LjudiMedicinanajnovijePojaveRadoznala Lola

Koji proizvod širom svijeta žene nazivaju “Najbolji proizvod za ljepotu na svijetu”?

Saznajte kako je nastao i u čemu je tajna.

Prevela: Saša Leper

U nekom momentu u toku prethodnih godina, nekad između naglog procvata internet kompanija i postajanja ruskog omiljenog oružja za miješanje u inostrane izbore, internet je od proizvoda za njegu kože starog više od četiri decenije napravio pravu modernu senzaciju.

Zahvaljujući najtoplijim digitalnim pohvalama bezbrojnih urednika modnih časopisa, influensera, poznatih ličnosti i stručnjaka iz ove industrije, Biologique Recherche P50 je danas ime koje je dobro poznato svima iz svijeta ljepote.

Nazivaju ga i „Isus u bočici“ i „Najbolji proizvodom za ljepotu na svijetu“, a miriše kao sirće i frtalj mlijeka koji vam je ostao zabačen na dnu frižidera nekoliko mjeseci. Međutim, uprkos tome, obožavatelji će vas i dalje ubjeđivati da je to najbolja stvar koju su ikada stavili na lice.

U ime transparentnosti da odmah jasno iznesem: i ja sam među tim obožavateljima. Nisam to namjeravala. Imam osjetljivu kožu i istančan njuh, što bi trebale biti dvije stvari koje će me odvratiti od upotrebe proizvoda koji se smatra za jednim od najjačih hemijskih sredstava za eksfolijaciju i pri tom užasno smrdi.

Pa ipak.

Jedne noći prije odlaska u krevet odlučila sam da stavim samo trun, pa sam utapkala prstima nekoliko kapi čisto onako, da mogu reći da jesam. Probudila sam se i vidjela da mi je koža glatkija, čistija i da su mi pore nestale nakon samo jedne upotrebe. Od tada ga redovno koristim.

Međutim, iako sam obožavatelj ovog proizvoda, takođe sam i skeptik. Da, ova francuska otpadna voda zaista radi – ali kako? Zašto je fenol, jedan od ključnih sastojaka originalne formule, toliko kontroverzan? I zašto je bočica – kompjuterizovanog fonta, sa nedostatkom adekvatnog opisa, čista misterija – napravljena tako da izgled kao nešto što se ne treba pitati bez zaštitnih naočala, gumenih rukavica i nekog sertifikata o bezbjednosti?

Legenda o P50 počinje na neoubičajenom mjestu: jednoj ljubavnoj priči. Prije nego što je postojao Biologique Recherche postojali su Yvan i Josette Allouche – biolog i fizioterapeutkinja.

„Moj otac je bio nevjerovatno zaljubljen u moju majku čitav svoj život“ kaže dr Philippe Allouche, suvlasnik kompanije Biologique Recherche i šef proizvodnje koji je i njihov sin. „Pripremao je proizvode za nju i pacijente klinike koju je ona vodila u i oko Pariza.“

Yvan je osmislio formulu; Josette, pobornica integrativne medicine je osmislila tehniku aplikacije. „Za nju, epidermis je sučelje koje povezuje ostatak tijela.“

P50 nije napravljen da bude predivan, glamurozan ili da ne miriše kao da nije ukiseljen. Napravljen je da bude efikasan.

„Moj otac je razumio da je kožu potrebno poštovati pa je želio da napravi nešto što bi ponovo izgradilo epidermis. Mislio je da bi bilo bolje imati postepenu, blagu eksfolijaciju kiselinama koje bi istovremeno mogle poboljšati prirodni faktor hidratacije u našoj koži.“

Istina, eksfolijacija je nešto što koža radi i prirodno u sklopu svog organskog procesa, ali to se vremenom usporava. Allouchesovi su htjeli da stvore nešto što će ubrzati taj proces, istovremeno osnažujući postojeću jačinu epidermisa i prirodne zaštitne funkcije kože.

I tako je 1970. godine nastala prva verzija proizvoda P50.

“Moji roditelji su ga počeli davati svojim prijateljima u Francuskoj i inostranstvu”, prisjeća se dr Allouche.

Tokom naftne krize 1973. godine, saudijska princeza koja je bila bliska sa mojom majkom predložila je da se postave cjevovodi između naše dvije zemlje.

 “Ja ću vama slati naftu, a vi meni P50”, rekla je mojoj majci.

Kasnije je ovaj dogovor predstavljen i medijima u Francuskoj. Ljudi bi komentarisali neugodan mris proizoda, ali uvijek bismo im rekli: Koga briga kako to miriši? Pogledajte šta se nalazi unutra. Pažnju smo skretali na sastojke, što je tada bilo prilično neuobičajeno.

Pa stvarno, šta se onda nalazi unutra? Originalna verzija koju je Yvan stvorio, a koja je danas poznata pod nazivom P50 1970, sadrži nešto što nećete pronaći u “novim generacijama” ovog niti bilo kog drugog proizvoda za njegu kože: fenol. Riječ je o supstanci poznatoj i kao fenolska kiselina a koja ima antiseptična svojstva koja i nisu tako dobra za nas. Evropska Unija i Kanada danas zabranjuju da se koristi u kozmetici. Fenol je takođe sjajan sastojak u industrijskim odstranjivačima boje i tekućini za balzamovanje. Razumjećete zašt ovo i nije popularan sastojak – teško da ćete željeti da stavljate na lice nešto što se takođe koristi kako bi se očuvali leševi.

Dr Alouche, sin, je sam stvorio četiri nove verzije proizvoda P50, a prva reformulacija je objavljena 2000. godine istovremeno i kao odgovor na zahtjeve potrošača koji bi rađe trunuli nego stavili fenol na lice i kao želja da se ugodi različtiim tipovima kože.

Nova receptura se prilagođava promjenama regulative o zaštiti životne sredine o kojoj i nije bilo mnogo riječli 1970-tih: zagađenje, lošiji kvalitet hrane, povećanje rupe u ozonskom omotaču.

P50W je namjenjen najosjetljivijm tenovima; P50V je idealan za kožu kojoj je potrebno toniranje; P50PIGM 400 je najbolji za značajnija posvjetljavanja kože i uklanjanja tamnih mrlja. Tu je i P50 koji je najsličniji originalnoj formuli s tim što ne sadrži fenol.

Losion P50 je u suštini modernizovana nježnija verzija originalnog proizvoda iz 1970. godine: pametna, aromatična mješavina sastojaka potvrđenih pozitivnih svojstava: mliječna kiselina, glukonolakton, salicina kiselina i sumpor, uz dodatak daleko manje očekivanih sastojaka kao što su ekstrakti crvenog luka, hrena i majčine dušice.

„U suštini, to je rastvor alfa-hidroksilne kiseline pomiješan sa niacinom koji ima odlična antiupalna dejstva i sposobnost ublažavanja akni“, kaže dermtolog Ava Shamban. „Tu su i brojni botanički sastojci izuzetnog kvaliteta.“

Gotovo polovinu vijeka nakon što je prvobitno izumljen, P50 i danas uživa ogromnu popularnost. Ali prethodnih godina se sve više pojavljivalo i nešto o čemu Biologique Recherche nisu morali brinuti u 70-tima: imitatori. Većina tečnih eksfolijatora, tonera sa alfa-hidroksi kiselinom i sredstava za usavršavanje kože koja su danas preplavili tržište su manje-više inspiraciju pronašli u svom slavnom prethodniku od koga korisnicima trne lice, umanjuju se pore i podstiče se refleks za povraćanje. U potezu koji je dobio mnogo kritika, Glossier je čak i spomenuo visoku cijenu i neugodan miris losiona P50 u toku svoje kampanje na Instagramu.

A kad smo već i kod cijene: srećno s tim da ćete da pronaći, jer jedan od razloga zašto je P50 toliko privlačan jeste i činjenica da je riječ o profesionalnom proizvodu kog možete nabaviti samo od zvaničnih prodavača.

Brend preporučuje i da vam obučeni estetičar „propiše“ ovaj losion uživo, ali ako ipak volite da stvari radite brzo i prljavo (i usudite se da koristite jake eksfolijante na sopstveni rizik), možete ga naručiti preko interneta. Za bočicu od 50 ml je potrebno izdvojiti 28 dolara, dok najveće pakovanje od 250 ml košta 101 dolar.

Naravno, ultimativno pitanje jeste da li je to vrijedno tog novca. Ja i ostatak ogromne grupe obožavatelja losiona P50 svijetu glasno i jasno poručujemo: DA! Ako možete da si to priuštite odaberite pravu formulu za sebe (ne zazirite od toga da se posavjetujete sa estetičarima), jer hoćete primjetiti ogromnu razliku i hoćete se poslije pitati kako ste ikada živjeli bez njega.

I da, svako veče ga natapkam na lice, legnem u krevet, ugasim svjetla i sanjam čips sa solju i sirćetom.

 

Ako želite da mi se pridružite – klik na link i saznaj kako do losiona. Zahvalite mi poslije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije