najnovijePraktična LolaSponzorisano

Kako ublažiti simptome alergija prirodnim putem

Proljeće je većini najljepše godišnje doba, vrijeme kada sve cvjeta, priroda se budi i sve odiše nekom neobjašnjivom ljepotom. Osim ako imate sezonske alergije…

Redakcija

Onda za vas počinje prava noćna mora puna kijanja, curenja nosa i suznih očiju. Oderanog i ko paprika crvenog nosa proklinjete brezu, lipu, ambroziju i sve polene zajedno jer izgledate ko da oplakujete nekog.

Procjene su da oko 30% odraslih muku muči sa sezonskim alergijama a neki bi i dušu prodali samo da se riješe tegoba koje im svakodnevno zagorčavaju život. Ipak, danas su dostupna rješenja koja će vam sigurno pomoći u savladavanju simptoma.

Prije nego počnete sa bilo kakvim liječenjem posavjetujete sa svojim doktorom ili farmaceutom i zajedno otkrijete koji alergeni su vaši okidači i na šta ste tačno alergični jer će vam borba protiv simptoma biti mnogo jednostavnija ako znate kako vam se zove protivnik.

Nemojte na svoju ruku uzimati lijekove za kontrolu alergija jer njihova neadekvatna upotreba može imati negativan uticaj na vaš imunološki sistem i opšte zdravstveno stanje.

Šta može pomoći pored lijekova?

U ovom slučaju treba da razmišljate praktično i preventiva je najbitnija. To znači da bi trebalo što manje da se izlažete alergenima jer je to najsigurniji način da se spasite moguće reakcije i neugodnih simptoma. Prozore u stanu držite što je moguće više zatvorenima, naravno povremeno prozračite, ali ne previše.

Nakon vremena provedenog na otvorenom veoma je važno da se po povratku kući dobro istuširate, a garderobu koju ste nosili odmah stavite na pranje.

Imajte na umu da polen i drugi alergeni mogu duže vremena da se zadrže u kosi i na tkaninama pa bi bilo dobro da što češće usisavate, mijenjate posteljinu i perete jastuke i prekrivače.

Ono što sigurno treba da izbjegavate jesu zadimljeni prostori i vrijeme provedeno u prirodi. Takođe kada ste napolju, nosite zaštitnu masku, ne samo zbog stanja sa koronavirusom već i zbog alergena kojima ćete na ovaj način blokirati prolaz do vaših disajnih puteva.

Danas se na tržištu mogu naći brojni preparati koji će vam sigurno pomoći da ublažite šmrcanje, kihanje i ostale neugodne simptome alergija prirodnim putem.

Pomoć prirode

Ako ste pobornik prirodnog pristupa ublažavanju simptoma alergija postoji nekoliko opcija koje su se pokazale veoma efikasnima.

Osnova opšteg zdravlja je zdrava ishrana. Posebno se ističe da u periodu alergija treba što više konzumirati namirnice bogate antioksidansima, kao što su grožđe, jabuke, narandže i paradajz.

Pored zdrave ishrane veoma je važno i da unosite što više tečnosti u vidu vode, čajeva i prirodnih sokova te bistrih povrtnih i mesnih supa. Tečnost pomaže da se nakupljeni šlajm razrijedi zbog čega ga je lakše izbaciti.

Mnogi kažu da im je u periodu alergija od pomoći bio slani rastvor koji su napravili kod kuće. Lako se sprema tako što se u 2 dl vode sipa pola kašičice kuhinjske soli i miješa dok se so u potpunosti ne rastopi. Svako jutro kad se probudite potrebno je temeljno isprati nozdrve ovom otopinom. Isti ovaj rastvor se može pronaći i u prodaji pod imenom morska voda ili pod sličnim nazivima.

Jedan od najdjelotvornijih prirodnih lijekova za simptome alergije je biljka po imenu čurekot, takođe poznat i kao crni kim ili crni kumin. O njoj su rađena klinička istraživanja i napisane brojne studije koje su osim protivupalnog potvrdile i njeno antihistaminsko, antiseptičko i analgetsko djelovanje.

Takođe djeluje i kao prirodni imunomodulator, a to znači da sadrži materije koje regulišu reakcije imunog sistema. Zbog toga crni kim ima sposobnost da uravnoteži rad imuniteta i ublaži njegovu pretjeranu reakciju na alergene.

U ublažavanju alergije naročito je djelotvorna njegova supstanca timokinon koji smanjuje upale i iritacije disajnih puteva tako da  crni kim igra jako važnu ulogu upravo u liječenju alergija.

Ulje crnog kima je jedan od glavnih sastojaka spreja za nos i usta Acidosalus koji se odskoro može nabaviti i u našim apotekama.

Osim ulja crnog kima Acidosalus probiotički sprej za nos i usta sadrži i eterično ulje eukaliptusa, inulin i ekstrakt suhog kvasca a u svojoj osnovi sadrži prirodni soj dobrih, probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus. Sa svojom kompleksnom formulacijom pomaže ne samo kod alergija već se koristi i kao pomoć u liječenju kod kandide u ustima, afti i upala desni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije