napraviti i mood board – na njega stavite sve što vas inspiriše, sve što želite u budućnosti od sebe i svog života.

Preuzeto sa: gloriaglam.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije