DogađajiKulturaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

U „Aquariusu“ i (k)od kuće imaju malj za mitove

Zovi kada krene sve po zlu. Tu sam kad se nalaziš na dnu.

Kad ne znaš kako dalje. Kad nemaš više snage.

Kad gledaš, ali ne vidiš bistro… 

Redakcija

Ako ranije niste čuli pomenute stihove banjalučke grupe „Sopot“, sada ćete ih pjevušiti cijeli dan. Krivac za to biće video Pet mitova za pet poziva, s potpisom full service agencije „Aquarius“ iz Banjaluke, koji je stigao i do Ujedinjenih nacija, kako bi se i oni podsjetili da #KodKućeJeOK.

Kao bića sklona iracionalnom i emotivnom poimanju, skloni smo stvaranju mitova, a vremena kakvo je i aktuelno, obilježeno globalnom krizom uzrokovanom pandemijom COVID-19 virusa je više neglo plodno tle za „glave pune misli fantazijom prožetih“.

Ali, „Aquarius“ tim za takve mitove ima malj. Kreativno-edukativan i nadasve zabavan. Jer, donekle slijede Platona i, kako je on svojevremeno poručio, ne koriste prisilu, već rano obrazovanje koje predstavlja svojevrsnu zabavu. A humor – pa, on je u Aquarius-u agencijski podstanar. Ušuškano biće koje ih, kako kažu, rado prati ma gdje da su i ma kako da je njihov rad organizovan.

„Srećni smo što imamo priliku da radimo naš posao od kuće i čitav proces od kreative do produkcije smo realizovali bez međusobnog kontakta i iz naših domova.

Kroz upotrebu običnih kućnih lokacija kao setova i predmeta kao ‘glavnih glumaca’ htjeli smo da pošaljemo poruku da je kod kuće stvarno OK i da za našu maštu ne postoje ograničenja“, kaže Aleksandar Živanić, art direktor u agenciji „Aquarius“ i začetnik ideje iz koje se izrodio pomenuti video.

Dok ekipa tvrdi da će Živanića, nakon što prođe epidemija, poslati na specijalizaciju iz oblasti epidemiologije, on pojašnjava da je čitav tim jednoglasno  odlučio za šaljiv pristup, odnosno da se na neobavezniji i duhovitiji način predstave već poznate činjenice o coronavirusu i tako ih približe onima koji ih (ne)svjesno ignorišu.

„Zato se ovaj video ne trudi da nekog natjera da nešto prihvati, već samo pokušava da ga na zabavan način osvjesti o činjenicama. Upravo zato na kraju i apelujemo na pet poziva, jer razgovor sa nekim poznatim je uvijek bolji i efikasniji način u prenošenju i širenju istine i činjenica (naročito u kriznim vremenima)“, dodaje Živanić.

Kroz popularni stil animacije (kombinacija videa i jednostavnih animiranih 2D segmenata) – jer su htjeli da ukažu na predmete koje svi imamo i svakodnevno ih koristimo, ali i kroz dopadljivu muziku i edukativni karakter prožet humorom, razbili su pet mitova o coronavirusu.

Ali i onaj da je duhovit pristup ozbiljnim temama nedoličan ili omalovažavajući. Osmijesi koje su izazvali leže mnogo dublje, jer istinski humor nije prezir, već suštinski, kao ljubav, izvire iz srca.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije