DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Tim koji operiše pacijente zaražene korona virusom

Ovi ljudi su na prvoj liniji odbrane, posljednjih nedjelja raspoređeni su u tim Kovid 4 Univerzitetsko kliničkog centra RS.

Redakcija

ba.n1info.com/ Anđelka Marković

Foto: ba.n1info.com

Više od mjesec i po hiruški zbrinjavaju pacijente zaražene korona virusom.

“Taj hiruški tim je operisao više pacijenta, svi su dobro i mislim da radimo dobar posao za sada”, kazao je Zoran Aničić, specijalista hirurgije.

Riziku su jednako izloženi svi pripadnici ovog tima, bez obzira na kojoj se poziciji nalaze. Naknada od 1000 KM na platu, kažu značajna je u materijalnom smislu ali i zato što je prepoznat rad, hrabrost, požrtvovanost.

“U našoj ustanovi održavanje higijene je neophodno držati na visokom nivou, pojavom ovog virusa naš posao je podignut na najviši nivo, aktivni smo 24 sata”, kazala je Biljana Vučenović, spremačica na UKC RS.

“Naravno da znači, znači mnogo svim našim zaposlenima, ta naknada će dobro doći pogotovo što nam dolaze ovi predstojeći praznici”, kazala je Jadranka Brendić, medicinar zdravstvene njege na UKC

Rad pod tri sloja zaštitne medicinske opreme je dodatna otežavajuća okolnost.

“Mi imamo tri dijela odjeće koju oblačimo na sebe, pogotovo ta srednji zaštitini dio, instrukcije su i da se popije dosta vode zbog silnog znojenja, dobijamo posebne maske, naočare, naravno da se to sve urezuje.

Troje rukavica se nosi u toku operacije, vrlo je teško manipulisati. Nekad smo znali i da skinemo dio opreme, jer ne možemo dobro da vidimo od svega toga u toku operacije”, ispričao je Zoran Aničić, specijalista hirurgije

Uspostavljanje režima rada u ovoj jedinici je zahtjevno i kompleksno. Ističu i da je kolegijalnost i podrška bila ključan faktor.

“Zahvaljujući nesebičnoj podršci svog osoblja UKC RS mi smo uspjeli da se organizujemo i uspostavimo režim rada bez problema”, kazala je Brendić.

Većina njih nije u kontaktu sa porodicom i neće biti i za praznike, jednako se brinu o zdravlju pacijenata, kolega, koomšija, cjelokupne zajednice. Na građane apeluju da im uzvrate pridržavanjem propisanih mjera.

“Ja bih ovom prilikom zamolio sve građane da poštuju propisane uredbe Kriznog štaba ne samo zbog sebe, nego i zbog nas. Da što prije svi zajedno pobjedimo ovu bolest”, poručio je Aničić.

Preuzeto sa: ba.n1info.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije