LjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijest

Štitite li adekvatno vaše oči na radnom mjestu?

U zavosnosti od posla kojim se bavite, vaše oči će biti izložene različitim rizicima od povreda, tako da pristup istima možemo podijeliti u dva tipa: kancelarijski poslovi i poslovi koji zahtijevaju teški fizički rad.

Piše: dr Bojan Kozomara Redakcija

Zdravlje očiju kod kancelarijskih poslova

Zdravlje očiju često nije nešto o čemu mnogo razmišljate ako radite posao u kancelariji. Iako ne radite za teškim mašinama ili hemikalijama, i dalje može postojati opasnost od oštećenja vida ako se mnogo vremena provodi pred ekranima računara. Sindrom kompjuterskog vida je upravo stanje koje pravi najviše problema svim osobama za računarima.

Kada mnogo vremena provodimo ispred ekrana računara, nećemo trajno oštetiti vid, ali ćemo osjećati zamor i iritaciju u očima. Česti simptomi su bol u vratu, glavobolje, napetost u leđima, suho oko i gubitak koncentracije. Produktivnost takođe može da bude smanjena.

Foto: pexels

Postoji nekoliko načina kako možemo da smanjimo ili eliminišemo efekte sindroma kompjuterskog vida, kao što su promjena položaja samog ekrana, češće treptanje, konzumacija veće količine vode, korišćenje zaštitnih ekrana ili kompjuterskih naočala, te praćenje 20-20-20 pravila (svakih 20 minuta provedite u nešto što nije televizijski ekran i što je 20 stopa (6 metara) udaljeno do vas). Takođe je važno i redovno kontrolisati svoje oči.

Zdravlje očiju kod fizičkog rada

Naravno, nisu ni svi poslovi vezani samo za kancelarijske prostore. Poslovi ako što su građevina, proizvodnja, popravke automobila, održavanje, elektro i vodo instalacije, itd. predstavljaju veliku opasnost za vid. Svakoga dana, najmanje 2000 ljudi dovodi u opasnost svoje oči upravo zbog ovakvih poslova.

To je zaista veliki broj, ali 90% oštećenja oka može da se spriječi ako se koristi adekvatna oprema. Ako radite u jednoj od ovih branši, obavezno nosite zaštitne naočale, zaštitne maske, varilačke šljemove, ili kompletne maske za lice. Vaše oči će vam biti zahvalne.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije