Hrabra LolanajnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Ovaj francuski brend pravi bluze za svaki dan u sedmici

„Moja kolekcija je mala i pažljivo probrana“, kaže dizajnerka iz Pariza Atlantique Ascoli koja kreira edicije bluza koje se mogu nositi u toku sedmice.

Prevela: Saša Leper

Josefin Forsberg / Wallpaper

Prije nego što smo svi počeli raditi od kuće, dizajnerka Atlantik Ascoli je svakog jutra biciklom išla u svoj studio, tako uživajući u pogledu na Pariz.

Pariz i Parižani imaju taj neki art de Vivre koji pripada i antičkom i modernom svijetu, a to je ono što pokušavam da oslikam u svom radu.“

Osnovana 2013. godine, njena istoimena dizajnerska kuća je oda bezvremenom krojačkom stilu koji se objavljuje u edicijama a ne kolekcijama kako bi se  zacementirala svevremena priroda njenog stvaralaštva.

„To im daje dozu bezvremenosti – kao da je riječ o klasicima koje posuđujete iz biblioteke.“

Njene edicije se nazivaju „OVERBLOUSE 7“ a svaka se sastoji od sedam bluza za sedam dana u nedjelji.

„Obožavam samu ideju uniformi kao načina olakšavanja stvari, ali viktorijanske bluze od finog pamuka i radničke košulje urađene samo kao gruba verzija gotovog proizoda su jedinstvene i izzrazito teško se mogu pronaći“.

Minimalistički pristup koji njeguje njen dizajn je inspirisan njenom majkom, francuskom dizajnerkom novog talasa Emmanuelleom Khanh.

„Prizor moje majke u svjetu mode, kako dizajnira nebrojene stilove za samo jednu sezonu me navelo da odredim granice. Želim da moje kolekcije ostaju malene i pažljivo uređene kako bih ih mogla raditi na njima i u sopstvenoj kuhinji uz troje djece koja skaču naokolo.“

Njena posljednja kolekcija, Vol 14, sadrži sedam bluza koje su izrađene u nijansama dragog kamenja i uparene sa onim što Ascolijeva naziva „dodacima bluzama“ – suknjama i hlačama od vune i kepera. Iako je njena uobičajena rutina razgledanja Pariza i uživanja u vožnji biciklom sada na privremenoj pauzi, Acolijeva i dalje vrijedno priprema svoju iduću ediciju.

 „Ovih prethodnih dana, oblačenje znači hodanje po kući u prototipima, dijelovima i radnim verzijama izdanja iz Vol 15. To mi pomaže da nastavim sanjati o idućoj kolekciji.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije