DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijePojave

Tri dobre vesti koje ste propustili opsedajući se korona virusom

Gotovo osam nedelja iza nas bilo je obeleženo manje više bezveznim, teškim i sivim vestima.

Dešavalo se s vremena na vreme da nas neko baš nasmeje i razonodi, ili neka vest oduševi, ali u suštini mahom sivo i oblačno.

Redakcija

buro247.rs

Zato smo odlučili da je pravo vreme za malo radosti i nade. Uostalom, ne izlazi se iz karantina baš svaki dan.

Pored toga što je duga postala zaštitni znak i krasi mnoge prozore širom sveta pod parolom “sve će biti dobro” i toga što se sasvim simbolično pre nekoliko dana velika, prava pravcata prelepa duga mogla videti na nekoliko lokacija širom sveta, donosimo vam nekoliko pozitivnih priča i dobrih vesti sa interneta koje ste možda propustili dok ste bili opsednuti maskama i asepsolima.

Za srećan prestanak policijskog časa i lagani povratak u stari ritam!

Foto: buro247.rs

GLOBALNI PAD EMISIJE UGLJEN-DIOKSIDA

Pandemija koronavirusa je izazvala najveći pad potražnje za fosilnim gorivima širom sveta, što je dovelo i do najvećeg pada emisije ugljen-dioksida, i to za čitavih 8% na celom svetu.

Ovakva situacija je prouzrokovala razne pozitivne promene u flori i fauni i pokazala kako bi svet izgledao da smo svi na strani eko boraca i malo osvešećniji.

Naravno da je ovakav postotak nedostižan u “normalnom” funkcionisanju, ali to normalno treba da se revidira pa da se nađemo barem na polovini ovog procenta i inače.

Jer nije li prelepo što se Himalaji ponovo vide za ogromne udaljenosti i što se više od 150.000 drečavo ružičastih flamingosa vratilo u Mumbaj što je za 25% više nego tokom regularnog maja? Think pink je uvek smislen savet, a ovoliko flamingosa i super povod za to.

Foto: buro247.rs

MERE SVUDA POPUŠTAJU

Iako postoje države u kojima pandemija varira i raste kao što su Brazil, SAD, UK, Rusija, u većem delu sveta je radost zbog prolaska krize, izlaska na svetlost dana i nade da će se uskoro sve vratiti u normalu.

Ako je nešto izazvalo osmehe to je snimak Italijana koji slobodni đuskaju na ulici nakon više od dva meseca najstrožijeg karantina. Sweet dreams are made of this.

S druge strane sveta dolazi još slađi snimak najmlađih kineskih đaka koji su samim krajem aprila konačno ponovo krenuli u školu. “Ohrabrujemo đake da nose metarske šešire da bi ostali na bezbednoj udaljenosti”. I nose, i izgleda preslatko jer manje više svi šeširi imaju neku temu.

Dok su se stariji đaci i studenti vratili u svoje učionice i na predavanja sa maskama i rukavicama, najmlađi sa avionima, buketima cveća i krunama.

A doctor’s white coat is projected onto the Christ the Redeemer statue in Rio de Janeiro, Brazil, on Easter Sunday, to honor medical workers who are fighting to save lives during the coronavirus pandemic.

JESUS CHRIST SUPERSTAR

Okej, na Broadway oni i koji inače mogu, neće moći da idu do daljnjeg. Kod nas su otvaranja pozorišta i bioskopa najavljena za kraj maja, početak juna, ali na drugoj strani planete će još na to pričekati.

Ipak, brazilski Isus Spasitelj je tokom pandemije zaista postao Superstar, jer je na nekoliko dana a nekada i dnevno bio obasjavan drugačijim svetlima. Bio je lekar u ime svih onih koji se danonoćno bore, nosio sve moguće zastave država sveta, italijansku i neko duže vreme.

Podsetio nas da smo u ovome svi zajedno i da je speranza neophodna iako sve izgleda totalno bezveze. 

 

Preuzeto sa: buro247.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije