mladeži
MedicinaRadoznala Lola

Mladeži – Istine i zablude

Mladeži su jedna od promena kojima se posvećuje velika pažnja i oko kojih se kreira veliki broj zabluda.

Priredila: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay.com

Lepota i zdravlje nalaze se u večnoj sprezi i svi negativni procesi u našem organizmu mogu se manifestovati na našoj koži. Ovo je verovatno i nesvesni razlog iz kog ideali lepote ne trpe nepravilnosti na licu – jer ih povezuju sa zdravstvenim disbalansom.

Trendovi nameću i to da je svaka promena na koži, počevši od akni, proširenih pora, preko bora, do urođenih i stečenih nepravilnosti poput bradavica i mladeža, nepoželjna.

Nisu sve promene na koži obavezno loše, ali ih je bitno uočiti i pratiti. Mladeži su jedna od promena kojima se posvećuje velika pažnja i oko kojih se kreira veliki broj zabluda. Oni su benigna promena na koži koja može postati maligna i zbog toga je važno proveravati ih i odstranjivati u slučajevima da predstavlaju rizik po zdravlje. Kako biste razlučili istine od zabluda o ovom fenomenu, predstavićemo vam najčešća netačna uverenja o mladežima, a potom i objasniti kako mladeži zapravo nastaju i šta je naučno najispravniji pristup ovoj nepravilnosti kože.

Najčešće zablude o mladežima

Mogu se uklanjati prirodnim putem i spaljivanjem

U strahu ili nepoverenju od lekara i estetske hirurgije, brojni pojedinci posežu za prirodnim načinima da odstrane mladeže. Među najduže primenjivanim sredstvima za prirodno odstranjivanje nalazi se beli luk, za koga tvrde da sadrži enzime koji razbijaju stanice odgovorne za stvaranje pigmenata. U sličnom kontekstu govori se i o ricinusovom ulju i ulju lana. Ovakve metode ne samo da nisu savršeno pouzdane već nisu ni naučno dokazane. Uklanjanje mladeža na ovaj način može dovesti do njihovog oštećivanja, a i nemogućnosti da ih naknadno pregledamo i pravovremeno dobijemo patohistološku dijagnozu. Sličan pristup i rezultate imaju i metodi spaljivanja i prženja mladeža. Ovo nas može dovesti u ozbiljnu opasnost ukoliko uklonimo maligni melanom, jer tako propuštamo da pravovremeno analizom uočimo maligne promene na koži. 

Povredom mladeža nastaje maligni melanom

Mnogi strepe da svaka i najmanja povreda mladeža može izazvati njegov malignitet. Ovo je netačno uverenje. Ipak na svaku povredu ili promenu na mladežu treba reagovati adekvatnim pregledom. Na primer, ukoliko vam mladež krvari, a ne sećate se da ste ga povredili, to je definitivno signal da morate otići lekaru.

mladeži

Foto: Pixabay.com

Mladeže ne treba dirati

Ova zabluda graniči se sa sujeverjem. Ljudi veruju da se zahvatima nad mladežima otvara Pandorina kutija i izazivaju problemi. Istina je zapravo da je ignorisanje promena na koži daleko opasnije od procedure uklanjanja mladeža, ukoliko je obavljena od strane stručnjaka i mladež poslat na patohistološku analizu.

Istine o mladežima

Mladeži su izrasline na koži okruglastog oblika. One nastaju usled grupisanja i rasta melanocitnih ćelija u koži. Melanocitne ćelije proizvode melanin. Melanin je pigment koji je odgovoran za boju kože i štiti je od UV zračenja.

Iako su ove izrasline potpune beningne, u retkim slučajevima mogu se pretvoriti u maligni melanom. Ovo je razlog zašto je toliko bitno pratiti svaku netipičnu promenu ili rast mladeža. Odstranjivanje promenjenog mladeža je jedina sigurna prevencija od nastanka melanoma.

Promene na mladežu

Zdrav mladež je simetričan, njegove ivice su ravne i glatke. Zdrava boja mladeža je svetlo do tamno braon. Ukoliko tokom samopregleda uočimo da su neke od karakteristika mladeža izmenjene, da je mladež crne boje, krvari, ima kraste, osip, crvenilo, promenio je oblik, boju i deluje upaljeno ili osećate svrab – obratite se lekaru. Najsigurnija prevencija je upravo uklanjanje ovakvih mladeža. 

Bezbedni metodi uklanjanja mladeža

Stručnjaci su saglasni da su najbezbedniji metodi za uklanjanje rizičnih mladeža klasična hirurška ekscizija i radiotalasi. Pregled mladeža od strane dermatologa, nakon dermoskopije najčešće će rezultirati preporučivanjem radiotalasnog metoda uklanjanja ove nepravilnosti na koži. Ova metoda primenjuje se u kombinaciji sa anestetičkom kremom i sam proces traje veoma kratko. Mladeži se nakon ove procedure šalju na dalje ispitivanje kako bismo utvrdili prisustvo (ili odsustvo) malignih ćelija.

Kako dodatno smanjiti rizik

Osim odstranjivanja mladeža, bezbednost mladeža i naše kože ne počivaju na tome da ih “ne diramo” već da se adekvatno zaštitimo od UV zračenja. Pojedini stručnjaci veruju u to da je, izuzev mladeža koje imamo od rođenja, broj preostalih mladeža u direktnoj vezi sa našim vremenom provedenim na suncu. Kod osoba koje imaju preko 20 mladeža, idealno rešenje je kompletno izbegavanje izlaganju sunčevog zračenja i i stalno nošenje UV zaštite uz redovne samopreglede.

Mladeži i ostale promene u i na našem telu nisu nešto čemu smemo pristupati laički, sa sujeverjima i zabludama, već ih pratiti i svaku promenu proveriti sa stručnjacima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije