DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Glumice si vadile zube i morale abortirati: Mračna strana zlatnog doba Hollywooda

STARE holivudske filmove obično povezujemo s glamurom i dramom, ali mnogi nemaju pojma o mračnoj strani zlatnog doba Hollywooda.

Redakcija

index.hr

BuzzFeed je pronašao prilično uznemirujuće činjenice koje rijetki znaju, a koje bi vam mogle zauvijek promijeniti način na koji gledate filmove tog vremena. 

1. Glumice su u to vrijeme bile toliko opterećene svojim izgledom da je Joan Crawford izvadila zadnje zube kako bi imala ljepši oblik čeljusti. 

“Imala sam samo 23 godine. To se zvalo kopča, kad uklonite zadnje zube, čeljust vam se zavija na elegantniji način. Agent mi je rekao da, ako želim raditi nakon 25. godine, moram investirati u sebe pa sam to napravila. To nije bila rijetkost”, ispričala je. 

2. Joan je takođe svake nedelje na očne kapke stavljala bornu kiselinu kako bi joj oči blistale. 

3. Kad bi dječji glumci bili neposlušni na setu, ponekad bi ih poslali u takozvanu “crnu kutiju”, gdje bi za kaznu morali sjediti na komadu leda. 

4. U Hitchcockovom hitu Ptice za glumicu Tippi Hedren vezali su žive ptice, a takođe su ih bacali na nju kako bi se snimila legendarna scena na tavanu. Kad je posjetio set, Cary Grant joj je navodno rekao: “Ti si najhrabrija žena koju sam ikad vidio.”

5. Gene Kelly je jednom prilikom tokom snimanja Singin’ in the Rain toliko izvrijeđao plesanje Debbie Reynolds da se zavukla pod klavir i plakala. 

“Dolazio bi na probe i kritikovao sve što sam radila, nikad me ničim nije ohrabrio”, ispričala je Debbie. 

6. Audrey Hepburn je svoj karakteristični “srneći pogled” održavala tako da bi joj, nakon nanošenja maskare, iglom razdvajali svaku pojedinu trepavicu. 

7. Jackie Cooper je u svojoj biografiji otkrio da nije mogao zaplakati u ključnoj sceni kad su snimali film Skippy pa mu je reditelj (koji je mu je inače bio ujak) zaprijetio da će ubiti njegovog psa ako ne bude plakao. 

“Počeo sam jecati toliko histerično da je bilo previše za scenu, morali su me smirivati.”

Cooper je inače 1931. za tu ulogu bio nominovan za Oscara. Bilo mu je samo devet godina. Do dana današnjeg to je najmlađa nominovana osoba u istoriji Oscara. 

8. Ugovori su u to vrijeme imali “moralnu klauzulu” koja je glumice obavezivala da se ne udaju i da moraju abortirati. Ta je klauzula postojala kako bi “spriječila zvijezde da si unište vrijednost skandalima”.

Navodno su Lana Turner, Judy Garland i Jeanette McDonald potajno abortirale, a u javnosti se pričalo kako su u bolnici zbog operacije slijepog crijeva ili infekcije uha. 

9. U dvadesetima i tridesetima na filmskim setovima su koristili azbest kako bi se snimale scene u kojima sniježi. Neki su se glumci, poput Stevea McQueena, kasnije u životu zbog toga teško razboljeli. 

10. Hattie McDaniel bila je prva tamnoputa osoba u istoriji koja je bila nominovana za Oscara, ali hotel u kojem se održavala dodjela nije dopuštao crncima da uđu.

Producent filma Prohujalo s vihorom morao je potegnuti veze i moliti za posebnu uslugu da je puste u zgradu. Čak i nakon toga, morala je sjediti u pozadini. 

Preuzeto sa: index.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije