tatin-dnevnik
Lole iz komšilukanajnovijeO ljudima

Tatin dnevnik: Čuvajte vaše porodice, jer porodice čuvaju sve ostalo

Ko nije čuo za Vukana i Višnju?

Srbijanka Stanković

Foto: Tatin dnevnik

Tatin je dnevnik, a mamina su deca, kaže Strahinja Ćalović, tata koji vodi Tatin dnevnik. Lola je prošetala po ovom duhovitom  i osvežavajućem komadiću weba u kome su glavni junaci jedan Vukan i jedna Višnja i porazgovarala sa Strahinjom i Marijom Ćalović.

Lola: Nekako smo navikli na to da mame dele svoja iskustva na Internetu, bilo da je reč o blogu ili grupama. Kako je došlo do toga da se osmeliš i istupiš kao jedan od retkih tata da ispičaš vašu porodičnu svakodnevicu? Kako je pisanje Tatinog dnevnika uticalo na vaš život?

Strahinja: Tatin dnevnik je nastao baš kao spoj mog posla i porodične svakodnevice, bavim se digitalnim marketingom (društvenim mrežama) i radim od kuće.

Tatin dnevnik je bio idealna platforma da dam sebi malo kreativnog oduška a da ne odem u neku sferu koja mi već nije poznata.

Naše dnevne rutine se nisu mnogo promenile, osim toga da kada smo napolju ljudi nas prepoznaju, zaustavljaju, slikaju se sa nama. Generalno je to vrlo pozitivna priča i želimo da tako i ostane.

Foto: Tatin dnevnik

Lola: Koji je najveći izazov sa kojim se suočavate kao roditelji?

Strahinja i Marija: Trenutno je najveći izazov da im objasnimo da treba sve da dele i da dinosaurusi ne postoje stvarno 🙂

Iz ozbiljnijeg ugla, najveći izazov je ispratiti njihovu energiju, shvatiti da deca ne znaju kada ste nervozni, da deca zapravo i ne znaju šta znači biti nervozan.

Ono što nas čeka u budućnosti jeste upoznavanje sa raznolikošću sveta oko nas i internet. Internet ne dozvoljava deci da se razvijaju kao pre, sve je ubrzano i probaćemo to da kontrolišemo. Taj spoznajni element koji je vekovima bio isti, što bi se reklo sve u svoje vreme, više ne postoji.

tatin-dnevnik

Foto: Tatin dnevnik

Lola: Rad od kuće i deca: kako izgleda jedan dan?

Strahinja i Marija: Ustanemo, sednemo. Za kompjutere. Radimo, jurimo ih na smenu, odgovaramo na hitno i bitno ostalo ostavljamo za periode kada spavaju tokom dana ili noći.

Kod nas je kao u košnici, i to nam se dopada jer smo relativno mladi i imamo snage da to ispratimo. Da smo se stariji upoznali/venčali/dobili decu verovatno bi bilo teže, ovako uživamo jer nam svi kažu, a mi im verujemo, da deca brzo odrastu.

tatin-dnevnik

Foto: Tatin dnevnik

Lola: Da li je Tatin dnevnik stvarno tatin ili ga više vode Vukan i Višnja?

Strahinja i Marija: U početku je tata bio dominantan, ali su V i V izgleda osetili ko je tu glavni. Tako da oni sada diktiraju tempo i uvek nam “zadaju” nove teme. Kao autoru, tati to značajno olakšava posao, a deluje i da oni uživaju, posebno u poslednje vreme kada imamo više video materijala pa smo otvorili čak i Youtube kanal.

tatin-dnevnik

Foto: Tatin dnevnik

Lola: Po čemu se razlikuju vaše metode vaspitanja od onih koje su primenjivali vaši roditelji?

Strahinja i Marija: Bilo bi pogrešno kada bismo rekli da metode naših roditelja nisu bile dobre, da nisu bile dobre ne bismo ni mi bili dobri u našim novim ulogama, uglavnom to tako ide.

Doduše postoje stvari koje gledamo da promenimo a to je da se manje oseti generacijska razlika i to nije lako.

Mi smo i analogna i digitalna generacija, dok su oni skroz digitalna i gledamo da ih tako i odgajamo i razumemo.

tatin-dnevnik

Foto: Tatin dnevnik

Lola: Šta mislite, kako će Vukan i Višnja reagovati za desetak godina na ovaj neobičan roditeljski dnevnik?

Strahinja i Marija: U skladu sa onim što smo gore napisali, sigurno da će internet učiniti da ranije budu svesni toga. Na primer pričaće im drugari o tome, pa će oni pitati nas.

Mišljenja smo da, kada budu zreli, i kada recimo prođe pubertet, biće im drago što je Tatin dnevnik postojao kao platforma.

tatin-dnevnik

Da li su vam deca ljubomorna?
Foto: Tatin dnevnik

Lola: Čemu biste najviše voleli da ih naučite u životu?

Strahinja i Marija: Da umeju da se stave u ulogu nekog drugog da bi ga bolje razumeli. Generalno što šire razumevanje i poznavanje sveta, različitosti ali i opšte kulture su preduslov za velike stvari.

A te velike stvari mogu biti i male i srećne porodice 🙂

Lola: Ako biste morali da date samo jedan savet roditeljima šta bi to bilo?

Strahinja i Marija: Imate priliku da oblikujete nečiji život. Uvek imajte to na umu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije