Ljudski odnosinajnovijePorodicaPraktična LolaŽivot

Jednostavne istine o toksičnim majkama

Voljela bih da sam ovo znala dok sam odrastala.

Prevela: Saša Leper

Irina Bengston / Tiny Buddha

Foto: Unsplash

„Nemojte biti nepažljivi sa tuđim srcima i nemojte trpiti da neko bude nepažljiv sa vašim“ – Mary Schmich

 

Nakon što je moja majka preminula prije neke dvije godine, vratila sam se kući da se pobrinem za njene stvari.

Odjeća i cipele, knjige sa bilješkama na marginama, staro posuđe i ostaci ljekova. Escajg, pribor za šivenje, igle za pletenje i vuna. I na samom kraju, najprivatniji dio života moje majke,  nešto što sam se trudila da izbjegnem koliko je to god moguće: fotografije, pisma, dnevnici i bilješke. Ove izuzetno privatne stvari su me bacile u stanje emocionalnog rastrojstva koje je trajalo mjesecima.

Slatke poruke koje je moj tata pisao mami kada je imao dvadeset i jednu a ona se u bolnici oporavljala od nakon rađanja njihovog jedinog djeteta – mene. Napisane njegovim nespretnim, dragim rukopisom i mamini kratki odgovori ispod, rukopisom urednim kao i uvijek.

black and silver fountain pen

Pisma maminih bivših momaka prije nego što je upoznala tatu (zašto sam uvijek nekako mislila da ih nije ni bilo?). Emocionana pisma od mene,  poslana iz ljetnjeg kampa na adresu koju sam znala napamet otkad sam imala tri godine. Moja pisma poslana u Mozambik, gdje su moji roditelji radili početkom ’80-tih i razglednice sa mojih putovanja.

Nekoliko koverti od mog sina, kojeg je moja majka veoma voljela, na način na koji nikada nije mogla voljeti mene. Ili sam bar tako mislila.

Sve ih je sačuvala.

Sedamdeset godina uspomena moje majke ispisane na papiru kog se nije ni sjećala da ima. A sve i da jeste znala, zbog bolesti ne bi mogla da ih pročita.

Ali najemotivniji trenutak je bio kad sam našla pisma koja je pisala meni. Pisma koja nikada nije poslala i nikada neću saznati zašto. Čega se plašila?

Pročitala sam ta pisma roneći suzu sa suzom. Bila su prepuna ljubavi, kao šuma okupana suncem na topao ljetnji dan. Bila su ispunjena saosjećanjem za koje nisam znala da moja majka uopšte ima.

Zadražala je ta pisma jer su joj veoma mnogo značila. I sada znam da me voljela. Uvijek.

heart-shaped red and beige pendant

Ali značajan dio mog života nisam bila sigurna čak ni u to da li me je moja majka željela. Kada sam bila mala, ponašala se prema meni kao da sam njeno vlasništvo, kao da me posjeduje – moje tijelo, moje misli, moja osjećanja. Kada sam porasla, svađale smo se i patile, povrjeđivale jedna drugu pokušavajući da zaštitimo onu malu preplašenu i usamljenu djevojčicu koja se nalazila i u jednoj i u drugoj.

Trebale su mi decenije da se oporavim i oprostim mami. Tek kad se opasno razbolila je uspjela da sruši te moćne zidove koje izgradila oko svoje duše i da prigrli ljubav koje oduvijek tinjala u njenom srcu.

Kroz život sam uspjela naučiti dosta toga o psihologiji ljudi – čak sam od toga napravila i svoje zanimanje. Posmatram kako se istorija ponavlja: žene kao što je moja majka prenose porodično nasljeđe zlostavljanja. Zašto? Zato što ili ne znaju kako da to promijene, ne usuđuju se ili nemaju potrebne resurse i podršku da promijene obrazac ponašanja.

Rezultat toga jeste da i nova generacija djece odrasta  u patnji i osjećajući se nevoljeno. Trauma slavi svoju novu pobjedu na njihov račun.

Ali to se ne mora nastaviti, jer danas znamo mnogo više.

Više ne stigmatišemo ljude koji imaju emocionalne probleme i mentalne bolesti. Razumijemo da i djeca mogu patiti od anksioznosti i depresije – nešto što je u mom „srećnom“ djetinjstvu bilo nezamislivo. Nismo tada u školama imali psihologe koji bi nam pomogli da razumijemo poremećenu stvarnost koju imamo kod kuće.

Bili smo sami u svojoj patnji i bolu.

Ponekad želim da mogu upoznati mlađu verziju sebe i reći joj ono što znam danas. Pomoći i njoj i drugim mladima koji u tišini pate sa svojom disfunkcionalnom porodicom da vide istinu, ublažiti njihov bol, podstaći ih da više uživaju u životu.

Znaš li šta bih rekla mlađoj verziji sebe da je danas sretnem?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije