DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Španija se vraća na posao, poslije mjesec dana karantina

Poslije znatnog pada broja umrlih u posljednja tri dana, u Španiji se smanjuje i broj zaraženih na dnevnom nivou.

Redakcija

RTRS

Foto: Google images

Iako je kriva smrtnosti danas skočila, predsjednik Pedro Sančez riješio je da djelimično ukine karantin, da se neki od radnika, uz mjere opreza, vrate na posao.

Poslije mesec dana karantina, španskim građevincima i fabričkim radnicima biće dozvoljen rad. Mali biznis, sa izuzetkom prehrambenih prodavnica, ostaje zatvoren, a i dalje su zabranjena javna okupljanja.

Za one koji se u ponedjeljak vraćaju na svoja radna mjesta, država je napravila plan, kako se virus među njima ne bi širio. U fabrike će se ulaziti i iz njih izlaziti etapno, a unutra će radnici držati rastojanje od dva metra jedni od drugih.

Vojska će podijeliti 10 miliona maski na ulazu u metro, autobuse i vozove, i voditi računa o dozvoljenoj distanci između ljudi.

Poslije karantina ništa neće biti isto

Svi se pitamo kako će poslije izolacije izgledati povratak u stari život. Ipak, španski stručnjaci ukazuju da neke stvari nikad više neće biti iste, a za povratak u normalu biće nam potrebno i do godinu dana. I za to vrijeme moraćemo da prihvatimo socijalnu distancu kao novu normu ponašanja.

Naučnica Pilar Mateo kaže za agenciju EFE: “Biće nam teško da izađemo iz karantina i trebaće nam vrijeme da se vratimo svojim uobičajenim aktivnostima. Kupovina, izlasci sa prijateljima, odlazak na koncert ili na odmor moraće se uvoditi postepeno“.

Mateo dodaje da novi virus korona neće nigdje nestati s naše planete i dok god se ne nađe vakcina, rizik od zaraženja biće prisutan u svakom trenutku našeg života.

Iz španskog Udruženja epidemiologa mole narod za strpljenje, jer je proslava Uskrsa već propala, a isto bi moglo da se desi i sa ljetnjim odmorima – “Moraćemo da zaboravimo na velika okupljanja na plažama i da regulišemo posjetu građana“.

Ograničiti turističke dolaske

Mnogi kažu da je turistički sektor već izgubio milione evra, a moguće su zabrane posjete stranih turista i tokom cijelog ljeta, kako bi se spriječio drugi talas korone. Iz Vlade poručuju da bi se u zemlju mogao pustiti samo ograničen broj posjetilaca, i samo ako bi isti poštovali sve mjere bezbjednosti. Takođe su moguća ograničenja u sferi domaćeg turizma.

Turizam španskoj ekonomiji donosi oko 150 milijardi evra godišnje (12 posto BDP), a taj sektor zapošljava 13 posto radno sposobnog stanovništva.

Španija nije jedina zemlja koja dovodi u pitanje slobodno kretanje ovog ljeta. Francuski predsjednik Emanuel Makron, izjavio je da bi cijela zona Šengen mogla da zatvori granice do septembra. Takvih odluka biće, sigurno, sve više.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije