FantastičnonajnovijeNevjerovatnoSimpatičnoZabavna Lola

Muž je želio oraspoložiti svoju slijepu suprugu. Pogledajte kako.

Čovjek godinama sadi cvijeće da bi ga njegova slijepa žena mogla namirisati.

Prevela: Saša Leper

Kurokijevi iz Japana su se vjenčali 1956. godine, a čitav život su se nadali da će, kada odu u penziju, putovati.

Međutim, nedugo prije nego što je došao red i na to, gospođa Kuroki je usljed komplikacija dijabetesa izgubila vid. Zbog iznenadnog sljepila je pala u tešku depresiju, pa je nerijetko duže vremenske periode provodila zatvorena u kući, ne izlazeći vani. Bila je skrhana što neće moći provesti penziju onako kako je oduvijek planirala i mislila je da je njen život gotov.

Gospodin Kuroki je bio veoma tužan zbog nesreće svoje supruge i počeo je smišljati načine na koje joj može pomoći da njen život bude što bolji. Inspiracija mu je došla jednog dana dok je radio u svom malom vrtu i primjetio da neki ljudi zastaju da se dive rozom cvijeću shibazakura koje je sadio.

Pomislio je da ako stvori još veći vrt da će doći još više posjetilaca, što bi moglo razveseliti njegovu suprugu.

Onda je proveo iduće dvije godine sadeći što više cvijeća. Kurokijeva farma mliječnih proizvoda iz Šintomija u Japanu je vremenom postala jedna od najljepših vrtova u čitavoj zemlji.

Vremenom je taj vrt postao turistička destinacija, a posjetioci dolaze iz čitavog regiona. Iako gospođa Kuroki nije mogla vidjeti cvijeće, mogla ga da je namirisati i zamišljati kako vrt izgleda. Takođe, zahvaljujući silnim turistima, ona sada ima mnogo društva čak i kada ne izađe sa sopstvenog imanja. U periodu cvjetanja vrta na proljeće dnevno joj u posjetu zna doći i do 7000 ljudi.

Ovaj vrt je popularna destinacija u Japanu već više od 10 godina i uljepšao je mnogobrojne živote, a ponajviše gospođi Kuroki.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije