KulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijePojave

Je li zdravije biti kod kuće bez grudnjaka? Nauka ima odgovor i mogao bi te iznenaditi

Sada kad radimo, učimo i studiramo kod kuće, a za vikend ne izlazimo, puno se toga promijenilo i postavljaju se mnoga pitanja.

Jedno pitanje je: moram li još uvijek nositi grudnjak?

Redakcija

miss7mama.24sata.hr/ Olivia Maras

Foto: miss7.24sata.hr

Sada kad radimo, učimo i studiramo kod kuće, a za vikend ne izlazimo, puno se toga promijenilo i postavljaju se mnoga pitanja.

Jedno pitanje je: moram li još uvijek nositi grudnjak?

Donosimo ti šta nauka misli o tome – je li zdravije biti bez grudnjaka ili ne? Za vrijeme korona-krize ne krećemo se baš previše, zar ne? Šta je onda zaista zdravije? Sa ili bez grudnjaka?

Bez grudnjaka za vrijeme korona-izolacije? Svejedno je li korona-kriza ili ne: sve više žena odlučuje ne nositi grudnjak. Pogotovo  žene s manjim grudima ne vide smisao staviti ispod majice još jedan sloj tkanine. Međutim, kao i kod mnogih tema, i kod ove su mišljenja podijeljena.

Neke žene vide grudnjak kao potporu – pogotovo kod svakodnevnog kretanja ili sporta. A druge žele isprobati kako je to bez grudnjaka, ali zbog stresa radne svakodnevice dosad nisu imale prilike…

via GIPHY

Trebamo li spaliti svoje grudnjake? Šta nauka kaže o tome trebamo li nositi grudnjak ili ne? I tamo očito dolazi do podijeljenih mišljenja na tu temu. Francuski ljekar Jean-Denis Rouillon testirao je 320 ispitanica kako bi saznao kako će djelovati odricanje od grudnjaka na tkivo grudi.

Primijetio je kako se gotovo kod svih ispitanica mišićno tkivo napelo. Osim toga, ispitanice nisu više imale bolove u leđima te su lakše dolazile do zraka. Djelomično su se grudi čak i podigle. U nekim slučajevima su se i bradavice malo podigle prema gore.

Prije nego što kreneš s upaljačem i grudnjacima na dvorište, moramo ti reći da se možda prerano veseliš; naime, ispitanice u ovom istraživanju imale su uglavnom veličinu grudnjaka između B i C. Rouillon je sam rekao kako se trudnice, pretile ili starije žene ne smiju odreći grudnjaka. I veličina grudi igra značajnu ulogu. Naime, što su grudi veće i teže, toliko grudnjak može više pomoći.

via GIPHY

Je li grudnjak štetan?

Oko grudnjaka se vrte mnoge tvrdoglave glasine. Na primjer, osim što navodno oslabljuje tkivo, navodno izaziva i rak. Međutim, nema nikakve veze između dobrog grudnjaka i bilo kakvih bolesti. Treba tek paziti da ti grudnjak dobro stoji. Ako neko želi iskoristiti karantin i konačno isprobati kako je to bez grudnjaka – može to napraviti!

Premda nema jasnog odgovora je li to zdravije ili ne, moramo same odlučiti kako ćemo hodati naokolo – sa ili bez grudnjaka…

via GIPHY

Preuzeto sa: miss7.24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije