DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Uživaj u tulipanima! Vodimo te u šetnju najljepšim parkom na svijetu

Keukenhof, najljepši proljetni park na svijetu ove godine neće otvoriti svoja vrata.

Redakcija

miss7.24sata.hr/ Sonja Simon

Foto: SHUTTERSTOCK

U pogledu na milijone tulipana najspektakularnijih sorti ipak možemo uživati, pogledaj ovaj 5-minutni video.

Po mnogima tulipani su najljepše proljetno cvijeće. Slažemo se!

Nizozemski Keukenhof u kojem turisti iz cijelog svijeta svakog proljeća uživaju prvenstveno u nasadima milijonima tulipana, odlukom vlade od 23. marta ove godine neće biti otvoren.

Što znači, ako se i otvori kasnije ove godine, glavna sezona, mart i april kad cvatu tulipani i drugo lukovičasto cvijeće čine se Keukenhof najviše ponosi bit će propuštena.

Foto: SHUTTERSTOCK

Istorija ovih vrtova vuče korijene iz 15. vijeka kad su voćem i povrćem opskrbljivali dvorac grofice Žakline Bavarske, ali sadašnji oblik poprimaju dva vijeka kasnije kad je tamo izgrađen istoimeni dvorac Keukenhof, a njegove vrtove u engleskom stilu osmislili krajobrazni arhitekt Jan David Zocher i njegov sin Louis Paul 1857.

Park Keukenhof danas je perjanica nizozemske cvjetene hortikulture.  Svakog proljeća ovdje procvate 7 milijona (!) takvih cvjetova, a 100 različitih proizvođača tako ovdje ima svoj izložbeni prostor.

Naglasak je na lukovičastom cvijeću poput zumbula, narcisa i, naravno, tulipana.

Foto: SHUTTERSTOCK

Ovo, po nekima, a mi se slažemo, najljepše proljetno cvijeće, ima impresivnu istoriju. Od toga da su nekad njegove lukovice vrijedile svoje težine u zlatu, bile objekt krađe i otimača na međunarodnom nivou do toga kako se ovaj planinski cvijet iz azije lijepo udomaćio u našim vrtovima te neobičnih novih sorti poput crnog tulipana čiji su se tvorci ovjenčali slavom.

U Keukenhof ovoga proljeća nitko neće, ali uživaju u virtualnoj šetnji ovim parkom. I pogledu na tulipane u našim vrtovima…

Preuzeto sa: miss7.24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije