KulturaLjudiPojave

10 lekcija o solo životu koje sam naučila gledajući Seks i grad

„S kim izlaziš ovih dana?“ „Zašto si i dalje solo?“ „Da li si ikad usamljena?“ To su samo neka od pitanja koja solo djevojke neprestano dobijaju.

Prevela: Saša Leper

Lauren Harano / Popsugar.com

Foto: Facebook

Željele mi to priznati ili ne, biti solo nosi određenu stigmu koje se teško riješiti. Kao žene, od malena su nas učili da je savršena veza ultimativni cilj, bilo da je riječ o filmovima, knjigama ili parovima koje viđamo i želimo da i mi imamo nešto takvo. Kako bismo „imale sve“ potrebni su nam savršen partner i predivna porodica. I mada nema ničeg lošeg u želji za ostvaranjem tog cilja mnoge želje propuste čisti značaj (a da ne spominjemo zabavu!) života jednog solera.

Praćenje koraka Keri Bredšo je na mom spisku želja i obaveza otkad sam po prvi put ugledala Seks i grad kad sam bila mlađa. Jedno veče, mama je željela da serija ostane upaljena kako bi uspjela pogledati najnovije epizode, ali onda ju je morala stišavati svakih par minuta da zaštiti naše uči od stvari poput Samantinih komentara kao što je: „Muškarci varaju iz istih razloga iz kojih psi ližu svoja jaja: jer mogu!“. Mama je takođe bila prinuđena da svako malo potpuno gasi TV kada bi se stvari zahuktale u Kerinom (potpuno neostvarivom stanu) smještenom na najluksuzniji dio Menhetna.

Ali gledajući to čisto samopouzdanje, moć i zabavu u kojima su uživale ove četiri žene bez partnera me navelo da shvatim koliko ljepote i moći ima u solo životu.

Tako sam, kao solo djevojka od 20 i nešto godina u Njujorku, prosto znala da je vrijeme da ponovo pogledam ovu kultnu seriju i ovog puta sam naučila neke vrijedne lekcije koje su mi ranije promakle. Od bolnih raskida do uzbuđenja upoznavanja nekog novog, lijepi i teški trenuci zaljubljivanja i odljubljivanja, snažne žene u ovoj seriji to sve prikazuju savršeno.

Kerina duboka želja da je neko voli odjekuje u svima nama. Samantino samopouzdanje je podsjetnik na to da svi vrijedimo više. Mirandina strast za karijerom i životni ciljevi dokazuju da se požrtvovan rad isplati. Šarlotin san o savršenom životu pokazuje da su ponekad najbolji planovi oni koji se mijenjaju.

Od izlaženja do seksa i svega između, lekcije koje se mogu pronaći u seriji Seks i grad značajne su za bilo koga u bilo kom životnom dobu. Ali za mene, lekcije koje sam naučila o značaju solo života su me navele da shvatim da je najvažnija veza koju možemo imati sa nama samima. I ne mogu a da se ne zapitam da li je to što sam solo u dvadesetima najbolje za mene. Prema našoj omiljenoj četvorki iz serije Seks i grad jeste, a evo i zašto.

  1. Možete izaći s drugaricama svake noći

Zaboravite na sastanke i dejtove – ženski izlazak je daleko zabavniji!

  1. Možete uložiti energiju u posao a da se ne osjećate krivom

Balansiranje karijere i veze pored svih onih uobičajenih životnih obaveza je daleko lakše reći nego uraditi. Nemanje partnera vam omogućava da svu svoju strast i energiju uložite u posao bez ikakvih distrakcija. Ne zaboravimo ni da je karijera nešto za šta nikada ne bi trebalo da se izvinjavate.

  1. Možete se viđati s kim god hoćete i spavati s kim god hoćete.

Solo ste, sjećate se?

  1. Ne morate se oblačiti tako da impresionirate bilo koga

Vaš partner će MOŽDA primjetiti ako tri dana nosite istu majicu, ali ako nemate partnera niko neće to ni registrovati.

  1. Ne morate se brinuti o stvarima o kojima se brinu ljudi u vezama

Nema više razbijanje glave o tome da li vas partner vara, jer, pa, nemate ga!

  1. Možete pustiti pogled da luta bez grižnje savjesti

Vidite li onog slatkiša tamo lijevo? Aha, i mi.

  1. Možete slobodno eksperimentisati

I u spavaćoj sobi i van nje.

 

  1. Saznate šta hoćete u vezi

Možda se ne slažemo uvijek sa Facom, ali ne možemo ni poreći mudrost njegovih riječi.

  1. Shvatite da su vaše prijateljice vaše srodne duše

Ulaganje svog vremena i truda u vezu će potisnuti vaša prijateljstva i odnose sa drugim ljudima. Ako ste solo, možete tu energiju usmjeriti u građenje dubljih odnosa sa prijateljima. Šarlot je imala vrlo dobru ideju kada je rekla: „Možda i možemo biti srodne duše jedna drugoj. Onda će muškarci biti samo ti sjajni, divni tipovi s kojima se zabavljamo.“

  1. Shvatite da biti solo i nije tako loše

Možda volite slobodu koju imate kad ste solo. Možda vam i nije potreban neko drugi da vas usreći. Možda i ne postoji idealni partner za svaku osobu i to je sasvim u redu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije