Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Teške odluke je najvažnije doneti

Neke stvari je teško odlučiti.

Probude se tu mnoge misli koje su rezultat našeg temperamenta, našeg odrastanja, našeg iskustva.

Redakcija

dnevnadozamentalnogzdravlja.wordpress.com/ Marija Kuzmanović

Foto: dnevnadozamentalnogzdravlja.wordpress.com

Pa onda sebi kažemo da je suludo davati otkaz u današnje vreme, posebno bez sigurne alternative. Da mi same ne možemo da se izdržavamo i da zato imamo potpuno opravdanje da ostanemo u lošem braku.

I da on i nije tako loš. Pa šta ako je lenj i nije pažljiv, pa šta ako više vremena provodi sa drugarima nego sa nama i decom? Šta da me tuče? Šta da ne radi?

tobias-tullius-05kxiwYKINo-unsplash

I onda radimo satima i satima svaki dan, sa stisnutim čvorom u želucu zbog straha od neizvesnosti i glavoboljom od gledanja u ekran i silnih papira. Glavoboljom izazvanom umorom i monotonijom.

I kao da to vreme na poslu ide iz krajnosti u krajnost, od osećanja da ne možemo više da podnesemo stres koji uvek novi i neprimereni zadaci za naše radno mesto usade u nas, do osećaja da smo potpuno beskorisne, onako zatrpane u brda birokratije kojima se ne vidi kraj.

neonbrand--Cmz06-0btw-unsplash

A plaćene smo taman toliko da nam je teško da odemo i taman toliko da ni u najoptimalnije zamišljenim uslovima ne možemo normalno da živimo od toga.

I radimo danima i danima, objašnjavajući sebi vrlo uspešno da nemamo izbora. A grudva u želucu koja se polako deli i stiže i do grla nam govori da je neophodno da se duboko zamislimo i pronađemo još neki izbor.

Da počistimo naš život. Da je on samo jedan i ako ga živimo na ovaj način izgubićemo iskru u oku i veru u sebe.

I onda ustanemo jedno jutro. Sa strahom od neizvesnosti, ali drugačijim, onim koji smo mi izabrale. Uplašene, ali odlučne. Osetimo da smo preuzele odgovornost za svoj život i da konačno ponovo stvari zavise od nas.

I odlučimo da probamo ono što nikad nismo probale: da žrtvujemo sigurnost zarad novih mogućnosti. Raskrstimo sa sobom da neće biti lako. Ali da ćemo se ponovo osetiti živima.

toa-heftiba-09SxeOdtlPE-unsplash

I promenimo taj posao (takav uvek možemo naći).

I raskrstimo sa nezainteresovanim i sebičnim mužem (takvog uvek možemo naći – čak i onog koji nas neće tući!).

Uložimo svu onu snagu i energiju koje su nam crpile stvari koje ne volimo u ono što će nam pomoći da se razvijamo, učimo i ne zavisimo od tuđe dobre volje.

Damo pravi primer svojoj deci…

A kad se jedno jutro, posle mnogo dana, probudimo, skuvamo sebi kafu i sednemo u tišini same sa sobom,  videćemo da su one grudve u želucu i grlu potpuno nestale.

Preuzeto sa: dnevnadozamentalnogzdravlja.wordpress.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije