KarijeraKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojavePorodicaŽivot

Odrasla je bez oca, Oprah ju je predstavila svijetu, a suprug joj je dugo vremena bio odbojan

Američka pjevačica, dobitnica 15 nagrada Grammy, odrasla je u najopasnijem naselju New Yorka i uz mnogo odricanja postigla je svjetski uspjeh, a svoj je životni put opisala u nedavno objavljenoj knjizi koja je odmah postala bestseler.

Redakcija

gloria.hr

Foto: gloria.hr

“Moj je put počeo u gradskoj džungli, nastavio se vrhovima i kanjonima muzičke industrije, gdje sam nadmašila svoje najluđe snove, te me vratio na početak i pitanje: Ko sam ja zapravo?”, napisala je  Alicia Keys (39) u memoarima “More Myself: A Journey”.

Knjiga je objavljena krajem marta i već je danima najprodavanije biografsko izdanje u online knjižari Amazon, što nije neobično, jer je Alicia Keys pjevačica koja je u dva desetljeća karijere prodala više od 45 milijona albuma i osvojila čak 15 diskografskih nagrada Grammy.

Nikad se više nije pojavio

Alica Keys rođena je 1981. u New Yorku. Njena majka Teresa Augello, pomoćnica u advokatskoj kancelariji, zatrudnjela je s Craigom Cookom, stjuardom jamajčanskih korijena s kojim je povremeno izlazila. Ali, on se nije osjećao dovoljno zrelim da postane roditelj i Teresa je ostala sama.

CRAIG COOK POSJETIO JU JE U BOLNICI KAD JE RODILA KĆER – ALI JE DOŠAO SA SVOJOM NOVOM DJEVOJKOM.

– To je priča i o mom odnosu s Craigom. Ni ne sjećam se koliko sam se puta razočarala jer je trebao doći vidjeti me, a onda bi u posljednji trenutak otkazao dogovor – navodi u knjizi pjevačica, čije je pravo ime Alicia Augello-Cook Dean.

Niz razočaranja prekinula je kad je imala četrnaest godina. U pismu punom gorčine, ali i odlučnosti, poručila mu je da ga ne treba i da se više ne pojavljuje na njenim vratima. Craig je poštovao njenu odluku i više nije dolazio.

Alicia je odrasla u Manhattan Plazi, stambenom kompleksu na 46 spratova s gotovo 1700 stanova i 3500 stanara pretežno namijenjenom umjetnicima. U blizini Broadwaya i Actor’s Studija, s pristupačnom stanarinom uz gradsku subvenciju, bio je dom budućim glumačkim zvijezdama kao što su Mickey Rourke, Patrick Dempsey i Terrence Howard, a Samuel L. Jackson jedno je vrijeme radio i kao čuvar na ulazu u zgradu.

Manhattan Plaza nalazi se u dijelu New Yorka poznatom kao Hell’s Kitchen (Vražja kuhinja). Danas je to pomodna četvrt, ali u doba kad je Alicia odrastala bila je puna kriminalaca i narkomana.

Teresa je zato brižno pazila na kćerku i zatrpavala je brojnim obvezama kako ne bi lutala po naselju. U jednom trenutku, primjerice, Alicia je pohađala časove savremenog plesa i baleta, a uz to je i trenirala gimnastiku.

Igrom slučaja, kada je imala šest godina, njihovi porodični prijatelji selili su se u novi stan u kojem nisu imali mjesta za svoj klavir pa su ga njoj dali. Stari, ogrebani instrument ubrzo joj je postao centar života.

Ne samo figurativno – jer je krenula na lekcije klavira – nego i zato što je stajao u centru njihove male dnevne sobe i odvajao zajednički dio od Aliciina kutka.

Foto: Alicia s majkom Teresom.

Snimila kataloge za dječju odjeću

U svijet šoubiznisa ušla je već dvije godine prije, ali ne kao pjevačica. Majka ju je prijavila na audiciju za “Cosby Show” pa je mala Alicia glumila u jednoj epizodi tog humorističnog serijala. Snimala je i kataloge za dječju odjeću, a s devet godina osnovala je muzičku grupu u kojoj je bila najmlađa – ostale članice imale su 14 i 18 godina.

– Mislila sam da ćemo biti slavne kao Jackson 5, a da ću ja biti kao Michael Jackson – opisala je svoje prve muzičke snove. Uz muziku, briljirala je i u školi. Preskočila je dva razreda i uvijek bila najmlađa, a srednju školu završila je već sa 16 godina, i to kao najbolja u generaciji.

ČAK I PRIJE MATURE U RUKAMA JE IMALA DRUGI, GOTOVO JEDNAKO VAŽAN PAPIR – UGOVOR S DISKOGRAFSKOM KUĆOM COLUMBIA.

Dvije godine prije upoznala je Kerryja Brothersa Jr.-a, čuvara parkirališta koji je gradio muzičku  karijeru pod imenom Krucial. Nakon nekoliko mjeseci Alicia je započela ljubavnu vezu s deset godina starijim Kerryjem, kojem je slagala da ima 17 godina. Gotovo cijelo desetljeće on je bio ne samo njen dečko, nego i muzički suradnik i mentor, koji ju je upoznao s agentom Jeffom Robinsonom.

– Pođi sa mnom i zajedno ćemo zaraditi milijone – rekao joj je Robinson nakon što ju je prvi put vidio kako nastupa s grupom. Uz njegovu pomoć diskografske kuće zainteresirale su se za zgodnu tinejdžericu anđeoskoga glasa, a najkonkretnija je bila kuća Columbia Records. Nakon dugotrajnih pregovora, po­­nudili su joj atraktivan ugovor i šesteroznamenkasti predugovor, što joj je omogućilo da ode od majke i s Kerryjem se preseli u novi stan.

Foto: Godine 2002. Alicia je osvojila Grammy za najboljeg novog umjetnika, najbolji ženski R&B vokal i za pjesmu godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije