najnovijePorodicaPraktična LolaŽivot

10 razloga zašto je bolje imati manje igračaka

Da li je još neko panično nakupovao igračke čim je karantin objavljen?

Prevela: Saša Leper

Christina Clemer / Mother.ly

Foto: Unsplash

Potpuno je normalno pretpostaviti da će djeci biti potrebno više igračaka da ih zabavi ako su odjednom sve vrijeme zatvoreni u kući, ali da li je to zaista tako?

Zapravo, postoje neke iznenađujuće prednosti imanja manje igračaka, a smanjenje šansi da stanete na lego kockicu svaku noć je samo jedna od njih.

Evo koje su i neke od ostalih.

  1. Djeca se igraju kreativno

Naravno, ako djeci obezbijedite dovoljno stimulativno okruženje, malo dosade im zapravo može biti korisno. Umjerena dosada, nedostatak neprestane zabave i noviteta je ono što podstiče kreativnost.
Ako dijete posjeduje svaku igračku poznatu čovječanstvu kako će ikada otkriti za šta sve može da upotrijebi najobičniji štap ili kako će složiti lego u oblike životinja i stvoriti sopstveni zoo vrt?

Manje igračaka znači da će dijete morati biti kreativno i koristiti maštu kada se igra. A to će im biti korisno ostatak života.

 

  1. Zahvalnost dolazi lakše

Kada djeca neprestano dobijaju nove igračke počnu to očekivati pa im postaje teško da zaista cijene nove igračke, koliko god one možda bile zanimljive. Manji broj novih igračaka većeg kvaliteta koje su zaista u skladu sa interesima vašeg djeteta će proći daleko zapaženije.

 

  1. Braća i sestre nauče  da dijele

Ako imate više od jednog djeteta odolite porivu da kupujete svega više. To je zapravo sjajan način da nauče da dijele na sopstveni dječiji način. Kada dijete mora čekati svoj red da se provoza na novom autiću ili naučiti da pregovara kako da se zajedno igraju barbikama tada uči značajne društve vještine, a što se prosto ne bi desilo da imaju svega duplo.

  1. O igračkama se brine

Kada su igračke razbacane svuda naokolo djeca ni ne primjete kada se nešto polomi. Čak i kada obožavaju neku igračku lako pretpostave da će dobiti novu koja će zamijeniti tu polomljenu.

Idući put kad se igračka slomi jer nije bila spremljena kako treba ili zato što neko nije vodio računa o njoj nemojte je odmah zamijeniti. Dajte priliku djetetu da je se zaista poželi i počne mu nedostajati, što će ga naučiti da se bolje stara o svojim stvarima u budućnosti.

  1. Posvećenije igranje

Iako djeca zaista mogu vjerovati da žele SVE igračke, istina je da većina djece zapravo nema koristi od toga da ima mnogo stvari oko sebe. Veliki broj igračaka može postati distrakcija od posvećenog igranja i udubljivanja. Djeca prelaze sa jedne na drugu aktivnost bez da im se zaista posvete i na kraju se izgube u sopstvenoj igri.

Kada su im opcije za igranje donekle ograničene, djeci je često lakše da odaberu nešto čime će se igrati a onda da se i udube u igru bez distrakcija. To je odličan način da razviju koncentraciju i pažnju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije