DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Nevjerovatna posvećenost medicinskih sestara iz Kine

Medicinske sestre iz Kine koje pomažu oboljelima od korone su obrijale glavu kako bi spriječile širenje virusa.

Prevela: Saša Leper

Foto: Twitter

Kako se koronavirus ubrzano širi Evropom i Amerikom, sve više uviđamo značaj medicinskih radnika i svih onih ljudi koji se nalaze na prvim linijama ove borbe. Sve više smo svjesni njihove hrabrosti i požrtvovanosti te im zahvalni za sve ono što rade za nas.

Podsjetimo se tako i nevjerovatne geste koju su činile medicinske sestre u Vuhanu kako bi maksimalno zaštitile svoje pacijente i sve ostale u svom okruženju. Naime, brijale su glavu kako bi što više spriječile širenje virusa korona.

Brijanje glave je samo jedan od čitavog niza žrtava koje su medicinari širom svijeta podnijeli boreći se protiv pandemije koronavirusa iz prvih redova.

Video je objavljen još u februaru u jeku pandemije u Kini, a objavljen je na nalogu na Tviteru najvećih kineskih novina kojima upravlja država. Video prikazuje medicinske sestre iz provincije Shaanxi  kako briju glavu prije nego što će otići u Wuhan.

Pored toga što su tako ograničile mogućnosti za širenje patogena, nedostatak kose takođe olakšava stavljanje i skidanje zaštitnih odijela, kako se tvrdi u videu.

Sestra Shan Xia koja radi u bolnici Renmin na Univerzitetu u Wuhanu obrijala je svu kosu na kraju januara.

Bolničko osoblje u Wuhanu je na sve načine pokušavalo da uštedi vrijeme i liječi što veći broj pacijenata, uključujući i to da su često nosili pelene kako ne bi morali ići u toalet.

Često su i sami snosili fizičke posljedice svog truda, jer im je koža patila od grubih iritacija i izbjeljivanja usljed učestale dezinfekcije, a u lice im je bio usječen trag maski koje su neprestano nosili.

Emocionalna cijena ovakvog rada je tek zasebna tema. Znamo da su pacijenti zabrinuti, ali ne smijemo zaboraviti ni to da su i doktori i medicinske sestre i dalje samo ljudi.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije