DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Ovo bi mogla biti najbolja vijest godine. Dr. Gligić tvrdi da se virus povlači i da neće biti drugog talasa

Dr. Ana Gligić jedna je od uglednijih svjetskih virusologa.

Gospođa Gligić postala je globalno poznata kao voditeljka tima koji je 1972. u Beogradu izolovao virus velikih boginja.

Redakcija

plavakamenica.hr

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, dr.Gligić kaže kako je epidemija pri kraju, i kako neće biti drugog talasa o kojem se toliko govori. ”Virus je definitivno oslabio.

Do toga je došlo pasažiranjem kroz čovjeka, kao i mjerama koje su poduzete,” ustvrdila je Gligić, pa pojasnila, ”Čovjek nije supstrat na kojem virus može opstati. Ljudska bića jedina su slijepa ulica za virus.

Foto: unsplash

On se tu definitivno gubi, samo je pitanje koliko će pasaža napraviti. Korona virus, stručno govoreći, adenuira, što znači da gubi moć, jer na ljudima nema one uslove koje je imao na svom prirodnom domaćinu.

Virus je već sada toliko oslabio da 50 posto onih koji se zaraze neće imati nikakve simptome, izuzmemo li osobe slabijeg imuniteta.

Dr. Ana Gligić smatra kako, barem na prostorima bivše Jugoslavije, neće doći do drugog talasa epidemije. Stvarat će se tek poneki džepovi, poput slučaja na Braču. “Riječ je o prirodno žarišnim infekcijama, za koje nikad ne možemo znati gdje će izbiti.

Ta žarišta treba prepoznati i odmah sanirati. Ali to više nije epidemija. Već idući mjesec moći će se slobodno putovati, a nadam se da će u julu i avgustu biti puno turizma.” rekla je ugledna srpska doktorica.

Prognoze dr.Gligić vjerojatno su najbolja vijest koju smo čuli ove godine. Ne treba posebno naglašavati koliko bi njene prognoze, ako se ostvare, mogle biti važne za hrvatsku turističku i restoransku industriju koja već više od dva mjeseca vegetira  bez ikakvih prihoda, kao i za sve biznise vezane uz turizam i ugostiteljstvo, od transporta do vinarstva i vinogradarstva.

Preuzeto sa: plavakamenica.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije