DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijePojave

Nažalost ovaj virus nije šala. Propali su i britanski i švedski model.

Neću stvarno da se nadmudrujem s ljudima koji imaju veru.

Veru u to da virus nije buva, da ne skače tako s čoveka na čoveka.

Redakcija

facebook / Zoran Vujčić

Foto: Facebook

Jer tako je rekao viruslog na youtube. Jeste.

Baš kao što i virus teško opstaje i skoro da nije infektivan na površinama. Koliko je bezazalen svedoči KBC Dedinje. Znam da ako ostavite kontrolnu Petrijevu šolju s hranljivom podlogom kao kontrolu nakon 15 dana izrašće neko čudo. Bakterija ili gljiva. Jer virusi i neće, a i ne vidimo ih.

Nažalost ovaj virus nije šala. Propali su i britanski i švedski model.

Držimo se, rame uz rame s razvijenim zemljama koje imaju skupu medicinu samo zbog ovih restriktivnih mera. Da li su potrebne? Da!! I to ne zato što ja tako mislim, već zato što to kaže struka. Kon je struka. Zakon. On bi i oštrije. I ja bih. Mi koji smo u biotehnologiji i radimo s mikroorganizmima znamo šta je eksponencijalni rast.

Foto: Google images

I mikroorganizama i zaraženih. Očito da neko to ne može sebi da objasni i gaji iluziju slobode, izbora, vazduha, sunca. Ili je u strahu, tako paničnom da stalno poziva na slobodu izbora. Kao i da li treba nositi maske i rukavice. Sto puta sam napisao. I još 100 x ću. I pre nego što je američki CDC potvrdio da maske spašavaju živote. I to one obične, krpene.

Ne nasedajte na toplu slanu vodu i grgoljanje. Šteta što 1 sat CNN-ovog programa nije kod nas emitovan, umesto smušene N1 TV (koja jeste CNN ekspozitura). Kao da su N1 resursi u novinarstvu jednaki lekarskim resursimu u zdravstvu. Nikakvi. Uglavnom voditelj pere ruke 20 sekundi (na svakih sat vremena). Jer to je važno. Voleo bih da su i kod nas voditelji to pokazali umesto što bezobrazno preslišavaju lekare o političkim pitanjima.

Ne pijte nikakve lekove preventivno. Kažu naši i strani lekari da to može da bude i fatalno, kao što je desetine slučajeva u Americi.

Nema nikakvog problema da budete još 10 dana paranoični. Naravno ako ste u gradu u kome uvek neko ima potreba da se drugome ušeta u putanju, uzme robu tik ispred lica ili propipa hleb.

Bolje je biti paranoičan nego bolestan. I sprečite kontakte. Možda ste od onih koji niti imaju simptome, niti ozbiljne tegobe. A nosite virus. Sprečite njegovo širenje. Čak i ako nemate neku babu ili dedu koju možete da zarazite.

Ograničena kretanje je put sprečavanja širenja virusa. Tu nema jednog lekara koji se ne slaže. Osim onih na youtube, koji veruju da 5G generiše viruse ili ih mutira, tako da napadaju ljude.

Zašto je ljudima lakše da veruju u kinesku zaveru, nego u čiste ruke i čistu savest?

Preuzeto sa: facebook.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije