DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Doktorica iz Srbije dio Oksfordovog tima koji testira vakcinu protiv korone

U Velikoj Britaniji danas je počelo testiranje na ljudima potencijalne vakcine protiv virusa korona.

Dio naučnog tima u Institutu Džener, Oksfordskog univerziteta koji je počeo borbu protiv kovida 19, je i Marija Zarić iz Dublja kod Bogatića.

Redakcija

nezavisne.com

Foto: nezavisne.com/ Printsceen video RTS

Odrasla je u srcu Mačve, Gimnaziju je završila u Šapcu a Medicinski fakultet u Beogradu.

Želja za usavršavanjem sa suprugom i bebom u naručju, odvela ju je najprije u Belfast a zatim u London.

Od 2017. godine radi u Institutu Džener koji razvija vakcine protiv bolesti od najvećeg globalnog uticaja.

“Baš danas, započela je klinička studija na Institutu Džener po ubrzanom postupku koja će testirati našu vakcinu protiv Kovida 19 na preko 5.000 ljudi. Institut je jako zahvalan Vladi Velike Britanije koja je donirala preko 20 miliona funti, za rad na ovoj kliničkoj studiji, ispitivaće se prvenstveno bezbednost i efikasnost vakcine i ako sve bude išlo po planu, rezultati bi mogli da budu dostupni do jeseni”, kaže Marija Zarić, imunolog u Institutu Džener.

Paralelno sa ovim testiranjem, dodaje, radi se i na proizvodnji velikog broja vakcina tako da ukoliko se vakcina pokaže uspešnom, onda može odmah da bude dostupna velikom broju ljudi.

Naglašava da je razvoj vakcine složen i strogo kontrolisan proces koji se sastoji od nekoliko faza.

“Prosečan period za razvoj vakcine je od 12-15 godina, mada su izuzeci mogući kada se vakcina pusti u primenu po ubrzanom postupku u slučaju izbijanja velikih epidemija ili pandemija. Takav slučaj, imali smo u toku 2015. godine za vreme izbijanja epidemije Ebola virusom, kada je u stvari vakcina počela da se primenjuje samo nešto više od godinu dana od započinjanja prvih kliničkih studija”, dodaje Marija.

Ona će analizirati da li će imuni sistem osoba koje se testiraju prepoznati i uništiti korona virusa.

Smatra da je vakcinacija jedan od najvećih izuma moderne medicine. Naglašava da su zahvaljujući njoj, između ostalog, globalno iskorenjene velike boginje koje su nekada bile česta i smrtonosna zarazna bolest.

Preuzeto sa: nezavisne.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije