najnovijeNaslovna vijestO ljudima

Novak bi ipak trebalo da nauči da drži jezik za zubima

Ljudi smatraju da su pozvani o svemu da sude. Iznose mišljenje. Napadaju. Pljuju.

Jelena Despot

Foto: pixabay.com

 

Počevši od toga šta ćeš oblačiti, kako ćeš se češljati. Hoćeš li i kome rađati. Koliko si stručan, kompetentan.

Ja iznosim svoje mišljenje. Dati su mi prostor i mogućnost i nešto malo talenta da misli pretvorim u riječi, a riječi u rečenice. Uprkos tome nikada se nisam trudila da komentarišem druge, ozbiljne novinare i pisce. Iako, imam diplomu novinara, naučih nešto, ali će dušebrižnici reći da ne radim u struci, pa samim tim nemam ni pravo. I neka.

Za mene novinarstvo svakako nikada nije bilo prekucavanje tuđih saopštenja i prenošenje riječi sa konferencija za medije. Draže mi je ovo moje „srcem pisano novinarstvo“.

Pored novinara, kolumnista, „influensera“, sportista, postoji dio „običnog“ svijeta koji prati, čita, komentariše. Postoje oni koji su po automatizmu ljuti na sve. Vječiti kontraši. Koji ni o čemu ne znaju dovoljno, a pozvani su o svemu da sude.

Više nego ikada prisutno je komentarisanje svega i svačega. Svi smo epidemiolozi, ljekari, inspektori, istraživači, novinari, antroplozi, psiholozi. Svi sve znamo.

Pljuje se struka.

Pljuje se izvjesni dr Kon o kojem pojma nemam jer televiziju ne gledam, a novine izbjegavam da čitam. Znam da je čovjek doktor, epidemiolog, imenovani stručnjak jedne države u borbi protiv korona virusa. Složićete se sa mnom jedna zaista nepopularna uloga. Borite se u borbi u kojoj cijeli svijet već gubi.

No, nikada mi na pamet nije palo da dovodim u pitanje kompentecije pomenutog čovjeka. Čovjek je ljekar. Samim tim obrazovaniji dvije godine od mene. Uz neke „tričave specijalizacije“ i ko zna koliko godina još. Ko zna koliko stručnih radova. Ko zna koliko neprospavanih noći. I ko sam ja da dovodim u pitanje njegovo znanje, njegove odluke.

Ko sam ja da sudim o njegovoj stručnosti? Šta ja o tome znam? Stručnjakom vas ne čini to što ste o bolesti pročitali na googleu ili pogledali nekoliko sezona Uvoda u anatomiju.

I prestanite da serete svi o svemu.

Danima su se mediji iživljavali nad dr Kisić Tepavčević umanjujući sve njeno samo zato što je žena. Bestidnica je obukla majicu u kojoj se vidi da ima sise. A svaka žena koja ima sise nužno mora biti glupača sumnjivog morala. Da su dr Kisić Tepavčević komentarisali oni koji o njenoj struci znaju makar približno ja bih rekla, neka, recite.

Prepucavajte se, jer ste jednaki.

Šta ja Jelena Despot, diplomirana novinarka sa dr Kisić Tepavčević uopšte imam da polemišem.

Mogu da kažem da je lijepa.

Mogu da kažem da mi se dopada kako je dotjerana.

I mogu da kažem da mi se jako dopada što je svaki put kada su je pljunuli došla još dotjeranija i sređenija. I neka si Darija. Nemoj nikada da se stidiš zbog toga što si žena. Nikada nemoj da se stidiš svojih grudi. Nisi zbog toga ni manje doktorka, niti manje za poštovanje.

Čovjek uz kojeg sam bila dok je sate provodio poguren nad knjigama sa riječima koje ja nisam mogla ni da pročitam je bezbroj puta osporavan zbog toga što je fakultet završio u tridesetim. Nije svijet zanimalo zašto. Prišili su mu etiketu nedovoljno motivisanog i lošeg.

Čovjek koji ni na jedan ispit nije izašao više od tri puta.

Čovjek koji je u nekim momentima morao da ostavi fakultet po strani jer je sam sebi obezbjeđivao egzistenciju. Čovjek koji je uz to proputovao više od pola Evrope i obavljao pet najrazličitijih poslova.

Taj čovjek sigurno nije loš doktor. Po njemu i njegovoj diplomi su pljuvali svi koji su stigli ne znajući koliko je za nju krvario, a ponekad i ja kao saborac sa njim. Pa malo bolje od vas znam šta podrazumjeva sticanje diplome medicinskog fakulteta i zvanja ljekara. Bila sam tu kada se učilo cijelu noć. Bila sam tu kada su se knjige raspadale od okretanja stranica. I danas svaka budala sebi daje za pravo da pljune po njegovom jer spletom okolnosti nije zaposlen u zdravstvenoj ustanovi već kao medicinski prestavnik u jednoj kompaniji. To automatski poništava mjesece učenja, a od njega o medicini sve bolje zna Mara sa drugog sprata. I zašto se onda uopšte čudim kada svjetina pljuje po Alenu Šeraniću, Predragu Konu, a Dariju Kisić Tepavčević svodi na Zvijezdu Granda.

Ali, je zato Novaku Đokoviću dato pravo da kaže.

On ima pravo da misli o svemu. Zato što je on Novak. Njega volimo.

On nam daje nadu da jedan Srbin može da živi ono o čemu većina sanja. Niko ne spori Novakovo pravo da ima mišljenje o svemu, pa i o vakcini.

Ali kada njegovo iznošenje mišljenja može da utiče na mišljenje drugih, a tiče se zdravlja velikog broja ljudi, Novak bi ipak trebao da nauči da drži jezik za zubima, naročito jer ne raspolaže podacima niti znanjem o onome što priča. Barem ne dovoljno.

Izabravši da bude javna ličnost Novak je nama dao za pravo da navijamo za ili protiv njega, i za to zarađuje neke jako lijepe parice. Dr Darija, dr Predrag i dr Alen nisu željeli da se ovog proljeća bore protiv Covida-19. Potpuno sam sigurna da bi i oni radije šetali po Kalemegdanu ili pored Vrbasa.

Radije bi planirali odmore, a ne da razmišljaju o tome da li će otvaranje neke prodavnice ili uvođenje „labavijih mjera“ ubiti stotine ljudi, ali tako im je „gra’ pao“. O njihovoj stručnosti neka drugi sude, ja obraza nemam.

Ja mišljenja većih stručnjaka od mene, gotovo nikada ne dovodim u pitanje.

Nikada se nisam ljutila kada bi neko promijenio naslov mog teksta ili mi predložio da preformulišem rečenicu, ako sam ga ja smatrala autoritetom. Na svakom poslu na kojem sam radila sam poštovala one sa više znanja i iskustva.

I nismo svi rođeni za sve.

Nismo svi rođeni da pričamo i pametujemo o svemu, iako mi na ovim prostorima volimo vjerovati da smo najpametniji.

Proći će korona virus. Mi ćemo naći neke nove Darije da po njima pljujemo kako bismo se mi osjećali bolje, jer to je ono što radimo najbolje. Bez imalo srama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije