LjudiMedicinaMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Švedska je pronašla jednostavan način da poboljša zdravlje novih majki

To uključuje očeve.

Prevela: Saša Leper

Claire Cain Miller / The New York Times

Foto: Pexels

Nova istraživanja pokazuju da fleksibilnost koju podrazumijeva boravak još jedne odrasle sobe u kući, pa makar i samo na nekoliko dana, nudi značajne koristi za majku nakon rođenja djeteta.

Sedmice nakon poroda su ranjiv period za nove majke širom svijeta. Oporavljaju se i fizički i mentalno, nose se sa nedostatkom sna i neprestanom brigom za bebu, a vjerovatno i dojenjem. Pa ipak, nakon što izađe iz bolnice, uglavnom doktora ne vidi idućih mjesec i po dana.

Nova studija ukazuje na nešto što može u mnogome poboljšati zdravlje majki nakon poroda: dajte i drugom roditelju plaćeno odsustvo s posla i fleksibilnost da to vrijeme iskoristi onim danima kada je majci potrebna dodatna podrška, ma makar to bilo i samo nekoliko dana kod kuće.

Crescent Moon and Cloud Wind Chimes

Istraživači, Maja Rosin-Slater i Petra Person, koje su ekonomistkinje na Stanfordu, proučavale su efekte zakona koji je 2012. godine donesen u Švedskoj a koji omogućava očevima da uzmu i do 30 dana plaćenog odsustva u toku prve godine života djeteta dok je majka i dalje na porodiljskom. U prvih šest mjeseci nakon rođenja djeteta, majke koje su bebu donijele na svijet nakon stupanja na snagu ovog zakona su dobile za 26% manje recepata za ljekove protiv anksioznosti u poređenju sa onim majkama koje su rodile ovog zakona. Takođe je zabilježen pad od 14% u broju hospitalizacija ili posjeta specijalistima te pad od 11% u broju recepata za antibiotike.

„Mnogo smo se fokusirali na ono što možemo uraditi u bolnici neposredno nakon rođenja djeteta, a manje na okruženje majki kod kuće, gdje velika većina žena zapravo provodi vrijeme nakon poroda“, izjavila je Rosin-Slaterova. „Ono što mi tvrdimo jeste da  je važna komponenta tog kućnog okruženja prisustvo oca ili neke druge odrasle osobe.“

Sjedinjene američke države su jedina bogata zemlja koja nema obavezno plaćeno odsustvo. Stopa smrtnosti američkih majki – što uključuje sve smrti izazvane rođenjem djeteta u toku godinu dana nakon samog poroda – se u samo jednoj generaciji povećala za 50%, a sve više se ukazuje na potrebu pomaganja majkama u ovom kritičnom periodu.

Family of Three Lying on Bed Showing Feet While Covered With Yellow Blanket

Američki koledž akušerstva i ginekologije je prošle godine objavio nove smjernice za što bolju njegu porodilja. U svojim kampanjama, mnogi demokratski predsjednički kandidati su se zalagali za plaćeno odsustvo i poboljšanje zdravstvene njege majki. Istovremeno, najavljeno je i razmatranje zakonskih izmjena kako bi se što više olakšalo poslodavcima. Sadašnji zakon radnicima koji ispunjavaju određene kvalifikacije nudi 12 sedmica neplaćenog odsustva.

Stručnjaci koji nisu bili dio ovog istraživanja su potvrdili da je ova nova studija pokazala da plaćeno odsustvo može poboljšati njegu i majki i beba.

„U toku tih prvih mjeseci nivo neispavanosti je kao kod ratnih zarobljenika“, kaže Nil Šah, akušer i profesor na Harvardu. „Naročito ako vam je to prvo dijete, vjerovatno ste prestrašeni. Takođe su velike šanse da istovremeno pokušavate da zaradite za život. Ako pogledate u čemu je razlika između Amerike i drugih zemalja koje imaju daleko niže stope smrtnosti majki, riječ je o dostupnosti medicinske njege i socijalne podrške.“

Ono što je učinilo ogromnu razliku u Švedskoj jeste zakon koji je dopustio očevima da uzmu naizmjenične, neplanirane dane plaćenog odsustva. Istraživači koji su koristili obilje administrativnih podataka Švedske, uključujući podatke o rođenjima, zahtjeve za odsustvo i medicinske podatke, su uočili da su očevi često koristili odsustvo onih dana kada su majke tražile medicinsku pomoć. Prisustvo očeva je možda spriječilo potrebu za ozbiljnijom medicinskom njegom, poput omogućavanja majkama da se naspavaju, da djeluju preventivno ili dobiju antibiotike što ranije.

Istraživanje je uključivalo podatke roditelja koji su prvo dijete dobili u periodu između 2008. i 20012. godine i uporedilo ih sa onima koji su rođeni u toku posljednja tri mjeseca 2011. i prva tri mjeseca 2012. godine kada su očevi mogu uzeti ovo fleksibilno odsustvo. Najveći efekti su uočeni kod žena koje su imale istoriju medicinskih problema. Istraživači su proučavali i dva druga polja na kojima nije uočena promjena: broj recepata za antidepresive i analgetike.

Person Holding Baby's Hand

Prethodno je Švedska tražila da se odsustvo majki i očeva ne preklapa (uz izuzetak 10 dana oko samog poroda). Cilj, koji promovišu i druge zemlje poput Norveške i Kanade, je bilo stimulisanje povezivanja očeva i beba i podsticanje ravnopravnosti polova. Postoje i dokazi da u slučajevima kada su očevi primarni roditelji ostaju daleko više uključeni u njegu djece i kućanske obaveze i godinama kasnije.

Ali tu su i nepredviđene posljedice. Zdravlje majki pati kada očevi ne mogu biti kod kuće u periodu od nekoliko mjeseci nakon rođenja (periodu koji se često naziva četvrto tromjesečje jer je bebi i dalje potrebno izuzetno mnogo njege, a majčino tijelo prolazi kroz brojne promjene).

Plaćeno odsustvo koje nudi Švedska je jedno od najvelikodušnijih – novim roditeljima pruža 16 mjeseci koje mogu međusobno podijeliti, a koje mogu iskoristiti dok dijete ne napuni 12 godina ili kako bi radili skraćeno radno vrijeme. Poređenja radi, u Americi tu mogućnost nudi samo 7 država, a vrijeme kojim novi roditelji raspolažu je daleko manje  između 4 i 12 sedmica.

Pa ipak, ova studija je dokazala da čak i nekoliko dana očinskog odsustva može učiniti ogromnu razliku za zdravlje majki nakon poroda. Tipični Šveđanin je uzimao samo nekoliko dodatnih dana. Čini se da dužina vremena koje može dobiti nije toliko značajna koliko mogućnost da ih uzme kada je to potrebno majkama.

„Broj dodatnih slobodnih dana dostupan očevim je prilično malen, a ipak se čini da ima ogromne posljedice“, tvrdi Emili Oster, autorka knjige o istraživanju na temu roditeljstva i ekonomistkinja na Braunu. „Prosto postoje neki dani kada je važno imati dvoje ljudi. Ako ste ikada bili novi roditelj neće vam biti teško da se toga sjetite.“

Druga osoba u kući ne mora nužno biti otac – može to biti i rođak ili istopolni partner. Takođe su dokazane i prednosti podrške baka i deka.

Ono što zakonodavci treba da nauče, tvrdi Rosin-Slaterova, jeste koliko je značajno ponuditi odsustvo koje nije ograničeno na primarnog roditelja a koje se može iskoristiti neplanski.

I majkama je potrebna njega, ne samo bebama. A zdravlje majke takođe pomaže i bebi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije