DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijest

Ivana iz Rima za Nova.rs: U Italiji nema nijedne srećne osobe

“U Italiji trenutno nema nijedne srećne osobe, nema više osmeha, pesme… “

Redakcija

nova.rs / Ana Vušović Marković

Foto: nova.rs

“Živimo za četvrti maj, za kada je najavljen kraj karantina, ali život se nikada neće vratiti na staro, a nova pravila života, koja će biti obavezna, plaše” priča  Ivana Bubanj (48) iz Rima, koja kaže da nije sigurna koliko će Italijani uspeti da se prilagode svemu što im se sprema.

Naime, pre dve decenije, Ivana je otišla u grad u koji vode “svi putevi” na 15 dana i ostala do danas. Uživala je i bavila se turizmom.

Vodi portal “Vodič kroz Rim” i radila je kao hajking vodič, šetajući sa turistima po Vezuvu, Kapriju, Nacionalnom parku Ćinkve Tere… Ili je bar, to radila, dok nije osvanuo osmi mart 2020., kada se cela Italija našla u karantinu zbog pandemije koronavirusa.

Foto: Shutterstock/Luciano Mortula – LGM

Izjava o kretanju

Stižemo polako na kraj sedme nedelje karantina… puzeći.

“Izolacija nas sve više uništava, ne samo ekonomski, već i fizički. I u takvom stanju moramo da izdržimo do 4. maja, za kada je najavljen kraj karantina.

Za sada rade samo oni u neophodnim delatnostima, ostali su kod kuće i smeju samo u nabavku, apoteku, kod lekara, kratku šetnju oko kuće sa psom ili detetom. Da bismo mogli da izađemo, moramo prvo da popunimo i odštampamo izjavu o kretanju. (tzv. autocertificazione).

Sad smo na četvrtoj verziji izjave: više ne traže samo lične podatke i zašto se krećem, već je potrebna i adresa sa koje krećem i na koju idem, da sam pročitala prethodne tri izmene Dekreta o vanrednom stanju, da nisam u karantinu i da nisam pozitivna na COVID-19, iako, ne znam jesam li, jer nas, bez simptoma, ne testiraju” priča nam Ivana, u kakvo stanje je dospeo Rim.

Život se sveo na iščekivanje datuma, kada će mere početi da popuštaju.

“I taj trenutak je, konačno, došao. Sve krive koje je trebalo da počnu da padaju (zaraženi, oboleli, preminuli) počele su da padaju i sad, sa nestrpljenjem, čekamo dan kada će se početi sa popuštanjem mera i za građane, a to je 4. maj.

Neke mere su već popuštene odmah nakon katoličkog Uskrsa, 14. aprila, ali se tiču otvaranja pojedinih delatnosti “niskog rizika”, kao što su knjižare i papirnice. Za delatnosti “srednjek rizika” ovaj period od 20 dana služi da bi se prilagodili novim sanitarno-higijenskim standardima” kaže naša sagovornica.

Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Nova pravila života u Italiji

Pravila života još uvek se kroje, ali sve se svodi na društveno distanciranje, maske i gel za ruke.

“Za prodavnice i usluge će biti presudna veličina objekta: za one manje od 40 m2, odnos klijenat-kupac će biti 1-1, oni veći će dobiti maksimalni broj klijenata po kvadratnom metru.

Dakle, ako smo dosad čekali ispred supermarketa, od 4. maja ćemo čekati i ispred prodavnica sa garderobom, tehnikom… U frizerske salone možda više nećemo ni ići, jer će ova izuzetno restriktivna mera naterati frizere i manikire da rade od kuće. U prodavnicama garderobe i cipela će biti obavezna deiznfekcija svih probanih stvari” navodi Ivana.

Takođe, restorani će morati da garantuju bar dva metra oko stolova, da bi konobari mogli da hodaju na sigurnoj distanci.

“Još nije jasno da li će i stolovi morati da garantuju jedan metar između onih koji sede za njim ili će se koristiti pregrade od pleksiglasa. Kako god, u ovoj fazi restorani će otvoriti samo kao “take away” ili sa dostavom.

Na ulazu u svaki poslovni objekat će biti dispenseri sa gelom za ruke, kao i u svakom prevoznom sredstvu” kaže ona.

Preuzeto sa: nova.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije