DogađajiKulturaLjudski odnosiMjestaPojavePorodicaPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

6 načina na koje možete pomoći djeci sa autizmom da se prilagode novoj normali

Djeci sa autizmom nagle promjene izazvane pandemijom koronavirusasu padaju naročito teško.

Prevela: Saša Leper

Annete Nunez / Mother.ly

Pokušati objasniti djetetu zašto se odjednom ne ide u školu, zašto svi moraju biti u kući ili zašto ne mogu ići na svoja omiljena mjesta stvara dodatnu konfuziju i frustracije na već postojeći stres.

Djeca koja se nalaze na spektru autizma često intenzivno osjećaju neverbalnu anksiznost i stres svijeta koji ih okružuje. U ovo teško vrijeme, postavljanje primjera strpljenja, kreativnosti, snalažljivosti i pozitivnosti može pomoći čitavoj porodici. Koliko god moglo biti teško ostati pozitivan i miran u sred pandemije, vaše stanje uma i način odnošenja prema djeci može imati značajan efekat na to kako se oni prilagođavaju na ovu veliku promjenu.

Donosimo nekoliko načina na koje možete pomoći djeci koja se nalaze na spektru autizma i njihovim porodicama da se prilagode na iznenadno stanje prouzrokovno virusom korona.

 

  1. Napravite raspored

Ako ste roditelj djetata koje se nalaze na spektru autizma znate koliko su značajni svakodnevni rasporedi. Prekid i školskih i ostalih aktivnosti teško pada svima, ali to može biti sjajna prilika da provedete više vremena družeći se svojim djetetom, a njihovo mišljenje je značajno. Zamolite predavača svog djeteta da vam pošalje primjer dnevnog rasporeda na osnovu onoga što koriste u školi, skupa sa vizualima i ključnim riječima. Neka aktivnosti budu kratke, ne duže od 45 minuta za jednu.

Čak i ako vama dosadi školski raspored koji ste stvorili, vjerujte da vašem djetetu nije. Ne samo da će jednoličnost održati stvari mirnima, već će pomoći čitavoj porodici da zadrži bolju kontrolu i strukturu tokom ovih teških, dugih dana.

 

  1. Isplanirajte i odmore (za njih + vas)

Pružite im mnoštvo senzornih, motornih i fizičkih pauza koje će razdrmati sve. Dodajte i pauze za toalet tokom dana kako biste ih podsjetili da odu u wc. Odredite tačno vrijeme za doručak, užinu i ručak. Nemojte zaboraviti ni na „pauze za mozak“ u toku kojih se mogu sami upustiti u bilo koju aktivnost koja ih zabavlja, uključujući i vrijeme pred ekranom. To je vrijeme u kome se oboje možete odmoriti jedno od drugoga i uživati u svom društvu.

 

  1. Koristite tajmer da si olakšate prelaze

Kako biste pomogli svom djetetu da lakše pređe sa jedne aktivnosti na drugu koristite alarm na telefonu kako bi vaše dijete tačno znalo kada je neka aktivnost gotova.

Svakog jutra postavite alarme na telefonu za ove prelaze. Upozorite dijete i najavite mu da će aktivnost uskoro završiti nekoliko minuta prije nego što se alarm oglasi. Dijete će brzo naučiti da alarm označava kraj jedne i početak iduće aktivnosti.

Pitajte učitelja ili nastavnika svog djeteta da li postoji neka pjesma koju pjevaju ili fraza koju kažu kako bi olakšali djeci ove prelaze.

 

blue marker on white printer paper

  1. Postavite ciljeve koje možete ostvariti

Stvaranje rasporeda za učenje kod kuće djeci sa posebnim potrebama on nule može biti prilično naporan zadatak, pa postavite jednostavne ciljeve i zasnujte ih na ciljevima koji se nalaze u individualnom edukativnom programu za vaše dijete. Tražite od njihovih nastavnika radne listove i aktivnosti koje će podržati te ciljeve.

Takođe, postavite lične ciljeve koje biste željeli da vaše dijete ostvari u toku iduće dvije do četiri sedmice. Bilo da je riječ o tome da se nauče potpisati ili samostalno obući, pažnju posvetite životnim vještinama i iznenadićete se koliko vaše dijete možete naučiti kada je kod kuće

 

  1. Vodite računa o sebi

Radite šta god vam je potrebno kako biste vodili računa o sebi. Možda je to ustajanje ranije, šetnja po naselju, dodatna šolja kafe ili gledanje nekoliko epizoda serije kad biste trebali biti u krevetu. Kada kreirate dnevni raspored ne zaboravite ni na pauze za sebe kao što je 5 minuta sjedenja na otvorenom i udisanju svježeg vazduha, društvene mreže ili uživanje u užini. Kada ne vodite računa o sebi izuzetno je teško da vodite računa o bilo kome drugom, pa makar to bilo i vaše dijete.

 

  1. Ritual zabavnog petka

Svi uživaju u veselom petku. Sve nepredvidljive svakodnevne promjene samo su dodatni podsticaj da izdvojite neko vrijeme predvidljivosti na najbolji mogući način. Petak je nešto što je samo po sebi dosljedno i nepromjenljivo. Učinite ga drugačijim i zabavnim tako što ćete polovinu dana posvetiti učenju a drugu polovinu iskoristite da pogledate film, napravite kolače ili picu, igrate se ili prošetate zajedno. Odaberite aktivnosti u kojima će uživati cijela porodica, pa ćete se tako tome radovati svi zajedno.

Uz sve promjene koje je izazvala ova pandemija teško je predvidjeti šta nosi sutrašnji dan. Vaša djeca zavise od vas kao roditelja da im pružite osjećaj normalnosti. Međutim, jednako je važno i da vodite računa o sebi i svom psihofizičkom zdravlju. Ako to znači da ćete djetetu dopustiti da provede malo više vremena pred ekranom nego inače, pa neka. I vi ste čovjek i u redu je da i vama treba malo odmora i predaha. Ne zaboravite, svi smo u ovome zajedno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije