LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Razlika između psihoterapeuta i motivacionog govornika

Terapeut se bavi dikretno tobom, sluša te i slušaš ga, obraća ti se lično, bez potrebe da ti se po svaku cenu svidi ili impresionira dok motivacioni govornik priča unapred spremljene priče u kojima svi treba da se prepoznaju.

Redakcija

budiok.com/ Stefan Simić, pisac

Foto: budiok.com

Terapeut ima određene veštine, znanja, prošao je razne obuke, često potpuno nezainteresovan za širu javnost i komercijalizaciju dok je motivacioni govornik živi od javnosti i prinuđen je da prilagođava svoje govore najširoj publici, u prevodu, za svakoga je.

Terapet da bi bio terapeut morao je da ima svoje terapeute, da dobro upozna same procese rada i lečenja dok motivacioni govornik vrlo vešto priča ono što ljudi žele da čuju, deluje na prvu, dok terapeut ulazi mnogo dublje, u prevrednovanje svih vaših verovanja i vrednosti.

Terapeut da bi bio terapeut mora da ima neko nasleđe, humanističko, analitičko, da gradi na nečemu svoju teoriju, motivacioni govornik ne mora, od nekoliko preuzetih fraza može da konstruiše celu svoju filozofiju i da bukvalno zastupa bilo šta.

Terapeut kada ustanovi problem, radi sa vama i zajedno dolazite do rešenja dok se u motivacionim govorima ili pronalazite ili ne pronalazite, uvek se obraćaju masi iako deluju kao da su upućeni samo vama.

Terapeut ima ogromnu odgovornost i snosi posledice za svoj rad, motivacioni govornik gotovo da nema nikakvu, osim one da ako nije dovoljno zanimljiv, neće više niko da ga sluša.

Terapeut vam daje nadu ali ne sme lažnu dok motivacioni vas motiviše po svaku cenu, iako nema pojma ko ste, niti ga zanima, osim formalno.

Terapeut nema potrebu za oreolom velike zvezde, ne pati od toga da je ne znam šta dok se motivacioni govornik hrani time, i što je veća grupa on se bolje snalazi jer je taj oreol jači i veći.

Terapuet vam može posvetiti i godine života, nekako osećate da vam je prijatelj, drug na putu, motivacioni govornik samo stvara takav utisak dok je, u stvari, vrlo otuđen od ljudi, ma kako se predstavljao u javnosti.

Terapeut poznaje procese i može da vas oslobodi od vaših strahova, motivacioni govornik samo priča, priča i priča a da vi često od toga nemate ništa ili vas kratko drži, pa prođe.

Terapeut je vrlo realan, prizeman, ako je stvarno terapeut, motivacioni govornik je virtuelan, što mu se više približavate vi vidite veću maglu.

Terapeut je i motivacioni govornik ali i mnogo više od toga, pre svega neko ko mora besprekorno da poznaje mnogo šta, kako bi mogao stvarno da pomogne, bude posvećen, otkrije neke stvari o sebi dok motivacioni govornik ne mora ništa, osim što mu je posao da vas ubedi u nešto.

Foto: unsplash

Terapeut mnogo bolje poznaje tišinu, ćutanje, ima više vremena, vi ste ti koji pričate, dozvoljava vam da mislite dok je motivacioni govornik sav u nekakvoj brzini, da od njega ne možete da dođete do reči, niti vas uopšte sluša, ima par fraza koje vrti nalik mantrama i time sve dokazuje.

Terapeut nema potrebu da uprošćava stvari, banalizuje, da ih predstavlja lakšim nego što jesu, motivacioni govornik to mora, njegov zadatak je da vas prevede preko vode žedne.

Terapet ima cilj da vas izleči, spreman je na ozbiljan rad, praćenje, analizu, motivacioni govornik je vešt glumac koji je ovladao javnim veštinama, koji se bavi trenutnim efektom i da pravi spektakularne predstave.

Terapeut poznaje i hemijske procese u mozgu, strukture ličnosti, razlikuje fobije od paranoja, anksioznost od depresije, ljubav prema sebi od narcizma dok motivacioni govornik prečesto folira, pravi se da zna nešto što ne zna i to po svaku cenu brani.

Terapeut se ne služi veštim trikovima u vidu zakona privlačnosti, spiritualnih priča osim kada osoba sa kojom radi želi da priča o tome, drži se nauke i priča na osnovu svog znanja i iskustva, motivacioni govornik mora da bude šoumen, sav u duhu ovog vremena, da puno obećava i da vam neprekidno hrani želje i maštu, da to ide do nivoa najvećeg licemerja.

Terapeut ne sme da bude demagog ako mu je stalo da Vama pomogne, motivacioni govornik mora da bude demagog da bi uopšte mogao da se predstavlja u svetu kakvom se predstavlja.

Terapeut je najiskrenije zainteresovan za vas, čak i preslušava vaše razgovore, razmišlja o vama između seansi, konsultuje se sa kolegama, motivacioni govornik nema pojma ko ste.

Terapeut živi za to da vam pomogne, motivacioni govornik živi za to da skuplja pohvale o sebi kako bi se širio i reklamirao dalje.

Terapeut je vrlo diskretan, intiman, produhovljen, motivacioni govornik je često sve suprotno, on mora da vam proda priču kako je ne znam sve šta, kako biste želeli da ga uopšte slušate.

Terapeut ne mora da bude dobar govornik, ne mora čak puno ni da govori, njegov zadatak je da vas izleči i tačka, motivacioni govornik ne mora ništa, osim da smišlja uvek načine i metode kako da to što bolje i skuplje proda.

Foto: unsplash

Terapeut ne mora da bude brend, može da bude običan čovek iz kraja, motivacioni govornik mora da bude brend, sav u velikim rečima koje prikrivaju suštinu i mnoge laži koje izgovara.

I sada vi, dragi moji, procenite kome ćete više verovati
I koga ćete pustiti u vaš život i vaše misli.

Moj odgovor je jasan.
A to je lični kontakt, ozbiljan pristup a nikako maskiranje problema motivisanjem već traženje uzroka kako bi se moglo što slobodnije i zadovoljnije dalje.

Preuzeto sa: budiok.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije