DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Zoo vrtovi će možda morati eutanizirati životinje kako bi opstali

Direktorica njemačkog zoo vrta je priznala da će možda morati žrtvovati neke životinje kako bi ostale mogle preživjeti.

Prevela: Saša Leper

Kristina Ivanova / I Heart Intelligence

Foto: Unsplash

Pošto je zoo vrt Neumunster iz sjeverne Njemačke u vlasništvu asocijacije i dalje nemaju pravo na finansijsku pomoć vlade, stoga postoji tragična mogućnost da će morati žrtvovati neke životinje kako bi nahranili druge. Njemačka nacionalna asocijacija zoo vrtova je procijenila da zbog pandemije virusa korona tipični zoo vrt gubi 500 000 eura sedmično.

orange tiger on grey concrete flooring

Za razliku od većine drugih poslova, zoo vrt jednostavno ne može zaustaviti posao i smanjiti troškove, jer životinje i daje trebaju njegu i hranu. Nažalost, kada im ponestane finansijskih sredstava direktori moraju donijeti neke veoma teške odluke.

„Ako dođe do toga, moraćemo eutanizirati životinje. Bolje je i to nego da ih pustimo da umiru od gladi. Napravili smo spisak životinja koje su prve po redu.“

Trenutno njemački zoo vrtovi  šalju jake apele javnosti  pokušajima da prikupe donacije. Štaviše, nadaju se da će im vlada dodijeliti 100 miliona eura pomoći.

Direktorica zoo vrta je svjesna da im to neće nužno riješiti sve finansijske probleme, ali hoće spasiti neke od životinja o kojima oni vode računa.

shallow focus photography of monkey hugging handrail

Zbog mjera i preporuka ljudima da ostajanu kod kuće, životinje u zoo vrtovima takođe imaju probleme sa mentalnim zdravljem, jer su navikle da budu okružene ljudima. Čuvari zoo vrtova tvrde da životinje kao što su pande, papagaji i majmuni naročito pate zbog nedostatka kontakta sa ljudima.

Zoo vrt u Berlinu ima blizance bebe pande – braću Pita i Pola.

Nažalost, obožavatelj ih mogu samo gledati preko interneta.  FIlin Hahmajster glasogovornica zoo vrta, je rekla da su ove bebe nevjerovatno slatke. „Konstantno razmišljamo o tome da bi bilo dobro da ih posjetioci gledaju bar preko interneta. Ne želimo da bebe pande u potpunosti narastu prije nego što ih iko bude mogao vidjeti.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije