LjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Divan način na koji Sicilija želi da privuče turiste u predstojećoj sezoni

Ako niste razmišljali o tome da godišnji odmor provedete na Siciliji, možda će vas ovo navesti da se predomislite.

Prevela: Saša Leper

Amerlia Wynne / Daily Mail

Foto: Unsplash

Sicilija će turistima platiti čak polovinu iznosa za letove, trećinu za smještaj i nuditi besplatne ulaznice za muzeje i arheološka nalazišta kako bi namamila što veću posjetu nakon karantina.

Za ovu svrhu regionalna vlada je odvojila iznos od 50 miliona eura nakon što je koronavirus turizmu uskratio oko jednu milijardu eura u martu i aprilu. Vaučeri će biti dostupni na turističkoj internet stranici ostrva. Takođe, odbori za turiste traže način da sprovedu socijalno udaljavanje na plažama.

U Italiji 13% GDP-a potiče od turizma, a zemlja već planira načine na koje može oporaviti ovaj sektor nakon što izađe iz karantina, što je najavljeno za 4. maj.

Broj smrtnih slučajeva izazvanih virusom korona u Italiji se nedavno popeo na 464, ali dnevni broj zaraženih je sa 3370 opao na 2646 u roku od jednog dana. Čak 40% novih slučajeva se nalazi u teško pogođenoj regiji Lombardija gdje je prije nešto više od dva mjeseca potvrđen i prvi slučaj zaraze.

Ukupni zvanični broj smrtnih slučajeva u Italiji od otkrivanja zaraze 21. februara do danas iznosi 25 549, kako tvrdi Agencija za civilnu zaštitu.

Italija ima drugi najveći broj preminulih lica na svijetu, nakon Sjedinjenih američkih država.

Jedinica za civilnu zaštitu je juče takođe objavila statistike o broju pacijenata koji su do sada testirani u Italiji – od 60 miliona stanovnika testirano je 1.053 miliona. Napominjemo da su brojni pojedinci testirani i po nekoliko puta.

Lombardija, epicentar najvećeg širenja zaraze u Evropi, prethodne sedmice je otpočela program testiranja antitijela u pripremama da ponovo pokrenu svoju ekonomiju nakon nekoliko sedmica provedenih u strogom karantinu.

Takozvani serološki testovi se rade na uzorcima krvi uzetim iz vene, a za analizu se koristi oprema koju je osmislio specijalista dijagnostike Diasorin. Testovi će prvo biti sprovedeni u 14 najgore pogođenih područja Lombardije prije nego što se prošire i na cijelu regiju naredne sedmice.

Za razliku od testova koji se sprovode na brisu nosa a koji direktno analiziraju prisustvo koronavirusa, serološki testovi traže antitijela koja ukazuju na viralnu zarazu, ali su brži i jednostavniji za sprovesti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije