Ljudski odnosinajnovijePraktična LolaŽivot

Ostavila sam muža prije pandemije. Mogu li mu se sad vratiti?

Usred ove globalne svjetske krize moj stari život se čini prilično dobro.

Prevela: Saša Leper

Philip Galanes / The New York Times

U februaru sam stavila muža nakon 18 godina braka. Postali smo roditelji kad smo bili tinejdžeri, a naše troje sjajne djece je gotovo pa odraslo.  Bili smo sjajan tim, ali postali smo previše jedno za drugo. Sada je tu i koronavirus! Ponekad samo hoću da se vratim u sigurnost pored svog muža i da skupa s djecom budemo pod istim krovom. Ali ako mu se vratim, plašim se da ga neću moći ostaviti dva puta. Šta da radim.    A.

 

Vjeruj svojim instinktima i odlukama. Ako ste uspjeli opstati u braku 18 godina vjerovatno nisi impulsivna. Ako je razdvajanje bila prava odluka u februaru, nemoj pustiti da te (samo) virus prepadne toliko da se vratiš vezi koja nije najbolje rješenje za tebe.

Neću to uljepšavati. Ovih dana se čak i svakodnevne aktivnosti poput odlaska u nabavku čine prilično opasno, a onda ti se može činiti da je započinjanje novog života jednostavno preteško. I nemoj da se osjećaš krivom ako i jeste! Ali ako želiš da ostaneš pri odluci o razdvojenosti, počni tako što ćeš se u trenucima slabosti okrenuti prijateljima. Izgradnja jake mreže prijatelja za obostranu podršku može biti ključ ovog novo poglavlja.

Ne želim da te guram u bilo šta. Možda bi terapija mogla spasiti vaš brak, čak i ako to niste planirali u februaru. Ali u tom trenutku vjerovatno niste baš očekivali pandemiju. Ali teški trenuci i problemi su u svakom slučaju bili dio paketa. Međutim, ostavljanje muža podrazumijeva da ste odlučili da ćete drugačije riješavati stvari.

Kako onda želite da sada ispoštujete tu odluku?

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije