LjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Nisam se seksala 12 godina!

Kad je Sofi Fontanel odlučila da se prestane seksati, to nije bilo lako. U Francuskoj se ljubav prema seksu prosto očekuje.

Prevela: Saša Leper

Steven Kurutz / iol.co.za

Foto: Instagram

Imala sam 27 godina. Bila sam u vezi već 5 godina. Uvijek sam radila ono što sam mislila da se očekuje od mene. Odjednom, prilično iskreno, sam se zapitala da li sam ja zapravo sretna takvom idejom zadovoljavanja. Da li se tu radilo o strahu od razočaravanja?

Iako mi je bilo teško da to priznam, morala sam odgovoriti samoj sebi da mi je to zapravo veoma dosadno. Ako priznate da vam je seksualni život dosadan to znači da niste senzualni, možda čak i da imate problem, a naročito u Francuskoj, gdje se smatra da su svi tako erotični. Mi kao treba da obožavamo hranu i seks.

Nisam to krila. Momku sam saopštila da želim da budem sama. Svi prijatelji su me pitali da li sam zaljubljena u nekog drugog i svima sam im odgovorila isto: „Želim da pružim nešto odmora svom tijelu. Želim da moje tijelo razumije šta ono zapravo želi. Možda moje tijelo samo želi maženje i ništa više.“

Intuicija mi je govorila da bi zadovoljstvo moglo biti nešto veoma važno. Ono što sam očekivala od seksa jeste da nekom vjerujem toliko da mogu u potpunosti biti prisutna, i mentalno i fizički. Ranije sam ponekad bila tu fizički, ali moj um je bio u izgnanstvu. Ponekad bi moja duša bila tu, ali veoma udaljena od mog tijela.

Skupila sam dovoljno hrabrosti da kažem: „Dosta!“

Prvih dana i sedmica nakon odluke sam bila veoma srećna jer sam automatski shvatila da nisam pogriješila. Primijetila sam da sam počela željeti, ali nije se tu radilo samo u muškarcu – željela sam sve. Otišla sam u Grčku. Išla sam na plivanje. Uživala sam u dodiru vode na koži. Kupke, smijeh sa prijateljima – moje tijelo je bilo otvoreno za svako zadovoljstvo.

Kada niste fokusirani na dosadni seks koji ste imali prestanete biti slijepi. Vidite duboko u neku osobu. Drugi aspekt toga je da postanete veoma stidljivi prema ljudima jer svi vode ljubav osim vas, pa si onda kažete: „Imam li ja pravo da pričam o životu?“

Svi su se brinuli za mene. Moje ponašanje je bilo poput nekog ogledala koje sam stavila pred njih. Možda su svi počeli propitivati kvalitet sopstvenih seksualnih života.

Kada je moja knjiga objavljena u Francuskoj, pozvali su me da gostujem u velikoj radijskoj emisiji. Novinari su razgovarali sa mnom kao da sam nekakvo čudo. Tokom pauza za reklamu, voditelj programa mi je rekao: „Mnogo ljudi zove da kaže da se i oni nalaze u sličnim situacijama.“

To što se ne seksate ne znači da ste neko ko je veoma tužan ili veoma dosadan. To znači da ste slobodni. Ako želite da vodite ljubav, možete. Vaše tijelo nije vaš zatvor.

Seksualnost definiše tako veliki dio toga ko smo mi. To je nešto veoma prirodno. Ali predaleko smo otišli s ovom idejom. Dopustili smo da seks bude kraljevstvo. Učinili smo da to bude najvažnija stvar u životu. Ja ne smatram da to treba biti tako. Za mene je najvažnija stvar u životu ljubav, poezija.

Za mene, tijelo nije mašina. Proces shvatanja uprao ovoga je bio prilično dugačak, jer u mladosti moje tijelo jeste bila mašina.

Period u kome se nisam seksala se završio naglo, tako što sam bila veoma iskrena pred jednim muškarcem. Umjesto pretvaranja i štićenja same sebe, jednostavno sam rekla da ne znam da li sam u stanju da ponovo vodim ljubav. Možda sam nešto zaboravila. Ova iskrenost je otvorila iskrenost u tipu ispred mene.

Sada imam 57 godina. Imam periode u životu kada se ne seksam, ali to nije problem. Ono što sada znam jeste da ako možete podijeliti s nekim nešto što je itakako istinitu, čak i ako ne traje dugo, to je samo po sebi čudo.

 

 

*Sofi Fontanel je autorka i modna kolumnistica u Parizu i bivša urednica časopisa Elle u Francuskoj. O svom iskustvu odricanja od seksa je objavila memoar koji je objavljen 2013. godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije