DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Zašto je gej poljubac u Južnom vetru najvažnija stvar koja se na domaćoj TV desila ove godine

Priznajem, nikad nisam odgledao film “Južni vetar”.

Redakcija

noizz.rs/ Ivan Radojčić

Foto: Youtube

Poštujem njegov kultni status, slažem se da je lakmus papir moralne korozije u kojoj živimo, i nije da nisam pokušao: međutim, na samom početku, u sceni koja se dešava u pijanoj atmosferi svadbe, dijalog vrvi od homofobičnih opaski.

Za mene je to bilo dovoljno da izađem iz bioskopa.

U zemlji gde je Prajd češće bio krvav nego šaren, smatram da je dužnost umetnosti temi istopolne ljubavi pristupati sa duplom dozom odgovornosti – naročito zato što višedecenijsko romantizovanje kriminala na ovim prostorima prosto za sobom povlači da će Južni vetar idealizovati klinci koji misle da su devedesete bile više brze nego bolne. Kao što se i desilo.

A onda je ove nedelje, koju su nadasve svi proveli u svojim domovima verovatno pred TV-om, Južni vetar u svom serijskom nastavku servirao subverziju kakvu ne pamtimo.

Stupar, problematični policajac koga tumači Miloš Timotijević, sa flašom vina u ruci ulazi u stan i mi u prvom trenutku ne vidimo kome se obraća. Nameštaj je skandinavski pastelan, na stolu su dve kristalne čaše stolovače i uskoro se pojavljuje lepo odeveni momak koji kaže: “Mislio sam da ćeš da ispališ.”

Miloš odgovara: “Tebe? Nikad!” i prilazi mu da ga poljubi. Ostaju zagrljeni, dok sva kakofonija surovog dana ostaje za njima.

Scena je kratka ali efektna, filmski strastvena i lišena svake vulgarnosti. Međutim, taj gej poljubac (mada je u 2020. konačno vreme da samo kažemo poljubac) je efektom lavine postao glavna tema na društvenim mrežama, i reakcije su upravo onoliko agresivne koliko (ni)ste očekivali.

Sam Miloš kaže kako je brzinom svetlosti dobio stotinak pretećih poruka u inbox, zapanjen da je većina došla upravo od tinejdžera. I Twitter je goreo od polemike da li je glumac trebalo da prihvati tako nezahvalan zadatak.

Apsolutni pobednik je onaj koji je izjavio da je umesto Miloša ovo mogao da izvede neki “gej kaskader”, kao da je reč o akrobaciji koja je opasna po život.

I tako, u doba Korone, kad se na svaki fizički kontakt gleda sa podozrenjem zbog prirode virusa, ispada da su dva muškarca koja se ljube ipak ispala najveći neprijatelj bezbednosti. I tako su svima onima koje je napao strah od jednog gej poljupca u prajmtajmu, spale maske.

I to ne one koje štite od korone mada je svaka sličnost sa virusom sasvim namerna – bojiš ga se jer se lako dobija, a ako ne možeš da “dobiješ taj gej virus” zašto ga se toliko bojiš i boriš protiv njega?

Premda ovo nije prvi put da vidimo dva muškarca kako se ljube u domaćoj TV seriji (podsećanja radi, to je bilo u “Vratiće se rode”), režiser Miloš Avramović je postigao nešto što će ostati upamćeno kao prekretnica.

Stvorivši slojevitog junaka koji nije predstavljen karikirano, naterao nas je da se zamislimo nad balkanskim stereotipima. Autentična vrednost ove scene je zapravo u tome što nas ništa u seriji ne priprema na to kako je Stupar, robusni “bad cop” koji ne preza ni od čega, u slobodno vreme kad ne šuruje sa mafijašima neko ko samo želi da bude voljen.

I kao što je to sam Miloš Timotijević, koji je ovo odglumio bez gej kaskadera, rekao: “Zabrinjava me što vidim da je Srbiji mnogo teže palo sto je Stupar gej, nego što je korumpirani policajac.”

Preuzeto sa: noizz.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije